Szybka kremowa zupa z cukinii i marchewki

9 sierpnia 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

zupa kremowa z cukinii

duża cukinia

dwie marchewki

3 ziemniaki

2 ząbki czosnku

por

łyżka masła

bulion warzywny lub drobiowy, ewentualnie gorąca woda 1 litr

pół szklanki śmietanki 30 %

łyżka pszennej mąki

sól, pieprz

koperek

Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub w malakserze. Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, dodać posiekany por i marchew i czosnek, smażyć około 8 minut. Przełożyć do dużego garnka, dodać startą cukinię, pokrojone w malutką kostkę ziemniaki oraz łyżkę mąki pszennej, wymieszać, całość zalać bulionem lub wodą, gotować do miękkości. Na koniec dodać śmietankę i posiekany koperek.