Zupa Minestrone z pierożkami lub makaronem

23 października 2013, dodał: Cynthia
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 3 łyżki oliwy
– 15 dag wędzonego boczku lub bekonu
– 3 łodygi selera naciowego
– 3 marchewki
– 1 cebula
– 80 dag pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– litr wywaru z kurczaka
– 40 dag fasoli czerwonej z puszki
– 10 pierożków z mięsem (lub uszek) lub1/2 szklanki drobnego makaronu
– natka pietruszki
– sól, pieprz

W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i seler, marchew pokrojona w kostkę i drobno posiekaną cebulę. Dusić na małym ogniu. Dodać posiekany czosnek, pomidory bez skórki (mogą być z puszki), rozgnieść je drewnianą łyżką, dolać wywar, doprawić do smaku. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 25 minut. Dodać odcedzoną z zalewy fasolę i makaron, zagotować. Przykryć garnek, gotować zupę kolejne 20 minut, pod koniec dodać natkę. Obok zupy postawic miseczkę ze startym parmezanem.