Naleśniki z serem i szpinakiem

9 stycznia 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

nalesniki z serem i szpinakiem

Ciasto na naleśniki:
– 1,5 szklanki mąki
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka wody
– 2 jaja
– 1 szczypta soli
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju

Farsz z sera:
– pęczek świeżego lub opakowanie mrożonego szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 500 g tłustego białego sera
– olej
– sól, pieprz, gałka muszkatołow
– bazylia do dekoracji

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie wymieszać. Naleśniki smażyć bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni. Smażąc obracać, aby przyrumieniły się równomiernie po obu stronach. Szpinak ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, osączyć. Obrany czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać osączony szpinak. Smażyć chwilę razem, mieszając. Doprawić solą oraz gałką muszkatołową do smaku. Posiekać obraną cebulę. Przesmażyć ją na łyżce oleju. Połączyć z rozdrobnionym serem. Dodać szpinak z czosnkiem. Powstałą masę starannie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Naleśniki napełnić farszem serowo-szpinakowym, zrolować. Odgrzewać 20 min. w temp. 180 st. C. Udekorować listkami bazylii.