Płow – uzbecka potrawa jednogarnkowa

9 stycznia 2023, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

składniki:

– 1/2 kg wołowiny (chociaż oryginalnie powinna być baranina)
– 2 cebule
– 3 niewielkie marchewki
– 1/2 kg ryżu
– 2 główki czosnku
– pomidor
– dymka
– 2 ogórki
– natka pietruszki
– świeża bazylia i kolendra
– ziarna kolendry
– kmin rzymski
– olej do smażenia

PLOV

W rondelku rozgrzać olej, wsypać przyprawy i chwilę smażyć, dodać mięso pokrojone w grubą kostkę, a gdy się zrumieni, dodać cebule pokrojone w piórka i smażyć do zeszklenia. Dodać marchew, pokrojoną w talarki, po 10 minutach wsypać ryż, mieszać aby się równo przysmażył. Gdy będzie szklisty zalać taką ilością wrzątku aby sięgał ponad ryż na dwa palce (ogólna zasada: na szklankę ryżu – dwie szklanki wody itd). Dodać główki czosnku z odciętą podstawą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia ryżu. Jeśli ryż będzie jeszcze twardy dodać odrobinę wody i nadal gotować.

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Płow – uzbecka potrawa jednogarnkowa

  1. avatar Maja pisze:

    Przede wszystkim najpierw karmelizuję się cebule, potem marchew, dopiero potem mięso. Żadnych ogórków.Ryż ma być kilka razy przemyty i namoczony we wrzątku z solą-dopiero nakładać. Potrawę zalewa się wrzątkiem. Podaję się go jedynie z: sałatką z pomidorów i cebuli oraz rzadką sałatką z jogurtu czosnku i kolendry.

  2. avatar art34 pisze:

    Pyszne danie, niezwykle sycące i aromatyczne. W tym roku przywiozłem sporo mieszanek z Krymu. Więc jeśli ktoś potrzebuje niech pisze ([email protected])

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kiedy wg Was skończy się wojna na U…
Ja obstawiam lipiec tego roku
Koszty pozycjonowania strony
Fajną opcją jest reklama na Fb, pozwala dotrzeć do wielu odbiorców, którzy są zainteresowani...
Klub puszystych
Podstawą jest odstawić węglowodany, bo to jest kluczowa przyczyna tycia, niszczy gospodarkę hormonalną...
Modne kolory na wiosnę
Pewnie żółty będzie w modzie...