Płow – uzbecka potrawa jednogarnkowa | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Płow – uzbecka potrawa jednogarnkowa

9 stycznia 2023, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

składniki:

– 1/2 kg wołowiny (chociaż oryginalnie powinna być baranina)
– 2 cebule
– 3 niewielkie marchewki
– 1/2 kg ryżu
– 2 główki czosnku
– pomidor
– dymka
– 2 ogórki
– natka pietruszki
– świeża bazylia i kolendra
– ziarna kolendry
– kmin rzymski
– olej do smażenia

PLOV

W rondelku rozgrzać olej, wsypać przyprawy i chwilę smażyć, dodać mięso pokrojone w grubą kostkę, a gdy się zrumieni, dodać cebule pokrojone w piórka i smażyć do zeszklenia. Dodać marchew, pokrojoną w talarki, po 10 minutach wsypać ryż, mieszać aby się równo przysmażył. Gdy będzie szklisty zalać taką ilością wrzątku aby sięgał ponad ryż na dwa palce (ogólna zasada: na szklankę ryżu – dwie szklanki wody itd). Dodać główki czosnku z odciętą podstawą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia ryżu. Jeśli ryż będzie jeszcze twardy dodać odrobinę wody i nadal gotować.

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Płow – uzbecka potrawa jednogarnkowa

  1. avatar Maja pisze:

    Przede wszystkim najpierw karmelizuję się cebule, potem marchew, dopiero potem mięso. Żadnych ogórków.Ryż ma być kilka razy przemyty i namoczony we wrzątku z solą-dopiero nakładać. Potrawę zalewa się wrzątkiem. Podaję się go jedynie z: sałatką z pomidorów i cebuli oraz rzadką sałatką z jogurtu czosnku i kolendry.

  2. avatar art34 pisze:

    Pyszne danie, niezwykle sycące i aromatyczne. W tym roku przywiozłem sporo mieszanek z Krymu. Więc jeśli ktoś potrzebuje niech pisze ([email protected])

Dodaj komentarz