Jajecznica według szefów kuchni
Jajecznica to niekwestionowana królowa śniadań. Prosta i szybka w przygotowaniu wcale nie musi być nudna i monotonna. Jest smaczna, sycąca i szybka w przygotowaniu. Idealnym momentem, by nieco pochylić się nad jajecznicą i zrobić ją inaczej niż zwykle, może być weekend, choć jeśli macie czas w tygodniu, także zachęcamy do jej przyrządzenia.
Jajecznica Magdy Gessler
Składniki:
– 250 g pieczarek
– 1 cebula
– 2 łyżeczki masła
– 6 jajek
– 2 łyżki gęstej śmietany
– sól, pieprz i szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodać pieczarki. Całość chwilę podsmażać, aż z pieczarek odparuje nadmiar płynu. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i całość energicznie ubić, aby jajka i śmietana złączyły się w jedną masę. Jajka ze śmietaną wlać na patelnię z pieczarkami, dodać sól, pieprz i kurkumę. Jajecznicę smażyć do momentu, aż jajka się zetną.
Jajecznica według Pascala Brodnickiego i Gordona Ramsay’a
Składniki:
– 3 jajka
– masło
– sól
– pieprz
– śmietana
Przygotowanie:
Wbić jajka i dodać masło. Za pomocą silikonowej szpatułki wymieszać składniki, podgrzewając jednocześnie na kuchence gazowej. Dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
Jajecznica według Karola Okrasy
Składniki:
– 3 jajka
– 1 duży pomidor
– masło
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Pomidora obrać ze skórki i wyjąć gniazdo nasienne. Pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić wcześniej pokrojonego pomidora. Dusić przez 4 min. i wrzucić jajka. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji.
Jajecznica według Jakuba Kuronia
Składniki:
– 5 jajek
– 100 g boczku wędzonego lub szynki
– 50 g tartego, żółtego sera
– 1 cebula lub 1 dymka
– 1 papryka
– 1-2 pomidory
– 50 ml oleju
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Wędzonkę, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pomidory wcześniej sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i również pokroić. Stopić tłuszcz na patelni, zesmażyć wędzonkę, dodać cebulę i smażyć razem, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać paprykę, a gdy zmięknie – pomidory. Dusić składniki razem przez kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Wbić jaja, posypać żółtym serem i delikatnie wymieszać tak, żeby żółtka nie rozpłynęły się na patelni. Gdy białka się dobrze zetną rozłożyć porcje na talerze. Posypać jajecznicę szczypiorem.
Jajecznica według Roberta Makłowicza
Składniki:
– 5-6 jajek
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka majonezu
– 1 łyżeczka wody
– sól do smaku
– posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka wbić do miseczki i dokładnie wymieszać ze szczyptą soli. Na patelni rozpuścić masło, następnie wlać jajka i smażyć przez chwilę. Na patelnię dodać łyżeczkę majonezu, łyżeczkę wody, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać. Jajecznicę smażyć przez kilka minut, mieszając, aby się nie przypaliła, w razie potrzeby posolić. Smażyć do odpowiedniego dla siebie stopnia ścięcia.
Jajecznica z pomidorami i cukinią Anny Lewandowskiej
Składniki:
– 5 jajek
– 1 cukinia
– 2 pomidory
– 1 cebula
– 1 łyżeczka masła klarowanego
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę wraz z pomidorem. Cukinię zetrzeć na tarce. Na patelni rozpuścić tłuszcz i dodać warzywa, chwilę je poddusić. Następnie dodać jajka. Całość smażyć do czasu ścięcia się jaj. Doprawić do smaku.
Jajecznica według Ani Starmach
Składniki:
– 2 kromki chleba razowego
– 2 jajka ekologiczne
– 2 plastry łososia wędzonego
– 1 łyżeczka masła do smażenia
– 1 łyżeczka czarnuszki
– 2 szczypty soli himalajskiej
– świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Kromki chleba podpiec w tosterze lub w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Poziom wypieczenia wybrać wg uznania. Masło rozpuścić na patelni, wbić jajka, podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając. Do jajecznicy dodać sól himalajską i pieprz. Na grzankach ułożyć plastry łososia, a na nich ciepłą jajecznicę. Całość posypać czarnuszką.
Jajecznica według Grzegorza Łapanowskiego
Składniki:
– kurki (najlepiej świeże)
– 3 jajka
– odrobina mleka
– sól i pieprz do smaku
– masło do smażenia
– świeża melisa
Przygotowanie:
Oczyścić kurki i podsmażyć na maśle. Dodać jajka rozmącone z odrobiną mleka. Doprawić solą i pieprzem. Mieszać aż masa się zetnie. Podawać z posiekaną świeżą melisą bądź użyć jej jedynie do dekoracji.
zobacz również:
Jajecznica na różne sposoby |
Jajecznica z cukinią i chili |
Jajecznica po chińsku |
Jajecznica – czyli domowy ajerkoniak |