Jajecznica według szefów kuchni

25 lipca 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Jajecznica to niekwestionowana królowa śniadań. Prosta i szybka w przygotowaniu wcale nie musi być nudna i monotonna. Jest smaczna, sycąca i szybka w przygotowaniu. Idealnym momentem, by nieco pochylić się nad jajecznicą i zrobić ją inaczej niż zwykle, może być weekend, choć jeśli macie czas w tygodniu, także zachęcamy do jej przyrządzenia.

 

jajecznica szefa kuchni

Jajecznica Magdy Gessler

Składniki:
– 250 g pieczarek
– 1 cebula
– 2 łyżeczki masła
– 6 jajek
– 2 łyżki gęstej śmietany
– sól, pieprz i szczypta kurkumy

Przygotowanie:
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodać pieczarki. Całość chwilę podsmażać, aż z pieczarek odparuje nadmiar płynu. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i całość energicznie ubić, aby jajka i śmietana złączyły się w jedną masę. Jajka ze śmietaną wlać na patelnię z pieczarkami, dodać sól, pieprz i kurkumę. Jajecznicę smażyć do momentu, aż jajka się zetną.

Jajecznica Magdy Gessler

Jajecznica według Pascala Brodnickiego i Gordona Ramsay’a

Składniki:
– 3 jajka
– masło
– sól
– pieprz
– śmietana

Przygotowanie:
Wbić jajka i dodać masło. Za pomocą silikonowej szpatułki wymieszać składniki, podgrzewając jednocześnie na kuchence gazowej. Dodać łyżkę kwaśnej śmietany.

Jajecznica według Pascala Brodnickiego i Gordona Ramsay'a

Jajecznica według Karola Okrasy

Składniki:
– 3 jajka
– 1 duży pomidor
– masło
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Pomidora obrać ze skórki i wyjąć gniazdo nasienne. Pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić wcześniej pokrojonego pomidora. Dusić przez 4 min. i wrzucić jajka. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji.

Jajecznica według Karola Okrasy

Jajecznica według Jakuba Kuronia

Składniki:
– 5 jajek
– 100 g boczku wędzonego lub szynki
– 50 g tartego, żółtego sera
– 1 cebula lub 1 dymka
– 1 papryka
– 1-2 pomidory
– 50 ml oleju
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Wędzonkę, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pomidory wcześniej sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i również pokroić. Stopić tłuszcz na patelni, zesmażyć wędzonkę, dodać cebulę i smażyć razem, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać paprykę, a gdy zmięknie – pomidory. Dusić składniki razem przez kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Wbić jaja, posypać żółtym serem i delikatnie wymieszać tak, żeby żółtka nie rozpłynęły się na patelni. Gdy białka się dobrze zetną rozłożyć porcje na talerze. Posypać jajecznicę szczypiorem.

Jajecznica według Jakuba Kuronia

Jajecznica według Roberta Makłowicza

Składniki:
– 5-6 jajek
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka majonezu
– 1 łyżeczka wody
– sól do smaku
– posiekany szczypiorek

Przygotowanie:
Jajka wbić do miseczki i dokładnie wymieszać ze szczyptą soli. Na patelni rozpuścić masło, następnie wlać jajka i smażyć przez chwilę. Na patelnię dodać łyżeczkę majonezu, łyżeczkę wody, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać. Jajecznicę smażyć przez kilka minut, mieszając, aby się nie przypaliła, w razie potrzeby posolić. Smażyć do odpowiedniego dla siebie stopnia ścięcia.

Jajecznica według Roberta Makłowicza

Jajecznica z pomidorami i cukinią Anny Lewandowskiej

Składniki:
– 5 jajek
– 1 cukinia
– 2 pomidory
– 1 cebula
– 1 łyżeczka masła klarowanego
– szczypta soli
– szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę wraz z pomidorem. Cukinię zetrzeć na tarce. Na patelni rozpuścić tłuszcz i dodać warzywa, chwilę je poddusić. Następnie dodać jajka. Całość smażyć do czasu ścięcia się jaj. Doprawić do smaku.

Jajecznica z pomidorami i cukinią Anny Lewandowskiej

Jajecznica według Ani Starmach

Składniki:
– 2 kromki chleba razowego
– 2 jajka ekologiczne
– 2 plastry łososia wędzonego
– 1 łyżeczka masła do smażenia
– 1 łyżeczka czarnuszki
– 2 szczypty soli himalajskiej
– świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Kromki chleba podpiec w tosterze lub w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Poziom wypieczenia wybrać wg uznania. Masło rozpuścić na patelni, wbić jajka, podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając. Do jajecznicy dodać sól himalajską i pieprz. Na grzankach ułożyć plastry łososia, a na nich ciepłą jajecznicę. Całość posypać czarnuszką.

Jajecznica według Ani Starmach

Jajecznica według Grzegorza Łapanowskiego

Składniki:
– kurki (najlepiej świeże)
– 3 jajka
– odrobina mleka
– sól i pieprz do smaku
– masło do smażenia
– świeża melisa

Przygotowanie:
Oczyścić kurki i podsmażyć na maśle. Dodać jajka rozmącone z odrobiną mleka. Doprawić solą i pieprzem. Mieszać aż masa się zetnie. Podawać z posiekaną świeżą melisą bądź użyć jej jedynie do dekoracji.

Jajecznica według Grzegorza Łapanowskiego

zobacz również:

Jajecznica na różne sposoby

Jajecznica z cukinią i chili

Jajecznica po chińsku

Jajecznica – czyli domowy ajerkoniak