Dieta ajurwedyjska – przepis na zdrowie – recenzja

20 maja 2021, dodał: Isia
Artykuł zewnętrzny

Mądrość tradycyjnej medycyny Wschodu do dziś jest ceniona w kręgach osób interesujących się naturalnymi metodami uzdrawiania. Myślenie o jedzeniu jako lekarstwie stanowi natomiast podstawę wielu diet zdrowotnych, które mają na celu odzyskanie dobrego samopoczucia i likwidację objawów różnych chorób. W diecie ajurwedyjskiej znajdujemy połączenie dwóch korzyści: pobudzenie naturalnych zdolności regeneracyjnych organizmu oraz odzyskanie równowagi psychicznej. Autorką najlepszego poradnika, w którym znajdziecie wszystkie informacje o tej diecie, jest Laura Plumb – znana nauczycielka jogi i ajurwedy, popularyzująca medycynę mindbody (ciała i ducha) oraz nauki wedyjskie. W swej książce proponuje nam 5-etapowy program zdrowego odżywiania, który pozwoli wykorzystać dietę ajurwedyjską do celów leczniczych.

Dieta ajurwedyjska książka

Już sama okładka tej publikacji przykuwa naszą uwagę głęboką czerwienią i zachęca do poznania jej treści. Autorka promuje tu ajurwedę jako sztukę mądrego życia, skupionego na wzmacnianiu zdrowia i eliminacji szkodzących mu nawyków. Uważa, że podstawą naszej egzystencji powinno być dostrojenie się do rytmu natury, co zapewnia szczęśliwe i długie życie w zdrowiu. Biorąc pod uwagę realia współczesnego życia radzi, jak to uczynić bez szkody dla dotychczasowych obowiązków i planu dnia, który musimy wykonać. W każdym domu jednak można zadbać o wprowadzenie równowagi pięciu elementów natury – przestrzeni, powietrza, ognia, wody i ziemi. Każdy z nas może dostroić swój jadłospis do rodzaju swojej doszy – pitta, wata lub kapha. Zadbanie o tę harmonię jest podstawą w dbaniu o zdrowie. Właściwie dobrane pożywienie w naturalny sposób rozwiąże nasze problemy – np. oczyści zbyt obciążony toksynami organizm, wzmocni odporność, pomoże zgubić zbędne kilogramy i odzyskać jasność umysłu.

Abyśmy mogli od razu zacząć przygodę z dietą ajurwedyjską, autorka przygotowała I co ważne dla zabieganych, większość potraw nie wymaga więcej niż pół godziny, by je przygotować.kilkadziesiąt łatwych do wykonania przepisów na pyszne potrawy, wraz z listami zakupów i zasadami ajurwedy, których trzeba przestrzegać. Aby dobrać menu do indywidualnych potrzeb naszego organizmu powinniśmy też wykonać test na dosze. Znakomitym ułatwieniem w kuchni jest gotowy plan posiłków na cały tydzień, który warto wykorzystać, gdy nie będziemy mieli pomysłu, co dziś ugotować.

Ogromną zaletą tego poradnika jest to, że zasady diety ajurwedyjskiej zostały przedstawione w uproszczony sposób. Wiele książek zniechęca do tego stylu odżywiania właśnie stopniem skomplikowania jego zasad. Tutaj kwestie teoretyczne są jasno wyłożone, a przepisy i wskazówki żywieniowe uzupełniają się wzajemnie, dając gotowy przepis na zdrowe życie.

Wiele osób popełnia kardynalny błąd, gustując w jednym smaku, np. słodkim czy ostrym. Tymczasem w ajurwedzie ważna jest harmonia sześciu smaków w danym posiłku: słodkiego, kwaśnego, słonego, ostrego, cierpkiego i gorzkiego. Autorka namawia do zmiany nawyków kulinarnych, pokazując, jak za pomocą przypraw można wzbogacić danie, nie tracąc przyjemności z jedzenia. Czytając tę książkę, nie mamy wrażenia, że ciągle czegoś nam się zabrania – autorka uświadamia nam, że zamiast tracić, możemy zyskać nowy wymiar smaku, który dodatkowo zapewni nam zdrowie. Tak przyprawione dania nie tuczą, ale dają mnóstwo życiowej energii, odżywiając każdą komórkę naszego organizmu. Nie ma tu miejsca na puste kalorie ani na frustrujące odmawianie sobie węglowodanów czy tłuszczy. Pozostaje tylko właściwy wybór jedzenia, które wzmacnia i leczy, dając wiele doznań kulinarnych.

Poradnik „Dieta ajurwedyjska” powinien znaleźć się w każdym domu, by zmienić gotowanie w prawdziwą kulinarną podróż po krainie smaków i aromatów – tak różnorodnych pomysłów na poszczególne posiłki i dodatki do nich nie znajdziecie w żadnej książce kucharskiej. Zapewniam, że poczujecie się mistrzami kuchni i swoimi osobistymi lekarzami jednocześnie. I co ważne dla zabieganych, większość potraw nie wymaga więcej niż pół godziny, by je przygotować. Każdy Wasz gość będzie zachwycony, gdy podacie mu przygotowane własnoręcznie trufle pistacjowe czy tacos z kalafiorem.<//strong> Takich pysznych dań i przekąsek jest tu o wiele więcej – codziennie możecie próbować nowych smaków i nigdy się nie znudzicie. Polecam Wam gorąco tę książkę, która naprawdę potrafi odmienić życie.

Agnieszka

Dziękujemy Wydawnictwu Vital za egzemplarz do recenzji – książka jest dostępna TUTAJ

Redakcja