Gołąbki leniwe, po kawalersku

5 sierpnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Od dawna krąży wiele przepisów na gołąbki po kawalersku tzw. leniwe gołąbki z mielonego mięsa i kapusty szatkowanej. Oto mój sprawdzony przepis, gołabki są mięciutkie, smaczne i cala rodzina je uwielbia:

składniki:

– 70 dag mielonego mięsa
– woreczek ryżu ugotowany
– 2 cebule
– marchewka
– pół główki kapusty (może być też wloska)
– marchewka
– puszka pomidorów bez skórki
– przyprawy: ziele angielskie, pieprz, majeranek, czosnek, papryka mielona
– jajko

Mielone mięso wymieszać z czosnkiem, pokrojoną cebulą, przyprawami, jajkiem, dodać ewentualnie bułkę tartą. Ugotować poszatkowaną kapustę z kostką bulionu, maggi, vegetą przez około 25 minut.  Troszkę kapusty odlożyć na dno garnka. Kiedy kapusta troszkę ostygnie dodać do mięsa po kolei:  2 cebulki usmażone na maśle, odciśniętą kapustę, ryż. Wymieszać, obtaczać w mące i smażyć przez około 3-4 minuty do zrozumienienia kotleciki, wkładać do garnka na część poszatkowanej kapusty, zalać wodą z bulionem w której gotowała się kapusta. Dodać startą marchewkę, gotować około 35 minut na wolnym ogniu. Ja zgęściłam na koniec wodą z mąką, dodałam troszkę cukru, sól, paprykę w proszku, dodałam też posiekany koperek.

Rady: można do mięsa dodać też posieany koperek, kmin mielony, cząber, natkę pietruszki – co kto lubi.

Smacznego!!!

file1281001663