Figi – przepisy na zdrowe i pyszne dania

22 listopada 2021, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Lubicie figi i używacie je w kuchni? W tym artykule poznacie ciekawostki,  najcenniejsze właściwości oraz najsmaczniejsze przepisy z nimi w roli głównej.

świeże figi

Co nieco o figach

Zacznijmy od podstawowych informacji. Figi to owoce egzotyczne. Możecie je jeść zarówno w postaci surowej, jak i przetworzonej. W początkowej fazie dojrzewania są zielone. Z czasem zmieniają barwę od jasnozielonego do fiołkowo – brunatnego, a ich wnętrze może mieć kolor od złotawego do czerwonego. Istnieje ponad tysiąc odmian fig i różnią się od siebie głównie kolorem. Pamiętajcie, aby przechowywać je pomieszczeniu chłodnym i suchym, ponieważ inaczej szybko mogą się zepsuć. Zalicza się je do bakalii i zazwyczaj wykorzystuje jako dodatek do ciast. Kupując figi, zwróćcie uwagę na to, aby były miękkie i delikatne w dotyku. Jeżeli zobaczycie na nich biały nalot, to pamiętajcie, że to nie pleśń, a oznaka wytrącania się cukru. Takie owoce są wystarczająco dojrzałe i soczyste.

figi przekrój

Właściwości zdrowotne

Figi są skarbnicą wszystkiego, co dobre. Przede wszystkim wzmacniają kości oraz zęby, bo posiadają sporą dawkę wapna. W 100 gramach fig znajdziecie, aż 160 mg wapna. Ponadto wzmacniają pracę układu sercowo – naczyniowego, uśmierzają ból gardła, regulują hormony, czy pobudzają prace jelit. Suszone figi świetnie sprawdzą się do obniżania ciśnienia, ze względu na zawartość potasu. Naczynia krwionośne stają się drożne, a ciśnienie tętnicze spada. Obniżają również poziom cholesterolu, dzięki czemu możecie czuć się ochronieni przed miażdżycą. Zawarty w figach magnez z pewnością poprawi Wam humor, zlikwiduje rozdrażnienie, zmęczenie. Regularne ich spożywanie redukuje stres i problemy ze snem.

figi

 

Figi w czekoladzie

Najprostszym deserem z figami w roli głównej to po prostu figi polane czekoladą, można tę słodką przekąskę przygotować błyskawicznie, jeśli posiadamy czekoladę gorzką, wystaczy ją rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać odrobinę mleka lub wody) i polać nią figi, dodać posiekane orzeszki lub wiórki kokosowe, ale też wykonać sam emu masę czekoladową z masła, mleka, cukru i kakao.

figi w czekoladzie

Nalewka figowa

Co kupić?

  • 2 litry spirytusu 96 proc
  • 400 g suszonych fig
  • 4 goździki
  • 2 litry wody
  • bibuła filtracyjna

Przygotowanie:

Goździki oraz figi wsypcie do szklanego naczynia i zalejcie całość spirytusem, oraz wodą. Słoik lub butelkę musicie szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym oraz suchym miejscu. Po upływie ok 16 dni, przecedźcie nalewkę przez bibułę i rozlejcie na mniejsze butelki. Najlepiej trzymać je w piwnicy lub w podobnym środowisku. Teraz musicie uzbroić się w cierpliwość, bo nalewka dojrzewa do pół roku.

nalewka figowa

Ciasteczka

Co kupić?

  • 300 g migdałów
  • 250 g cukru
  • 2,5 łyżki kaszy manny
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2,5 łyżki wody z kwiatów pomarańczy ( lub 4 krople olejku pomarańczowego lub 6 łyżeczek likieru pomarańczowego )
  • 200 g suszonych fig

Przygotowanie:

Migdały musicie obrać, pokroić i dodać do cukru oraz wody. Figi gotujcie przez 10 minut na parze i pokrójcie w paski. Następnie wymieszajcie je z migdałami oraz kaszą, proszkiem i żółtkami. Powinna powstać jednolita masa. Z tego zróbcie kształt ciasteczek i obtoczcie w cukrze. Pieczcie na papierze do pieczenie przez 20 minut w 150 stopniach.

ciasteczka figowe

Z mascarpone

Co kupić?

  • 3 żółtka
  • 2,5 łyżek cukru
  • 300 g serka mascarpone
  • sok z cytryny
  • 20 świeżych fig

Przygotowanie:

Zacznijcie od utarcia żółtek z cukrem. Następnie dodajcie sok z cytryny oraz mascarpone. Odstawcie deser do lodówki. Po upływie godziny przelejcie masę do salaterek z pokrojonymi figami na dnie.

figi z mascarpone

Sałatka

Co kupić?

  • 8 świeżych fig
  • 200 gram rukoli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • ¼ łyżeczki musztardy Dijon
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Rukolę oraz orzechy posiekajcie, a figi pokrójcie na połówki. Z kolei ser rozdrobnijcie na kawałki. W osobnej misce wymieszajcie ze sobą wszystkie składniki na sos i połączcie z sałatką.

sałatka z figami

Caprese

Co kupić?