Figi – przepisy na zdrowe i pyszne dania

Avatar photo
22 listopada 2021,
dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Lubicie figi i używacie je w kuchni? W tym artykule poznacie ciekawostki,  najcenniejsze właściwości oraz najsmaczniejsze przepisy z nimi w roli głównej.

świeże figi

Co nieco o figach

Zacznijmy od podstawowych informacji. Figi to owoce egzotyczne. Możecie je jeść zarówno w postaci surowej, jak i przetworzonej. W początkowej fazie dojrzewania są zielone. Z czasem zmieniają barwę od jasnozielonego do fiołkowo – brunatnego, a ich wnętrze może mieć kolor od złotawego do czerwonego. Istnieje ponad tysiąc odmian fig i różnią się od siebie głównie kolorem. Pamiętajcie, aby przechowywać je pomieszczeniu chłodnym i suchym, ponieważ inaczej szybko mogą się zepsuć. Zalicza się je do bakalii i zazwyczaj wykorzystuje jako dodatek do ciast. Kupując figi, zwróćcie uwagę na to, aby były miękkie i delikatne w dotyku. Jeżeli zobaczycie na nich biały nalot, to pamiętajcie, że to nie pleśń, a oznaka wytrącania się cukru. Takie owoce są wystarczająco dojrzałe i soczyste.

figi przekrój

Właściwości zdrowotne

Figi są skarbnicą wszystkiego, co dobre. Przede wszystkim wzmacniają kości oraz zęby, bo posiadają sporą dawkę wapna. W 100 gramach fig znajdziecie, aż 160 mg wapna. Ponadto wzmacniają pracę układu sercowo – naczyniowego, uśmierzają ból gardła, regulują hormony, czy pobudzają prace jelit. Suszone figi świetnie sprawdzą się do obniżania ciśnienia, ze względu na zawartość potasu. Naczynia krwionośne stają się drożne, a ciśnienie tętnicze spada. Obniżają również poziom cholesterolu, dzięki czemu możecie czuć się ochronieni przed miażdżycą. Zawarty w figach magnez z pewnością poprawi Wam humor, zlikwiduje rozdrażnienie, zmęczenie. Regularne ich spożywanie redukuje stres i problemy ze snem.

figi

 

Figi w czekoladzie

Najprostszym deserem z figami w roli głównej to po prostu figi polane czekoladą, można tę słodką przekąskę przygotować błyskawicznie, jeśli posiadamy czekoladę gorzką, wystaczy ją rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać odrobinę mleka lub wody) i polać nią figi, dodać posiekane orzeszki lub wiórki kokosowe, ale też wykonać sam emu masę czekoladową z masła, mleka, cukru i kakao.

figi w czekoladzie

Nalewka figowa

Co kupić?

  • 2 litry spirytusu 96 proc
  • 400 g suszonych fig
  • 4 goździki
  • 2 litry wody
  • bibuła filtracyjna

Przygotowanie:

Goździki oraz figi wsypcie do szklanego naczynia i zalejcie całość spirytusem, oraz wodą. Słoik lub butelkę musicie szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym oraz suchym miejscu. Po upływie ok 16 dni, przecedźcie nalewkę przez bibułę i rozlejcie na mniejsze butelki. Najlepiej trzymać je w piwnicy lub w podobnym środowisku. Teraz musicie uzbroić się w cierpliwość, bo nalewka dojrzewa do pół roku.

nalewka figowa

Ciasteczka

Co kupić?

  • 300 g migdałów
  • 250 g cukru
  • 2,5 łyżki kaszy manny
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2,5 łyżki wody z kwiatów pomarańczy ( lub 4 krople olejku pomarańczowego lub 6 łyżeczek likieru pomarańczowego )
  • 200 g suszonych fig

Przygotowanie:

Migdały musicie obrać, pokroić i dodać do cukru oraz wody. Figi gotujcie przez 10 minut na parze i pokrójcie w paski. Następnie wymieszajcie je z migdałami oraz kaszą, proszkiem i żółtkami. Powinna powstać jednolita masa. Z tego zróbcie kształt ciasteczek i obtoczcie w cukrze. Pieczcie na papierze do pieczenie przez 20 minut w 150 stopniach.

ciasteczka figowe

Z mascarpone

Co kupić?

  • 3 żółtka
  • 2,5 łyżek cukru
  • 300 g serka mascarpone
  • sok z cytryny
  • 20 świeżych fig

Przygotowanie:

Zacznijcie od utarcia żółtek z cukrem. Następnie dodajcie sok z cytryny oraz mascarpone. Odstawcie deser do lodówki. Po upływie godziny przelejcie masę do salaterek z pokrojonymi figami na dnie.

figi z mascarpone

Sałatka

Co kupić?

  • 8 świeżych fig
  • 200 gram rukoli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • ¼ łyżeczki musztardy Dijon
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Rukolę oraz orzechy posiekajcie, a figi pokrójcie na połówki. Z kolei ser rozdrobnijcie na kawałki. W osobnej misce wymieszajcie ze sobą wszystkie składniki na sos i połączcie z sałatką.

sałatka z figami

Caprese

Co kupić?

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.