Zupa z kalarepy z marchewką

16 czerwca 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Jeśli nigdy nie miałeś okazji kosztować kalarepy lub zastanawiasz się jakie danie można z niej wyczarować przychodzimy z odsieczą. Zacznij swoją przygodę z kruchą, ale ostrą i wyrazistą w smaku kalarepą od prostej smacznej zupy z marchewką i dużą ilością koperku. Kalarepa sławę zyskała już w starożytnym Rzymie jako kapusta pompejańska. Kalarepa razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem należy do rodziny warzyw kapustnych. Ponad to jest to roślina dwuletnia,  spotykana jedynie w uprawach i nie występuje w środowisku naturalnym.

zupa z kalarepy z marchewką

Składniki :

  • 1 kalarepka
  • 3 marchewki ( najlepiej młode )
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka sera topionego kremowego ( używam Goudy do smarowania )
  • 2 łyżki usiekanego koperku

Przygotowanie:

Obrać kalarepkę i marchewki. Pokroić w słupki . Zalać dwoma szklankami wody. Lekko osolić i ocukrzyć . Gotować 15 minut. Odcedzić. Dodać masło, koper, śmietankę, ser topiony i sok z cytryny. Delikatnie zamieszać i dusić odkryte 2 minuty.