Przepis na naleśniki orkiszowe z awokado
Przepis na naleśniki orkiszowe z awokado
Składniki:
ciasto – 200 g mąki orkiszowej, 250 ml mleka (lub napoju ryżowego bądź owsianego), 250 ml wody gazowanej, 1 jajko, szczypta soli; Nadzienie: 2 dojrzałe awokado, Mała papryczka jalapenjo, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek lub olej lniany, świeża mięta, pieprz, biały ser lub gouda kozia, orzechy nerkowca.
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Awokado obieramy, dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy drobno posiekaną papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 3 łyżeczki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy pastą z awokado, posypujemy serem, poszatkowaną miętą, i orzechami nerkowca. Podajemy z sałatką z pomidorów.
Mąka Orkiszowa Razowa Eko Bio Planet 500g
Orkisz jest to jedena z najstarszych odmian zboża. Już w czasach starożytnych intensywnie uprawiany i ceniony za swoje walory. Rzymianie uznawali orkisz za pokarm dający siłę, stąd często był on spożywany przez gladiatorów.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna – 320 kcal (1340 kJ)
Białko-11,6 g
Węglowodany-62,4 g
Tłuszcz-2,7 g
Produkty potzrebne do sporządzenia sałatki kupisz w Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa
http://www.waszsklep.com.pl