Dania z pokrzywą – 12 super przepisów na potrawy z pokrzywą!

30 czerwca 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Pokrzywa zwyczajna jest chwastem zarastającym ogródki i bezdroża, z którą bliższych kontaktów nie lubi nikt. Nie grzeszy urodą, nie ma pięknych kwiatów i kojarzy się powszechnie z bólem poparzonych palców i wielkimi swędzącymi bąblami. Nie jest to bynajmniej jedyne oblicze tej z pozoru niezbyt sympatycznej rośliny. Pokrzywa ma wiele właściwości dobroczynnych, zarówno dla naszego zdrowia jak i urody. Ta parząca bylina ze względu na bogactwo witamin i minerałów ma niezwykle szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni, kosmetyce jak i lecznictwie.

Co nieco o pokrzywie

Pokrzywa jest bowiem zielem niemalże magicznym, wpływającym nie tylko na nasze zdrowie, ale także na urodę, jest równocześnie znakomitym dodatkiem do potraw. To bogactwo mikroelementów (zwłaszcza żelaza, potasu i wapnia), witamin, a przede wszystkim witaminy C (aż 60 mg w 100 g świeżych liści) oraz A, K i witamin z grupy B. Pokrzywa zawiera także garbniki, kwasy organiczne, glukokininę, duże ilości chlorofilu a i b, fitosterole, karotenoidy, aminy biogenne. Wszystkie te jej właściwości wykorzystywały już nasze babcie, a co więcej, jej działanie znane było nawet w starożytności (opisał ją m.in. Hipokrates, Dioskurides i Pliniusz). W XVI wieku wykorzystywał ją Hieronymus Bock, w XVII Matthiolus, Blankard, Hartmann, Osiander czy Schulz. Wiele pierwotnych kultur słowiańskich wykorzystywało pokrzywę do odganiania wszelkiego rodzaju złych demonów przy odprawianiu egzorcyzmów, a ludy germańskie poświęcały ją bogowi płodności. Jej spora popularność w dawnych czasach i wierzenia z nią związane niekoniecznie musiały być tylko i wyłącznie zabobonem, dowiedziono bowiem, że opary z pokrzywy wpływają korzystnie na dobre samopoczucie. Aktualnie, choć wiara w zabobony uległa znacznej redukcji, wierzy się, że opary z pokrzywy działają bardzo skutecznie jako feromon, który jak zwykle parzy i rozbudza, także i nasze zmysły.

 

Pokrzywa zawiera duże ilości witaminy Ckaroten oraz witaminy K, E, B2, B5, kwas krzemowy; acetylocholinę, duże ilości chlorofilu, fitoncydy, liczne składniki mineralne (żelazo, magnez, wapń, krzem mangan), lecytynę, garbniki, śluzy i woski oraz kwas mrówkowy i histaminę powodujące pęcherze na skórze. Pokrzywa działa wzmacniająco na organizm, obniża zawartość cukru we krwi, sprzyja tworzeniu się czerwonych ciałek krwi, wpływa pozytywnie na pracę nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, przyspiesza perystaltykę jelit. Jest stosowana w stanach zapalnych dróg moczowych i jako środek pomocniczy w leczeniu cukrzycy. W pielęgnowaniu urody właściwości pokrzywy też mają niemałe znaczenie. Liść pokrzywy stosowany jest do pielęgnacji tak skóry jak i włosów skłonnych do wypadania i przetłuszczania sięOlejek z pokrzywy używany miejscowo sprzyja gojeniu się ran, czyraków i wrzodów. Z pokrzywy w połączeniu z krwawnikiem sporządza się wyciągi mające zdolność tamowania krwotoków, które stosowane do wewnątrz tamują krwawienia nosa, jelit, macicy i płuc. Młode pędy pokrzywy z powodzeniem można dodawać do sałatek, sosów np. szpinakowego lub jajecznicy. Sporządza się z nich także zupę oraz koktajle wzmacniające. Pamiętaj, aby na wstępie sparzyć liście wodą podgrzaną do temp. ok. 60°C (w tej temperaturze inaktywuje się substancje odpowiedzialne za parzące właściwości pokrzywy).

Napar z pokrzywy: 1,5 łyżki suszu liści pokrzywy rozdrobnić mocno, najlepiej między palcami dwóch rąk nad rozłożonym papierem. Bezpośrednio przed użyciem wsypać do naczynia i zalać szklanką wrzątku, wymieszać, nakryć i odstawić na 10 minut. Po odcedzeniu pić po l/2 szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami. (Każdorazowo przygotować świeży napar).

Herbata z pokrzywy

Zebrać majową pokrzywę przed jej kwitnięciem, liście zalać gotującą się wodą i odstawić na 10 minut do zaparzenia.

Nalewka z pokrzywy

200g majowej pokrzywy zalać 1/2 l wódki lub 50-60% spirytusem. Pierwszą dobę nalewkę trzymać na oknie, a kilka kolejnych dni w ciemnym miejscu. Po upływie tego czasu przecedzić. Pić po łyżeczce na czczo, 30 minut przed posiłkiem.

Sok z pokrzyw

2 kg młodych pokrzyw zemleć w maszynce, po czym zalać 1 l wrzącej wody i trzymać na ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie pokrzywy przecedzić, dodać sok z cytryny oraz 15 dag cukru. Sok przelać do butelek i pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze ok. 75 stopni.

Macerat pokrzywowy

1 szklankę korzenia lub ziela świeżego i zmielonego zalać 3 szklankami wody przegotowanej chłodnej, odstawić na 6-8 godzin, przecedzić. Przechowywać w lodówce. Zażywać 3 razy dziennie po 1 łyżce. Stosować 1 tydzień. Między kuracjami 1-tygodniowymi robić przerwy 1-3-tygodniowe.

Ekstrakt pokrzywowy

100 g świeżego zmielonego ziela lub 100 g świeżych zmielonych kłączy z korzeniami pokrzywy zalać 500 ml gorącego wina lub alkoholu 40%. Odstawić na 14 dni, po czym przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po 10 ml (na winie po 15 ml). Stosować nie dłużej jak 7 dni. Kuracje powtarzać co 3 tygodnie.

Pomidor z pokrzywą i serem

Składniki:

  •  duży twardy pomidor
  •  kilka łyżek sera typu feta
  •  kilka listków młodej pokrzywy
  •  przyprawy do smaku
  • odrobina oliwy z oliwek
  •  ząbek czosnku

Przygotowanie:
Pomidora dokładnie umyć i wysuszyć. Odciąć górę tworząc „czapeczkę”. Wydrążyć pomidora (łyżką), tworząc miseczkę. Przygotować farsz z sera feta pokrojonego w drobną kostkę, kilku kropel oliwy, rozgniecionego czosnku i drobno pokrojonych listków pokrzywy. Doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Napełnić pomidora. Grillować razem z czapeczką ok. 15 minut (najlepiej pod przykryciem).

Faszerowany pomidor idealnie pasuje do grillowanych mięs i ryb, a także jest idealną i dekoracyjną samodzielną przystawką. A dodatek pokrzywy naprawdę może pozytywnie zadziwić.

Makaron razowy z pokrzywą

składniki:

  • 2 szklanki makaronu razowego (u mnie są to świderki),
  • 20 dag żółtego sera light
  • 20 dag salami (użyłam paprykowe)
  • 8 płatów marynowanej papryki,
  • 6 jaj
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu
  • garstka zieleniny – u mnie była to sparzona wrzątkiem pokrzywa i rzeżucha.

Przygotowanie:

Jaja gotujemy na twardo. Studzimy. Makaron gotujemy al dente (w osolonej wodzie, najlepiej z kilkoma kroplami oliwy-aby się nie sklejał). Jajka, paprykę, salami i ser kroimy w kostkę. Zieleninę siekamy. Z majonezu i jogurtu robimy sos-mieszamy je ze sobą, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Makaron mieszamy z pozostałymi składnikami i sosem. Chłodzimy godzinkę w lodówce.

Krokiety z pokrzywami

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklankę wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju

Wszystkie powyższe składniki dokładnie miksujemy po czym smażymy na rozgrzanej patelni  cienkie naleśniki.  (wychodzi ok 40 sztuk)

Farsz:

  • 50 młodych pokrzyw (górne części – takie jak na zdjęciu)
  • 1 cebula
  • 2łyżki margaryny
  • sól i pieprz

Pokrzywy gotujemy 1-2 minuty w osolonej wodzie, następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na margarynie, gdy jest już miękka zdejmujemy z ognia i mieszamy z pokrzywami, doprawiamy do smaku pieprzem i solą (nie żałujemy przypraw aby farsz miał wyrazisty smak). Każdy naleśnik smarujemy niewielką ilością farszu i składamy go w kopertę lub w trójkąt.   Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju po obu stronach na rumiany kolor.

Kiszona pokrzywa

Składniki:

  •  1/2 kosza liści młodej pokrzywy (ok. 4 solidne garście)
  •  liście z pęczka rzodkiewki
  •  4 plastry świeżego imbiru plus skórka obrana z 2 cm kawałka
  •  2 plasterki kurkumy
  •  1/2 limonki
  •  kilka ziaren marynowanego pieprzu
  •  2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  •  1/3 łyżeczki soli wędzonej
  •  1 łyżeczka różowej soli
  •  ciepła woda

Przygotowanie:
Liście pokrzywy przełożyć do słoika, dodać liście rzodkiewki w całości i przyprawy. Limonkę pokroić na 3 kawałki, dwa włożyć w całości ze skórką, z jednego wycisnąć sok bezpośrednio na liście. Sól wędzoną rozetrzeć i wymieszać ze szklanką ciepłej wody, dodać sos sojowy i różową sól. Dokładnie wymieszać i zalać mieszanką liście pokrzywy. Słoik lekko zakręcić i odstawić w cieplejsze miejsce przynajmniej na 7 dni.

Zupa z pokrzywy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • kilka garści liści pokrzywy
  • 1 cebula
  • kawałek białej części pora
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • kilka sztuk ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • kilka łyżek śmietany lub jogurtu
  • jajka na twardo do podania

Przygotowanie:

Cebulę należy obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle wraz z posiekanym porem. Warzywa obierz i pokrój w kostkę, po czym wrzuć do cebuli. Teraz zalewamy wszystko wodą i doprawiamy do smaku. Gotuj zupę do 25 minut, aż warzywa zmiękną i dodaj posiekaną pokrzywę. Po zagotowaniu dopraw śmietaną i podawaj z jajkiem a twardo.

Kluski pokrzywowe

Składniki:

  • szklanka liści pokrzywy
  • jajko
  • 150 g twarogu
  • 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Pokrzywę myjemy i wyparzamy po czym należy ją zmiksować z jajkiem. Następnie dodaj twaróg oraz mąkę i wyrób z tego ciasto formując wałeczki. Pokrój na kształt kopytek i gotuj w osolonym wrzątku.

Omlet z pokrzywy

Składniki:

  • 3-4 garście liści pokrzywy
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, czosnek
  • 2 średnie cebule
  • masło klarowane

Przygotowanie:

Liście należy sparzyć, a jajka ubić na puszystą masę. Dodaj bułkę tartą, przyprawy oraz starty czosnek po czym połącz masę z pokrzywą. Cebulę należy podsmażyć na maśle i dodać masę. Smaż ją pod przykryciem aż do zarumienienia po czym piecz  bez pokrywki w 200 stopniach aż wierzch się nie zarumieni.

 

zobacz również:

Sezon na rabarbar – przepisy na ciasta i dania z rabarbarem

Przepisy na oryginalne i eleganckie zupy

Warzywne czipsy domowej roboty – zdrowe chipsy top 6 przepisów

Potrawy z pomidorów na zimno i ciepło dla zdrowia i urody!

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...