Przepisy na oryginalne i eleganckie zupy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przepisy na oryginalne i eleganckie zupy

6 kwietnia 2020, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Rosół, pomidorowa, żurek, buraczkowa…. ile można jeść to samo? Pomyśleliście kiedyś o zrobieniu czegoś nowego i niespotykanego? Zebraliśmy dla Was przepisy na pyszne i oryginalne zupy, abyście sami mogli się przekonać co najlepiej smakuje. 

zupa4

 

 

Bananowa

Co kupić?

  • mleko 1 litr
  • banan 4 szt
  • cytryna
  • pomarańcza
  • cynamon 0,5 łyżeczki
  • cukier 1 łyżka
  • płatki migdałowe 4 łyżki

Przygotowanie:

Banany należy pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Teraz zagotuj mleko z dodatkiem cynamonu i pozostaw do ostudzenia. Później dodaj do mleka sok z pomarańczy, cukier i banany. Odstaw zupę do lodówki i podawaj posypaną płatkami migdałów.

zupa bananowa

Bananowa z curry

Co kupić?

  • 20-25 dag obranych i drobno pokrojonych ziemniaków
  • 1 posiekana cebula
  • 1 nieduży pokrojony seler naciowy
  • 1 duże zielone obrane i grubo pokrojone jabłko
  • 1 obrany i grubo pokrojony niezbyt dojrzały banan
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól

Przygotowanie:

Owoce z warzywami ugotuj w bulionie do miękkości ok 15 minut. Następnie dodaj śmietanę, masło, curry i sól. Delikatnie podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia i całość zmiksuj. Podawaj zupę z drobno posiekanym szczypiorkiem.

zupa z kurkumą

Chlebowa

Co kupić?

  • chleb czerstwy 400 gram
  • bulion warzywny 1,5 litra
  • czosnek 5 ząbków
  • olej do smażenia 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • kminek 2 łyżeczki
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Podsmaż pokruszony chleb na patelni. Kiedy się zarumieni należy dodać drobno pokrojony czosnek. Następnie podgrzej bulion, dodaj do niego podsmażony chleb i podgrzej 20 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dorzuć kminek, sól oraz pieprz.Całość zmiksuj, jeżeli zupa jest za gęsta możesz dodać odrobinę wody.  Zupę możesz podawać w kromce chleba lub w talerzu. Posypuj natką pietruszki.

zupa chlebowa2

Malinowa

Co kupić?

  • maliny 0,5 kg
  • woda 1 litr
  • cukier
  • śmietana 12% 100 ml
  • mąka pszenna 2 łyżki

Przygotowanie:

Maliny zalej wodą i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj cukier i zmiksuj całość. Następnie zapraw mąką ze śmietaną i podawaj z makaronem.

zupa z malin

Chrzanowa

Co kupić?

  • chrzan tarty 2 łyżki lub ze słoika
  • śmietana 1 szklanka
  • masło 1 łyżka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • sól
  • bulion warzywny lub drobiowy litr

Przygotowanie:

Chrzan wyłóż na gęste sito, sparz wrzątkiem i odcedź. Duś chrzan na maśle, na małym ok 3 minuty. Ciągle mieszając dodawaj bulionu. Następnie roztrzep śmietanę z mąką i wymieszaj z kilkoma łyżkami zupy.  Całość zagotuj przyprawiając sokiem z cytryny, cukrem i solą. Najlepiej podawać z grzankami.

zupa z chrzanem

 

Zupa z mielonym mięsem i serem topionym

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule czosnkowe
  • 1,5 litra warzywnego bulionu lub wody (jeśli nie masz bulionu do zupy dodaj marchewkę i pora a potem zblenduj warzywa i dodaj je do zupy)
  • 2 topione śmietankowe serki
  • dwa ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta chili lub ostrej papryki
  • pieprz świeżo mielony
  • kubek śmietany 30 %
  • ziemniak
  • zioła: tymianek, natka pietruszki, mięta lub majeranek

Przygotowanie:

Na oleju podsmażyć cebulę, pokrojoną w piórka lub kostkę, dodaj mielone mięso, podsmaż chwilę, dodaj przyprawy i czosnek. Podlej całość bulionem i duś około 10 minut.  Przełóż do miseczki podsmażone mięso. Do drugiego garnka dodaj bulion, pokrojonego ziemniaka  i gotuj do miękkości, dodaj serki, rozpuść w bulionie. Zupę zmiksuj na gładka masę, dodaj mielone mięso, na koniec dodaj śmietanę i resztę ziół.

zupa z serkiem topionym

Zupa spas

Co kupić?

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 150 g ugotowanej pszenicy
  • cebula
  • 30 g masła
  • świeża kolendra/mięta
  • pół łyżki soli

Przygotowanie:

Masło rozpuść w garnku i usmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj łyżkę mąki oraz jogurt i cały czas mieszaj.  Teraz dodaj ugotowaną wcześniej pszenicę oraz gorącą wodę. Delikatnie zwiększ ogień i poczekaj do wrzenia. Pod koniec wystarczy, że dodasz kolendrę, miętę oraz sól.

zupa spas

Zupa miso

Co kupić?

  • 1 torebka miso (do kupienia w sklepie ze zdrową lub orientalną żywnością)
  • włoszczyzna
  • 1 serek tofu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • garść grzybków shiitake

Przygotowanie:

Grzyby należy namoczyć i ugotować.  Następnie ugotuj wywar z włoszczyzną w 1 litrze wody przez 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyjmij warzywa i dodaj koncentrat zupy miso. Całość lekko podgrzej cały czas mieszając. Nie wolno doprowadzić do wrzenia. Ilość dodawanego koncentratu zależy od Waszego smaku i gustu. Tofu pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Do miseczek włóż tofu i ugotowane grzybki, zalej je zupą i posyp szczypiorkiem. Zupa wspaniale smakuje zimą, ponieważ bardzo rozgrzewa.

zupa miso

Z soczewicy

Co kupić?

  •  1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 200 g soczewicy z puszki lub suchej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chilli
  • sól do smaku
  • oliwa
  • opcjonalnie 3 łyżki pestek z dyni

Przygotowanie:

Cebulę, marchewkę, ziemniaki kroimy w małą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie oliwę rozgrzej w dużym garnku, wrzucić cebulę, czosnek i imbir oraz pozostałe przyprawy. Po chwili dodaj marchewkę, ziemniaki i soczewicę, a następnie podsmaż przez minutę i wlej bulion. Gotuj całość na średnim gazie 30-40 min., co jakiś czas mieszając. Dodaj pod koniec sól oraz przyprawy. Gotuj przez kolejne 5-10 min. (soczewica powinna się rozpaść, a ziemniaki i marchew być miękkie). Zupę lekko zmiksuj i  podawaj z podprażonymi pestkami dyni.

soczewica

Zupa w dyni

Co kupić?

  • duża dynia około 2,5 kg
  • woreczek ryżu
  • litr mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 40 dag startego żółtego sera
  • cytryna
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka pieprzu
  • sól

Ze środka dyni wybrać pestki oraz miąższ. Masło utrzeć z 1/2 łyżeczki soli i pieprzu na gładką masę i wysmarować wnętrze dyni. Mleko zagotować i wlać do dyni, dodać ryż, tymianek, posiekana natkę i skórkę startą z cytryny i tymianek. Przykryć pokrywką z dyni i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  – piec około 2,5 godziny. Potem dodać ser, przyprawić do smaku. Metalową łyżką wyskrobać ugotowany miękki miąższ ze ścianek dyni i dodać do zupy, Dokładnie wymieszać i podawać gorącą z bagietką.

dynia

Z botwiną i kozim serem

Składniki:

  • 1,5  botwinki
  • 3,5  średnie ziemniaki
  • 1,5 średniej marchewki
  • 1,5 małej pietruszki
  • ser kozi
  • 2 litry bulionu
  • 2000 g śmietany 18%
  • 3,5 ząbka czosnku
  • 1,5 łyżeczki mąki
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od umycia botwinki, następnie obieramy warzywa i kroimy je w kostkę. Liście botwinki posiekajcie drobniutko. Teraz gotujemy bulion i wrzucamy do niego buraczki, marchewkę oraz  pietruszkę. Po 5 minutach dodaj wyciśnięty czosnek i ziemniaki. To gotujemy 10 minut i po tym czasie dodajemy liście botwinki. Kiedy tylko warzywa zmiękną dodaj mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Na sam koniec doprawiamy śmietaną z odrobiną zupy oraz sól, pieprz i sok z cytryny. Podajemy z kozim serem.

ser

Z białych szparagów

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 litr bulionu
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 100 g śmietany kremówki 30 %
  • szczypta białego pieprzu
  •  szczypta estragonu
  • sól
  • grzanki

Przygotowanie:

Zaczynamy od umycia szparagów oraz odłamania tych twardych końców. Resztę obieramy do momentu główki. Szparagi pokrój na kawałki. Cebulę należy pokroić i zeszklić na maśle, a  w międzyczasie nastawić bulion. Do niego dodajemy szparagi, pokrojone ziemniaki oraz seler naciowy. Dodaj białe wino oraz przyprawy. Kiedy warzywa zmiękną dodaj cebulę oraz śmietanę. Teraz blendujemy całą zupę na gładki krem i podajemy z grzankami.

szpa

Koperkowa

Co kupić?

  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • 2 litry bulionu
  • dwie szczypty kurkumy
  • dwie szczypty papryki
  • 6 łyżek posiekanego koperku
  • 8 łyżek śmietany18%

Przygotowanie:

Na maśle zeszklij pokrojoną cebulę, natomiast marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Teraz razem mieszamy pokrojone warzywa z ziemniakami w kostkę oraz przyprawami. Po ok 3 minutach dolej bulion i gotuj pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną dodaj posiekany koperek oraz zapraw zupę śmietaną.

kop

Zupa Ramen

 

Co kupić?

Bulion
  • 0,5 kg kości wieprzowych
  • 0,5 kg kości drobiowych
  • 2 cebulki szalotki
  • 5 cm korzenia imbiru
  • pół główki czosnku
  • 1 marchewki
  • wodorosty lub algi konbu – ok. 4 x 10 cm
  • 50 ml japońskiego sosu sojowego
  • 40 ml sake (wino ryżowe)
Dodatki
  • wolno gotowana wieprzowina
  • 15 g suszonych grzybów shitake
  • 250 g świeżego makaronu ramen
  • dymka lub szczypiorek
  • 3 jajka
  • przyprawa shichimi togarashi
  • prasowane glony (sushi nori)
Opcjonalnie
  • kiełki fasoli
  • 150 g bok choy
  • sezamowy olej chili

Przygotowanie:

Przed zabraniem się za robienie zupy należy dzień wcześniej namoczyć grzyby w ciepłej wodzie. Następnego dnia musisz je pokroić i podsmażyć na oleju do miękkości. W międzyczasie ugoruj jajka na twardo oraz przygotuj mięso wieprzowe. Mięso gotuj w wolnowarze lub w zwykłym garnku koniecznie zakrytym (na bardzo małym gazie) przez 5 godzin z sosem sojowym oraz bulionem lub 2 godziny w 150 stopniach w naczyniu żaroodpornym oraz bulionem.

Kości zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po tym odcedzamy i ponownie wkładamy do garnka. Do mięsa dodaj sok z cebuli oraz czosnku. Następnie  dodajemy pokrojony imbir, marchewkę oraz glony. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy. Teraz pozbądź się szumowiny oraz glonów i zmniejsz palnik do minimum. Bulion gotujemy pod lekko uchyloną przykrywką do 6 godzin. Po ugotowaniu kości wyjmij a resztę przecedź przez sito. Bulion trzymaj w lodówce.

Bulion przelewamy do garnka, dodajemy sos sojowy i gotujemy. Podawaj z makaronem, bulionem, grzybami, plastrem mięsa, jajkami, glonem oraz dymką i szczypiorkiem. Dopraw do smaku. Możesz również dodać kiełki fasoli oraz olej sezamowy.

 

 

zobacz również:

Zupy krem – 4 pomysłowe przepisy!

Rozgrzewające i sycące pożywne zupy – przepisy

Pyszne zupy warzywne – różne przepisy

Najsłynniejsze zupy – różne przepisy z całego świata – jak serwować zupę?

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz