Warzywne czipsy domowej roboty – zdrowe chipsy top 6 przepisów | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Warzywne czipsy domowej roboty – zdrowe chipsy top 6 przepisów

17 października 2021, dodał: mszachowska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Chyba każdy z nas ma od czasu do czasu ochotę na słoną, chrupiącą przekąskę, która idealnie pasuje do przegryzania podczas oglądania filmu czy spotkań ze znajomymi. W sklepach jest ogromny wybór chipsów w wielu smakach i rodzajach, ale niestety, częste ich spożywanie nie jest zdrowe dla organizmu i prowadzi do przybierania na wadze i odkładania się tkanki tłuszczowej. Chipsy, które możesz zrobić samodzielnie w domu będą świetną alternatywą nie tylko dla tych, którzy się odchudzają, ale również dla każdego, kto chciałby zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze.

 

czipsy warzywne

Chipsy z buraków  

Do przygotowania potrzebować będziemy 3-4 buraki, oliwę z oliwek oraz przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, suszony czosnek i inne, wybrane według uznania. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie, buraki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki i przekładamy je na blachę. Należy skropić je z obu stron oliwą i posypać przyprawami, a całość piec przez 15 minut. Po tym czasie, przekładamy buraki na drugą stronę i zostawiamy na kolejne 10- 15 minut. Warto pamiętać, by gotowe chipsy przechowywać w suchym i szczelnym opakowaniu, w innym przypadku stracą one swoją chrupkość.  

chipsy z buraków

Ziemniaczane  

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni na termoobiegu, a ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i suszymy. Następnie, kroimy je w możliwie jak najcieńsze plasterki (ok. 1-2 mm). W misce mieszamy je z olejem kokosowym lub smarujemy plastry z obu stron oliwą za pomocą pędzelka. Posypujemy z obu stron solą morską, blachę wykładamy papierem do pieczenia i gotowe plastry układamy na niej, by nie nachodziły na siebie. Pieczemy przez około 10 min, do momentu, w którym ziemniaki zarumienią się. Warto obserwować je w trakcie pieczenia. 

 

czipsy ziemniaczane

Z batatów, czyli słodkich ziemniaków

Jedną z możliwości przygotowania mogą być chipsy w wersji chili lub z ostrą papryką. Potrzebować będziemy 2-3 batatów, których nie musimy obierać ze skórki – zachowamy wtedy najwięcej witamin – wystarczy je jedynie dokładnie umyć. Następnie, należy pokroić je w plastry, a w misce wymieszać z oliwą z oliwek lub olejem. Przyprawy – sól, chilli lub ostrą paprykę możemy dodać przed pieczeniem lub posypać gotowe chipsy po upieczeniu. Pokrojone plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30 – 40 minut.

chipsy z batatów

Marchewkowe  

Trzy lub cztery marchewki obieramy, myjemy i suszymy. Kroimy na plasterki lub na długie paski. Przekładamy do miski, dodajemy dwie łyżki oleju rzepakowego i mieszamy z przyprawami – solą, papryką słodką lub ostrą oraz szczyptą cynamonu. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 – 20 minut, układając je na blaszce tak, by nie stykały się.  

chipsy marchewkowe

Na słodko

Domowe chipsy można zrobić też z owoców i będzie to pyszna alternatywa dla czekolady i innych słodyczy. Idealnie sprawdzą się pieczone banany. Aby je przygotować, należy pokroić 4 średnie banany w plastry (o grubości 4-5 mm), położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 15 minut.

chipsy bananowe

Z jarmużu

Przygotować należy 4 liście świeżego jarmużu lub 100g jarmużu w paczce. Liście myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki (2-3 centymetry), a następnie wrzucamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek lub olejem roślinnym. Jarmuż możemy przyprawić samą solą, ale smaku doda też odrobina startej skórki z cytryny lub kilka kropel soku lub wędzona papryka czy chili.

0czipsy z jarmużu

Jak wiadomo, do chipsów idealnie pasują różne sosy i dipy. I w tym przypadku możesz przygotować je samodzielnie, by były one dietetyczne. Najprostszym rozwiązaniem będzie przygotowanie na przykład guacamole – wystarczy jedynie usunąć z awokado pestkę, wydrążyć miąższ i za pomocą widelca rozgnieść je z czosnkiem, odrobiną soku z cytryny i solą. Bardzo smaczny jest również dip na bazie jogurtu naturalnego, do którego dodajemy czosnek (najlepiej, gdy będzie on wyciśnięty przez praskę), zioła prowansalskie, sól i pieprz.  

 

zobacz również:

Hamburgery i hot-dogi – domowe przepisy

Hamburgery – różne pomysły i przepisy

Szybkie i łatwe wegetariańskie obiady – 4 super przepisy!

Dieta rybna – różne przepisy i jadłospis

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz