Warzywne czipsy domowej roboty – zdrowe chipsy top 6 przepisów | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Warzywne czipsy domowej roboty – zdrowe chipsy top 6 przepisów

17 października 2021, dodał: mszachowska
Artykuł zewnętrzny

Chyba każdy z nas ma od czasu do czasu ochotę na słoną, chrupiącą przekąskę, która idealnie pasuje do przegryzania podczas oglądania filmu czy spotkań ze znajomymi. W sklepach jest ogromny wybór chipsów w wielu smakach i rodzajach, ale niestety, częste ich spożywanie nie jest zdrowe dla organizmu i prowadzi do przybierania na wadze i odkładania się tkanki tłuszczowej. Chipsy, które możesz zrobić samodzielnie w domu będą świetną alternatywą nie tylko dla tych, którzy się odchudzają, ale również dla każdego, kto chciałby zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze.

 

czipsy warzywne

Chipsy z buraków  

Do przygotowania potrzebować będziemy 3-4 buraki, oliwę z oliwek oraz przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, suszony czosnek i inne, wybrane według uznania. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie, buraki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki i przekładamy je na blachę. Należy skropić je z obu stron oliwą i posypać przyprawami, a całość piec przez 15 minut. Po tym czasie, przekładamy buraki na drugą stronę i zostawiamy na kolejne 10- 15 minut. Warto pamiętać, by gotowe chipsy przechowywać w suchym i szczelnym opakowaniu, w innym przypadku stracą one swoją chrupkość.  

chipsy z buraków

Ziemniaczane  

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni na termoobiegu, a ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i suszymy. Następnie, kroimy je w możliwie jak najcieńsze plasterki (ok. 1-2 mm). W misce mieszamy je z olejem kokosowym lub smarujemy plastry z obu stron oliwą za pomocą pędzelka. Posypujemy z obu stron solą morską, blachę wykładamy papierem do pieczenia i gotowe plastry układamy na niej, by nie nachodziły na siebie. Pieczemy przez około 10 min, do momentu, w którym ziemniaki zarumienią się. Warto obserwować je w trakcie pieczenia. 

 

czipsy ziemniaczane

Z batatów, czyli słodkich ziemniaków

Jedną z możliwości przygotowania mogą być chipsy w wersji chili lub z ostrą papryką. Potrzebować będziemy 2-3 batatów, których nie musimy obierać ze skórki – zachowamy wtedy najwięcej witamin – wystarczy je jedynie dokładnie umyć. Następnie, należy pokroić je w plastry, a w misce wymieszać z oliwą z oliwek lub olejem. Przyprawy – sól, chilli lub ostrą paprykę możemy dodać przed pieczeniem lub posypać gotowe chipsy po upieczeniu. Pokrojone plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30 – 40 minut.

chipsy z batatów

Marchewkowe  

Trzy lub cztery marchewki obieramy, myjemy i suszymy. Kroimy na plasterki lub na długie paski. Przekładamy do miski, dodajemy dwie łyżki oleju rzepakowego i mieszamy z przyprawami – solą, papryką słodką lub ostrą oraz szczyptą cynamonu. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 – 20 minut, układając je na blaszce tak, by nie stykały się.  

chipsy marchewkowe

Na słodko

Domowe chipsy można zrobić też z owoców i będzie to pyszna alternatywa dla czekolady i innych słodyczy. Idealnie sprawdzą się pieczone banany. Aby je przygotować, należy pokroić 4 średnie banany w plastry (o grubości 4-5 mm), położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 15 minut.

chipsy bananowe

Z jarmużu

Przygotować należy 4 liście świeżego jarmużu lub 100g jarmużu w paczce. Liście myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki (2-3 centymetry), a następnie wrzucamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek lub olejem roślinnym. Jarmuż możemy przyprawić samą solą, ale smaku doda też odrobina startej skórki z cytryny lub kilka kropel soku lub wędzona papryka czy chili.

0czipsy z jarmużu

Jak wiadomo, do chipsów idealnie pasują różne sosy i dipy. I w tym przypadku możesz przygotować je samodzielnie, by były one dietetyczne. Najprostszym rozwiązaniem będzie przygotowanie na przykład guacamole – wystarczy jedynie usunąć z awokado pestkę, wydrążyć miąższ i za pomocą widelca rozgnieść je z czosnkiem, odrobiną soku z cytryny i solą. Bardzo smaczny jest również dip na bazie jogurtu naturalnego, do którego dodajemy czosnek (najlepiej, gdy będzie on wyciśnięty przez praskę), zioła prowansalskie, sól i pieprz.  

 

zobacz również:

Hamburgery i hot-dogi – domowe przepisy

Hamburgery – różne pomysły i przepisy

Szybkie i łatwe wegetariańskie obiady – 4 super przepisy!

Dieta rybna – różne przepisy i jadłospis

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...
Złomowanie auta
Dziś jest takie zapotrzebowanie na tanie auta że warto je sprzedać całe, np. dla początkującego...
tworzymy opowiadanie - zabawa
.....ale ona natychmiast zaczęła szukać sobie kolejnego męża. ..
Parkiet - trudny wybór
A nie lepsze drewno bez lakieru...?