Szybkie i łatwe wegetariańskie obiady – 4 super przepisy!
Ostatnimi czasy, coraz więcej osób decyduje się na przejście na dietę wegetariańską. Swoją decyzję motywują aspektami zdrowotnymi, cierpieniem zwierząt lub chęcią zmiany czegoś w swoich nawykach żywieniowych. Niezależnie od decyzji, otoczenie zdaje się im sprzyjać i umożliwiać znalezienie dania dla siebie w restauracji lub produktów w sklepie, z których sami mogą stworzyć pełnowymiarowy, bogaty w niezbędne witaminy obiad.
Poniżej znajdziesz 4 przepisy na bezmięsne dania, które mogą być Twoją inspiracją, gdy zabraknie ci pomysłu, co przygotować na obiad:
Kotlety z kaszy bulgur z suszonymi pomidorami
składniki:
100g kaszy bulgur, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 5 suszonych pomidorów, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, sól
przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania kaszy. Następnie drobno kroimy cebulę, czosnek i suszone pomidory i całość podsmażamy na maśle. W misce mieszamy kaszę i podsmażone warzywa, dodajemy koncentrat, jajko, bułkę tartą i sól. Gotową masę formujemy na kształt kotletów i podsmażamy na patelni. Gotowe kotleciki sprawdzą się idealnie na obiad, gdy zjemy je same, ale dobrym pomysłem będzie połączenie ich z sałatką, ryżem lub innymi produktami – wszystko zależy od tego, na co masz ochotę!
Leczo wegetariańskie
składniki:
1 cukinia, 250g dyni, 2 pomidory, 1 średni bakłażan, 2 papryki, 2 ząbki czosnku, 200g przecieru pomidorowego, ½ łyżeczki cukru,1 łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz
przygotowanie:
Zaczynamy od umycia warzyw i pokrojenia ich w kostkę. Następnie, na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy paprykę i smażymy przez 5 minut. Teraz czas na dodanie pokrojonej dyni, bakłażana i cukinii. Do całości wsypujemy sól, pieprz, zioła i dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przecier, a po 5 minutach nasze danie jest gotowe!
Tarta ze szpinakiem i serem fetą
składniki:
250g mąki pszennej, 100g masła, śmietana kwaśna 18%, śmietana słodka 30%, 500g szpinaku świeżego lub mrożonego, 200g sera feta, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 jajka, oregano
przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia ciasta kruchego – do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko z 1 jajka, 100 g masła, szczyptę soli oraz 1 łyżkę śmietany 18%. Ciasto należy wyrobić dłońmi lub mikserem, a następnie schować do lodówki na około godzinę. Po tym czasie masę rozwałkowujemy i umieszczamy w foremce, a dno nakłuwamy widelcem. Następnie przechodzimy do zrobienia farszu – na patelni z podgrzanym masłem podsmażamy ząbki czosnku, dodajemy szpinak, a gdy ten zacznie odprowadzać wodę, wbijamy jedno jajko, dodajemy sól i 1/3 szklanki słodkiej śmietanki. Po podgrzaniu składników przez kilka następnych minut na patelni, wlewamy ją na przygotowany wcześniej spód. Dodajemy pokrojony ser feta i tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Burgery z grillowanym serem halloumi
składniki:
200g sera halloumi, bułki hamburgerowe, pomidor, sałata, ogórek, papryka, czerwona cebula
przygotowanie:
Ser przekrajmy na dwa plastry i przygotowujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym do czasu, gdy nabierze złotego koloru po obu stronach. Następnie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni podgrzewamy rozcięte na pół bułki do hamburgerów przez około 5 minut. Na jedną połówkę dodajemy ketchup, musztardę lub inny ulubiony sos, kładziemy sałatę, następnie pokrojony w plastry pomidor, ogórek i cebulę. Na całość kładziemy zgrillowany ser i przykrywamy drugą połówką bułki.
Smacznego!
Zobacz również:
Dania z fasoli
Smaczne inspiracje
Dania z ziemniaków – różne przepisy
Dania z grochu – różne przepisy