Dania z grochu – różne przepisy

27 stycznia 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

groch0

W ostatnich latach dietetycy podkreślają konieczność spożywania nasion strączkowych z powodu zawartości w nich różnych, istotnych w trawieniu frakcji błonnika pokarmowego i innych substancji stanowiących antidotum na cywilizacyjne skażenia pokarmów i środowiska.

Substancje te przeciwdziałają powstawaniu chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza chorób nowotworowych. Szczególnie korzystne działanie przypisuje się zawartym w soji izoflawonoidom, genisteinie i daidzeinie oraz saponinom hamującym rozwój komórek nowotworowych. Fasola, groch lub soczewica zawierają ponad 50% węglowodanów, w większości skrobi i około 3% cukrów prostych. Nasiona strączkowe zawierają również sporo witamin, głównie grupy B, oraz soli mineralnych dostarczających, makro i mikroelementów.

Groch z kolendrą

Składniki:
– 400 g żółtego grochu łuskanego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
groch8– 1 mała cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1 łyżka garam masala
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 i ½ łyżeczki czerwonego chili w proszku
– 400 g pomidorów z puszki
– 4 jajka
– mały pęczek kolendry, posiekanej

Przygotowanie:
Groch zalać wodą, dodać szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 30-40 minut. Przecedzić. Rozgrzać olej i przesmażyć cebulę przez 2-3 minut, aż zmięknie, dodać czosnek i smażyć przez 1 minutę. Doprawić solą morską i pieprzem, a następnie wymieszać z garam masala, kurkumą i chili w proszku. Zmniejszyć ogień, dodać groch i wymieszać, następnie dodać pomidory i rozgnieść je na patelni. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15-20 minut. Doprawić w razie potrzeby. Dodać kolendrę pod koniec gotowania. Podawać gorące z 1 ugotowanym jajkiem, przyozdobionym kolendrą.

Gulasz z grochu

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
groch1– 2 łyżeczki drobno mielonego czosnku (około 3-4 ząbki)
– 2 szklanki żółtego łuskanego grochu
– 4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
– 1 łyżka mielonego korzenia świeżego imbiru
– 1 łyżka skórki z cytryny (starta skórka z cytryny)
– 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– posiekana kolendra do posypania (opcjonalnie)
– dodatkowe kawałki cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Groch przebierać, opłukać pod zimną wodą i osuszyć. Rozgrzać oliwę i dodać czosnek, podsmażać ok. 1 minutę, dodać groch i wymieszać. Dodać wywar i doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć i dusić, aż groch będzie miękki, ale nie rozgotowany (około 30-45 minut). Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny oraz mielonym imbirem. Przykryć i pozostawić na 10-15 minutPodawać na ciepło z kolendrą i cytryną.

Groch ze szpinakiem

Składniki:
– 3 i 1/2 szklanki wody
– 1 szklanka łuskanego żółtego grochu
– 1 liść laurowy
– 2 szklanki posiekanego kalafiora
– 1 i 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżka masła
groch2– 1 łyżeczka oleju roślinnego
– 1 szklanki posiekanej cebuli
– 1 i 1/2 łyżeczki mielonego świeżego imbiru
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka kminku
– 1 łyżka gorczycy brązowej
– 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1/2 łyżeczki papryki
– 1/8 łyżeczki mielonych goździków
– 4 szklanki szpinaku

Przygotowanie:
Do 2 i 1/2 szklanki wody wsypać groch dodać liść laurowy i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, częściowo pod przykryciem (około 50 minut) do miękkości. Dodać 1 szklankę wody, kalafior, i sól, i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, wyrzucić liść laurowy. Rozgrzać masło i olej w małej patelni, dodać cebulę, imbir, i czosnek. Smażyć 3 minuty, dodać kminek i pozostałe przyprawy. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty, często mieszając. Dodać podsmażoną cebulę i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia 15 minut. Dodać szpinak i gotować jeszcze przez 3 minuty mieszając.

Groch z marchewką w pomidorach

Składniki:
– 2 łyżki oleju
– 1 średnia cebula, posiekana
– 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
groch3– 3 średnie marchewki, pokrojone
– 3/4 szklanki żółtego łuskanego grochu
– 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka chili w proszku
– 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 szklanka pomidorów z puszki (rozgniecionych)
Do podania:
– 2 szklanki ugotowanego ryżu
– ugotowane brokuły
– jogurt naturalny i posiekana kolendra

Przygotowanie:
Podsmażyć na oleju cebulę, czosnek i marchew, do miękkości, około 10 minut. Dodać groch, wywar i przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 45 minut do 1 i 1/2 godziny, aż groch będzie miękki. Dodać pomidory i gotować przez kolejne 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać z ryżem i porcją brokułów udekorowane jogurtem i posiekaną kolendrą.

Kukurydziane kotleciki z grochu

Składniki:
groch4– 2 szklanki (500 ml), ugotowanego żółtego grochu łuskanego
– 2 szklanki (500 ml) mąki kukurydzianej
– 4 jajka, roztrzepane
– 2/3 szklanki (150 ml) mleka
– 1/2 łyżeczki (2 ml) sambal oelek (opcjonalnie)
– 2/3 szklanki (150 ml) mąki
– 4 łyżeczki (20 ml), proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka (5 ml), soli
– 2 zielone cebule, pokrojone w cienkie plasterki

Przygotowanie:
Wymieszać ugotowany groch i mąkę kukurydzianą. Dodać roztrzepane jajka, mleko, i sambal oelek, i wmieszać na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać z cebulką. Rozgrzać patelnię, smażyć placki 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor.

Kotleciki z grochu i tofu

Składniki:
– 200 g żółtego łuskanego grochu
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
groch5– 100 g tofu (puree zrobione widelcem)
– 1 cebula, pokrojona w kostkę
– 4 płatki suchych drożdży
– 4 łyżki mąki z tapioki
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka oregano
– 2 łyżki nasion sezamu
– 4 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
– trochę oleju
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotować groch (dodać ½ łyżeczki sody oczyszczonej w wrzącej wody) około 30-40 minut. Odcedzić, przetrzeć lub zmiksować do uzyskania konsystencji pasty. Dodać wszystkie inne składniki, z wyjątkiem oleju. Dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kotleciki smażyć z każdej około 1 minuty.

Groch po meksykańsku

Składniki:
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1 duża cebula, posiekana
groch6– 4 ząbki czosnku, zmielone
– 2 łyżeczki mielonego kminku
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– 1 szklanka łuskanego grochu
– 1 litr wody
– posiekane zielone chilli
– świeże lub suszone pomidory
– pół puszki kukurydzy
– 1 duża papryka zielona, pokrojona
– sól dla smaku
– 1 szklanka sera cheddar lub Monterey Jack (opcjonalnie)
– czerwony pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:
W dużym rondlu podsmażyć cebulę na oleju, aż będzie miękka, często mieszając, (około 5 minut). Dodać czosnek i smażyć około 2 minuty. Dodać kminek i mieszając smażyć jeszcze przez 1 minutę. Dodać oregano i groch, wymieszać, następnie dodać wodę i chilli. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu 35 do 45 minut lub do momentu, aż groch zmięknie. Dodać pomidory, kukurydzę i paprykę, i gotować kolejne 15 do 20 minut. Dodać sól do smaku. Posypać każdą porcję tartym serem i mielonym grubo pieprzem.

Gołąbki z grochem

Składniki:
– 1 główka kapusty włoskiej
– 2 szklanki łuskanego grochu, żółtego lub zielonego
– 5 szklanek wody
– 1 szklanka cebuli, pokrojonej
– 1 łyżka czosnku, zmielonego
groch7– 1 łyżka kolendry
– 1 łyżeczka rozmarynu
– ½ łyżeczki pieprzu Cayanne
– ¼ szklanki szalotki
– 1 łyżka soli koszernej
– ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
– ½ szklanki mąki
– 1 jajko
– olej roślinny lub masło
Sos:
– 2 szklanki Marinara
– ½ szklanki wody
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżka miodu lub cukru brązowego
– ½ szklanki złotych rodzynek
– 1 łyżeczka kminku

Przygotowanie:
Na oleju roślinnym podsmażyć cebulę z 1 łyżeczką soli, dodać czosnek i świeży rozmaryn, podsmażać 3 minuty. Dodać wodę lub wywar, groch, pieprz cayenne, kolendrę, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu około 30 minut, aż groch będzie miękki. Ugotować liście kapusty, aby były miękkie i giętkie. Do grochu dodać szalotki, jajko i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Pozostawić na około godzinę. Zawinąć gołąbki, zalać przygotowanym sosem. Piec w temperaturze 350 ° przez około 45 minut.

Groch z chilli

Składniki:
– 1/2 szklanki żółtego grochu łuskanego
groch9– 2 łyżki wiórków kokosowych
– 3 czerwone chili
– 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
– liście curry
– 2 łyżeczki oleju
– kurkuma w proszku
– szczypta asafetydy
– sól dla smaku

Przygotowanie:
Groch ugotować i odcedzić. Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oleju i dodać liście curry, paprykę chilii oraz nasiona gorczycy. Dodać groch, podsmażać razem około 2 minut. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Podawać na ciepło.

Zupa grochowa

Składniki:
– 2 szklanki grochu łuskanego
– 2 cebule
groch10– 4 ząbki czosnku
– 50 dag boczku wędzonego
– 50 dag kiełbasy zwyczajnej
Wywar:
– 1 kostka rosołowa
– kminek
– ziele angielskie
– liść laurowy
– majeranek
– cząber
– pieprz
– jarzynka
Przygotowanie:
Do gorącej wody wrzucić groch i zagotować. Odstawić na 2-3 godziny. Do garnka wrzucić wszystkie przyprawy na wywar i zagotować. Pokroić kiełbasę, boczek, cebulę w kostkę a czosnek wycisnąć przez praskę. Na patelnię wrzucić boczek i podsmarzyć, następnie dołożyć kiełbasę, cebulę i czosnek i chwilę dusić. Jak wszystkie składniki puszczą sok wrzucamy do garnka z wywarem, i całość łączymy z grochem. Całość gotować około 30 minut. Podawać z grzankami (kromki weki podsmażyć w piekarniku z żółtym serem).

Zupa grochowa z ziemniakami

Składniki:
– 30 dkg łuskanego grochu
– kawałek boczku wędzonego
groch11– 2 l wody
– mięso drobiowe (np. podudzia)
– kiełbasa
– marchew
– liść laurowy
– ziele angielskie
– 2 małe ząbki czosnku
– ziemniaki
– przyprawa kucharek
Przygotowanie:
Mięso, boczek, groch, pokrojoną marchew, ziele angielskie, czosnek, przyprawy i liść laurowy gotować do miękkości mięsa ok. 1,5 godz. W tym czasie groch się rozpuści i nie będzie trzeba zupy zagęszczać. Do ugotowanej zupy dodać pokrojoną w kostkę kiełbaskę i ugotowane osobno ziemniaki pokrojone też w kostkę. Jeśli ktoś lubi majeranek można posypać zupę.

 

zobacz również:

 

  1. Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek
  2. Buraki – pomysłowe przepisy
  3. Różne przepisy na naleśniki i farsze
  4. Smaczne inspiracje

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...