Hamburgery i hot-dogi – domowe przepisy

10 lipca 2018, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Fast food to ogólnie niezdrowe i bardzo kaloryczne jedzenie. Jednak jeśli przyrządzimy go sami może się stać pełnowartościowym i zdrowym daniem! Oto kilka pomysłów na domowe hamburgery i hot-dogi.

burgery!!!!

 

Hot – dog w naleśniku

Ciasto: hot-dog w naleśniku!
– 1 szklanka mąki pszennej,
-2 jajka,
-3/4 szklanki mleka,
-1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej,
-1/2 łyżeczki soli,
-olej rzepakowy do smażenia.

Jajka posolić, zmiksować. Dodać mąkę i mleko, miksować, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Następnie smażyć na odrobinie oleju cienkie naleśniki.

Dodatkowo:
-500g pieczarek,
-cebula,
-8 drobiowych parówek,
-sól, pieprz,
-200 g startego żółtego sera.

Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Cebule posiekać, podsmażyć wraz z grzybami na odrobinie oleju rzepakowego. Doprawić do smaku. Parówki przekroić wzdłuż na pół. Na środku każdego naleśnika ułożyć połówki parówek, zwinąć brzegi ciasta do środka, tak by przykryły parówkę. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na środek każdego naleśnika nałożyć farsz grzybowy, posypać serem. Piec ok. 15 min w temp. 180st.

Hot – dogi ziemniaczane

ziem hot dogi
– 0,5 kg ziemniaków gotowanych
– 2 jajka
– 0,5 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
– sól,
– pieprz,
– 4 parówki,
– bułka tarta,
– olej do smażenia.
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać obie mąki, 1 jajko, sól, pieprz do smaku, zagnieść ciasto. Z parówek usunąć osłonki. Przekroić na pół, oblepić ciastem, formując podłużne wałeczki. Panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z 4 stron na rumiano. Przed podaniem polać ketchupem.

Mini hot-dogi w trzech wersjach

hot dog w trz wersj
-9 małych, podłużnych miękkich bułeczek, np śniadaniowych
-masło do posmarowania bułeczek
-3 mini paróweczki
-3 kiełbaski „do piwa”
-3 małe białe kiełbaski surowe
-ketchup
-sos tatarski : 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka łagodnej musztardy, 2 korniszony, 10 marynowanych pieczarek, 1/2 cebulki czerwonej, szczypta soli i pieprzu
-sos ogórkowy: 2 ogórki kiszone, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy dijon
-chrzan żurawinowy: 2 łyżki chrzanu śmietankowego, 2 łyżeczki konfitury żurawinowej
-sałata, np roszponka
-koktajlowe pomidorki
Przygotować sosy: Chrzan wymieszać z żurawiną. Majonez wymieszać z musztardą, dodać drobno posiekane składniki: pieczarki, ogórki i cebulkę, doprawić do smaku. Ogórki do sosu zetrzeć na grubych oczkach i dobrze odcisnąć w dłoniach, osuszyć dodatkowo ręcznikiem papierowym, wymieszać z miodem i musztardą. Bułeczki rozkroić, posmarować delikatnie masłem. Parówki podgrzać w wodzie, kiełbaski białe zaparzyć i grillować z obu stron, a kiełbaski do piwa zarumienić na natłuszczonej patelni, potrząsając nią. Rozkrojone bułki podpiec chwilę na suchej powierzchni rozgrzanego grilla z obu stron. Do każdej dodać łyżeczkę sosu i kiełbaskę oraz sałatę i pomidorki.
Propozycja kombinacji: biała kiełbaska + sos chrzanowo-żurawinowy. Kiełbaska do piwa + sos tatarski i ketchup (opcjonalnie), Parówki + sos ogórkowy.

Hot – dog z cukinią

hot dog z cukinią
– 4-5 plasterków cukinii,
-olej roślinny
-Pół dużej cebuli, pokrojonej w cienkie paski
-1/2 szklanki sosu marinara
-4 duże dobrej jakości bułki hot dog
-oliwa z oliwek
-1/2 szklanki drobno starego sera
-sól i pieprz
-posiekana natka pietruszki do przybrania

 

Umyć i wysuszyć cukinię. Pokroić wzdłuż na 4-6 kawałki, w zależności od grubości każdego elementu.. Podsmażyć na oliwie, około 2-3 minuty. Umieścić na talerzu, doprawić dobrze solą i pieprzem.
Cebulę dusić na oliwie około 10 minut. Oprószyć dobrze solą i pieprzem. Podgrzać sos marinare.
Bułki do hot dogów lekko zapiec w piekarniku, po czym przekroić. Składać hot-dogi z przygotowanych składników. Udekorować natką pietruszki.

 

Domowe burgery

Burgery
– 1/2 kg mielonej wieprzowiny,
– 7 bułek na burgery
-sól, pieprz,
-jajko,
-5 łyżek bułki tartej,
-łyżeczka przyprawy do chili con carne,
-sałata,
-pomidor,
-ogórek,
-ser.
Mięso urobić z jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, solą, pieprzem i przyprawą do chili con carne. Formować płaskie burgery. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na patelni grillowej z obu stron na zloty kolor. Bułki przekroić, układać plaster sałaty, plaster sera, mięso, plaster pomidora, 2 plasterki ogórka i kolejny liść sałaty. Przykryć drugą częścią bułki.

Hamburger wegetariański z grzybami

burger z grzybami
-1 mały ziemniak, obrać i pokroić w 1cm kawałki
-3 łyżki oliwy z oliwek,
20dag pieczarek,
-Grzyby shiitake 10 sztuk
-1/2 łyżeczki suszonego tymianku
-2 łyżki octu balsamicznego
-1 szklanka gotowanego jęczmienia
-1/2 łyżeczki soli
-1/4 łyżeczki świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie

Ziemniaki ugotować do miękkości i rozgnieść widelcem. Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę.
Usmażyć grzyby na łyżce oliwy z dodatkiem suszonego tymianku, ok. 10-15 minut. Zmiksować w blenderze. Połączyć mieszankę grzybową z ziemniakami, jęczmieniem, dać sól, pieprz, ocet. Uformować paszteciki. Na pozostałej oliwie usmażyć paszteciki na brązowo z obu stron. Ułożyć na blasze i zapiekać przez 12 do 15 minut, aż hamburgery będą jędrne i ugotowane. Przełożyć nim bułkę. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Buraczany burger

buraczany burger
-1/2 szklanki suszonej ciecierzycy namoczonej przez 8 godzin
-1 liść laurowy
-1/2 szklanki surowej quinoa
-sól
-3 średnie buraki czerwone
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 średnia cebula żółta, drobno pokrojona w kostkę
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki octu z jabłek
-2-4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
-skórka z cytryny średniej
-sok z 1 cytryny średniej
-1 duże jajko
-½ szklanki płatków owsiancyh

Dodatkowo:
-kilka łyżek oliwy z oliwek
-6 bułek
-musztarda, majonez, awokado, pokrojone w cienkie plasterki czerwona cebula, kiełki

Odcedzić namoczoną ciecierzycę i umieścić je w rondelku z liściem laurowym i ½ łyżeczki soli. Zalać wodą , doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, do miękkości.
Quionoa moczyć 5-10 minut, od czasu do czasu spłukać gorzką powłokę. Umieścić w rondelku z 1 szklanką wody i 1/4 łyżeczki soli. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, przykryć garnek i gotować do miękkości, 15-20 minut. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem, aż będzie gotowe do użycia.
Obrać buraki następnie zetrzeć je na tarce o dużych otworach. Na odrobinie oliwy zeszklić cebulę. Dodać czosnek, starte buraki oraz dużą szczyptę soli. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż buraki zmiękną. Zdjąć z ognia i dodać ocet. W dużej misce wymieszać ciecierzycę, quinoa i mieszaninę buraków i puree z ziemniaków . Dodać pietruszkę, skórkę z cytryny i sok, jajka, płatki owsiane, i sól 1/4 łyżeczki. Uformować 6 kotletów. Spłaszczać i smażyć na średnim ogniu na złoto, 2-3 minuty, z każdej strony. Przełożyć bułki, dodać dodatki.

 

Grillowany rybny burger cytrynowy

grill burger cytr.
-400 g filetu z dorsza
-2 łyżki stołowe sosu sojowego
-1 jajko
-150 g mąki
-szczypta soli
-kilka kropel sosu tabasco
-otarta skórka z 2 cytryn
-4 bułeczki
-kilka liści sałaty karbowanej
-3-4 rzodkiewki
-1 czerwona cebula
-garść posiekanego kopru
-biały serek np. bieluch
-olej słonecznikowy do smażenia
Dorsza myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości, wkładamy do naczynia, w którym będziemy mogli go zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sos sojowy, sól, odrobinę sosu Tabasco, skórkę z cytryny, posiekany koper i mieszamy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu lepszego połączenia składników. W tym czasie kroimy rzodkiewkę i cebule w cienkie plastry. Gdy już masa nam się połączyła pora na smażenie. Za pomocą drewnianej łyżki umieszczamy nasze „ciasto” na patelni smażymy do uzyskania złocistego koloru. Kotlety możemy też dopiec przez kilka minut na grillu lub w piekarniku. Bułeczki kroimy na pół i na dolną część kładziemy liść sałaty karbowanej następnie usmażonego Fishburgera, kilka plasterków rzodkiewki, czerwonej cebuli i dla podkreślenia smaku łyżeczkę białego serka, na koniec zakładamy drugą część bułki.

Mini burger z serem pleśniowym i grzybami

mini burg z ser pl i grz
-500g łopatki wołowej
-1 jajko
-Sól, pieprz
– sos tabasco
-Kilka średnich pieczarek
-200g sera lazur
-Kilka liści ulubionej sałaty
-1 czerwona cebula
-Kilka łyżek musztardy
-Kilka łyżek majonezu
-Tłuszcz do smażenia
-4 bułki
Łopatkę zmielić. Dodać do niej jajko, przyprawić solą, pieprzem i sosem tabasco. Całość krótko wymieszać, uformować 4 równe kotlety. Usmażyć je na dobrze rozgrzanej niewielkiej ilości tłuszczu lub upiec na grillu. Kotleta nie należy wysmażać mocno, środek powinien zostać lekko różowy. Pieczarki pokroić w plastry i delikatnie zrumienić je na patelni. Bułki przekroić i opiec w piekarniku lub tosterze. Majonez wymieszać z musztardą i posmarować wewnętrzne strony bułek. Na dolną cześć bułki ułożyć kawałek sera lazur i kotleta. Następnie ułożyć smażone pieczarki cebulę pokrojoną w pióra i sałatę. Wszystko przykryć górną częścią podpieczonej bułki.

Zobacz również:

  1. Chłodnik – przepisy na zimne zupy warzywne
  2. Różne sposoby na młodą kapustę
  3. Kuchnia libańska – przepisy
  4. Ciasta z rabarbarem – różne przepisy sprawdzone i polecane!