Chłodnik – przepisy na zimne zupy warzywne

14 sierpnia 2023, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

W upalne dni nie mamy ochoty na gorące potrawy ani na zbyt długie stanie w kuchni. Wtedy tez znakomicie sprawdzają się zupy na zimno, czyli tzw. chłodniki. Można je przyrządzać zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej.

chlodnik

 

Gazpacho

gazpacho
-1 l soku pomidorowego
-1/2 l soku wielowarzywnego z pomidorami
-4 pomidory bez skórki
-2 ogórki
-2 zielone papryki
-2 cebule (najlepiej dymki ze szczypiorem)
-2 przetarte ząbki czosnku
-6 łyżek oliwy
-tabasco, sól, pieprz, koper

 

Kartony z sokami schłodzić. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Dodać do soków, przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem, tabasco i oliwą, wymieszać. Można dokwasić octem balsamico lub ogórkami małosolnymi. Wierzch zupy posypać koprem. Całość ponownie schłodzić.

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki!
-duży pęczek botwinki,
-pęczek koperku,
-pęczek szczypiorku,
-pęczek rzodkiewki,
-ogórek,
-szczypta kwasku cytrynowego,
-3 duże niezbyt gęste jogurty naturalne,
-1 duży kubek kefiru,
-sól, pieprz.

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Botwinkę oczyścić i pokroić. Gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody, około 15minut. Odcedzić.
Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plasterki. Szczypior i koper drobno posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać jogurty oraz kefir, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodać resztę warzyw. Dokładnie wymieszać. Schłodzić.
Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

Chłodnik ogórkowo – arbuzowy

chł. og-arbuzowy
-Około 350 g arbuza
-2 ogórki (ok. 380 g każdy)
-3-4 łyżki jogurtu
-Około 2 łyżki soku z cytryny
-Otarta skórka z 1/2 cytryny
-Około 20 listków melisy cytrynowej + kilka listków do dekoracji
-Spora szczypta papryczki z Espelette
-Sól do smaku
-Szczypta cukru
-Opcjonalnie : 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Ogórki obrać, przekroić na pół i wydrążyć pestki łyżeczką.
Około100-150 g ogórka pokroić w małą kostkę i zachować do dekoracji.
Resztę ogórka pokroić w średniej wielkości kostkę (można też zetrzeć go na tarce), wrzucić do blendera dodając resztę składników (oprócz arbuza) i dokładnie zmiksować.
Dodać ewentualnie więcej soku z cytryny lub przypraw, do smaku.
Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Przed podaniem chłodnika miąższ arbuza pokroić w małą kostkę (wydrążając pestki) i wymieszać go z pokrojonym uprzednio ogórkiem; miseczki napełnić schłodzoną zupą oraz połową arbuzowo-ogórkowej mieszanki, resztą udekorować chłodnik, dodając kilka listków melisy.

Chłodnik z awokado

chł z awokado
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 dojrzałe awokado
– 5 łyżek soku z limonki
– 0,5 litra bulionu
– 25 dag naturalnego jogurtu
– sól, pieprz kajeński
– strąk chili
– 12 dag chipsów tortilla
– plasterki limonki do dekoracji

Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać, czosnek można tez przecisnąć przez praskę, awokado pokroić na połówki i usunąć pestki, obrać ze skórki. Jedną połówkę awokado drobno pokroić i wymieszać z łyżką soku z limonki, odstawić w chłodne miejsce. Pozostałe połówki awokado zmiksować z resztą soku z limonki, połową bulionu, cebulą i czosnkiem. Dodać bulion, przyprawić solą i pieprzem i schłodzić w lodówce gotową zupę. Strąk chili umyć, rozkroić i usunąć gniazda nasienne, pociąć w cienkie krążki, chłodnik przelać do miseczek, udekorować plasterkami chili i limonki, podawać z chipsami.

Chłodnik z nowalijek

Chłodnik serowy!!!!
-pęczek rzodkiewek,
-duży ogórek,
-2 jajka ugotowane na twardo,
-400 ml kefiru,
-ząbek czosnku,
-po 2 czubate łyżki koperku i szczypiorku,
-sól,
-pieprz.

Ogórka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rzodkiewkę umyć, pokroić w kostkę. Jajka oskubać i posiekać również w kosteczkę. Wszystko razem połączyć z kefirem. Dodać posiekany koperek i szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać od razu po przygotowaniu najlepiej mocno schłodzony z dodatkiem młodych ziemniaczków.

Chłodnik z czerwonej papryki

chłodnik z cz. papryki
-4 świeże czerwone papryki
-4 łyżki oliwy z oliwek
-400 ml jogurtu naturalnego
-100 ml śmietany kremówki 36%
-2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów
-2 łyżki świeżo tartych płatków parmezanu
-8 listków świeżej bazylii
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka soku z cytryny
-Przyprawy Prymat do smaku: sól czosnkowa, papryka słodka, chili pieprz cayenne, tymianek, bazylia

 

Umytą i osuszoną paprykę natrzeć oliwą z oliwek, piec ok. 20 minut w temperaturze 200 °C, a następnie zawinąć w folię i odstawić na 20 minut. Po wystudzeniu paprykę pokroić wzdłuż, oczyścić, obrać ze skóry i pokroić w paseczki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, pokrojony czosnek, tymianek, bazylię oraz słodką paprykę i dusić przez około 10 minut. Całość ostudzić, dodać jogurt i sok z cytryny, a następnie dokładnie zmiksować. Tak przygotowany chłodnik doprawić do smaku i schłodzić w lodówce. Podawać z suszonymi pomidorami, parmezanem i listkami świeżej bazylii.

Cytrusowy chłodnik z melona

Składniki na 6 osób:cytr chłodnik z melona
-1 melon obrany i oczyszczony z pestek
-2 szklanki (500 ml) świeżego soku pomarańczowego
-1 łyżka soku z limonki
-¼ łyżeczki mielonego cynamonu
-2 łyżeczki prażonego sezamu

Melona obieramy i kroimy na kawałki, następnie miksujemy wraz z połową szklanki soku pomarańczowego. Do półtorej szklanki soku pomarańczowego dodajemy łyżkę soku z limonki i doprawiamy szczyptą cynamonu. Dalej mieszamy ze zmiksowaną masą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem możemy udekorować chłodnik prażonym sezamem.

Chłodnik z truskawek i wanilii

Składniki:chł z tr i wan.
-500 g truskawek
-300 ml jogurtu naturalnego
-100 ml czerwonego wina
-1 laska wanilii
-1 łyżka cukru
-1 łyżka miodu wielokwiatowego
-1 gałązka świeżej mięty
-4 łyżki sorbetu cytrynowego
-Szczypta chili pieprzu cayenne Prymat do smaku

Truskawki umyć i obrać z szypułek. Do garnka wlać wino, dodać cukier, miód oraz przekrojoną na pół wanilię i gotować na małym ogniu przez około 10-15minut. Po tym czasie dodać truskawki, gotować kolejne 10 minut, a następnie ostudzić, wyjąć wanilię, dolać jogurt i całość zmiksować. Gotowy chłodnik doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu podawać z cząstkami truskawek, sorbetem cytrynowym i świeżą miętą.

Chłodnik truskawkowo – borówkowy

chł. tr-bor.
-45 dag truskawek
-40 dag borówki amerykańskiej
-800 ml maślanki lub kefiru
-cukier
-makaron świderki

Maślankę mocno schładzamy. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Owoce dokładnie płuczemy, osuszamy z nadmiaru wody. Do dekoracji odkładamy kilka truskawek i garść borówek. Usuwamy szypułki z pozostałych truskawek i dokładnie je miksujemy. Wlewamy 350 ml maślanki, słodzimy do smaku. Osobno miksujemy borówki amerykańskie, dodajemy pozostałą maślankę, słodzimy. Makaron nakładamy do miseczek. Równomiernie i jednocześnie wlewamy oba chłodniki owocowe. Dekorujemy borówką amerykańską, plasterkami truskawek i makaronem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Chłodnik czereśniowy

chłodnik czer.
-1/2 kg wypestkowanych czereśni,
-3 szkl. jogurtu naturalnego,
-cukier waniliowy,
-szczypta cynamonu,
-ok. 1/2 szkl. cukru pudru (wg uznania).
Czereśnie połączyć z 1/2 szkl. przegotowanej zimnej wody, zmiksować blenderem. Dodać jogurty, cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać. Schładzać w lodówce. Podawać np. z ugotowanym makaronem.

Chłodnik z arbuza i truskawek

chłodnik z arbuza
-450 g miąższu arbuza (bez pestek),
-150 g truskawek (opłukanych, bez szypułek),
-sok z 1/2 cytryny lub z 1 limonki,
– 1 czubata łyżka posiekanej świeżej mięty,
-1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru.

 

Arbuza, truskawki, sok z cytryny lub limonki, miętę i imbir włożyć do pojemnika blendera i bardzo krótko zmiksować na najmniejszych obrotach. Dobrze schłodzić w lodówce, podawać z serem feta lub z grzankami.

Chłodnik brzoskwiniowy

chł. brzoskwiniowy
-5-6 dojrzałych brzoskwiń,
-pęczek szalotki,
-papryczka chili,
-gałązka rozmarynu,
-gałązka tymianku,
– liść laurowy,
-10 ml półwytrawnego wina białego,
-2 łyżki śmietany,
-2 szklanki soku brzoskwiniowego,
-1 łyżka masła do smażenia.
Brzoskwinie umyć, sparzyć, zdjąć skórkę i wyjąć pestki i zmiksować razem z chili i szalotką (pozostawić kilka zielonych). Masło rozgrzać na patelni, wrzucić papryczkę i cebulę, zeszklić. Dodać 1/3 szklanki wody, wino, wsypać rozmaryn, tymianek i liść laurowy, na końcu dołożyć zmiksowane brzoskwinie, dusić kilka minut. Dodać śmietanę, sok brzoskwiniowy i wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Najlepiej smakuje schłodzona.

Chłodnik malinowy

chł. malinowy
-1/2 kg malin,
-1/2 szklanki soku pomarańczowego,
– 3 szklanki białego wytrawnego wina,
-1/2 szklanki cukru,
-1 łyżka mąki ziemniaczanej,
-1/2 szklanki bitej śmietany,
-kilka plasterków pomarańczy.
Maliny opłukać, odłożyć kilka, a pozostałe zagotować w 1 l wody. Przecedzić lub przetrzeć przez sito. Przecier połączyć z sokiem pomarańczowym oraz cukrem i zaprawić mąką ziemniaczaną. Mieszając, chwilę pogotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zupę schłodzić, wlać wino, wymieszać, wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem przybrać śmietaną, malinami i plasterkiem pomarańczy.

Chłodnik jagodowy

chl. jagodowy
-1/2 kg jagód,
-2 i 1/2 szklanki wody,
-3 łyżki cukru,
-1/2 łyżeczki cynamonu,
-1 gwiazdka anyżu,
-2 łyżeczki cukru waniliowego,
-2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej,
-4-5 goździków,
-1 łyżka octu balsamicznego,
-4 pełne łyżki sera mascarpone,
-3/4 szklanki mleka,
-garść bazylii,
-1 jogurt naturalny.
Jagody zalać 1 szklanką wody, dodać cukier oraz wszystkie przyprawy. Zagotować, przykryć garnek pokrywą, a po 10 min. przetrzeć przez sito. Dodać 1 szklankę zimnej wody i ocet balsamiczny, ser mascarpone oraz mleko. Wymieszać i dobrze schłodzić. Do zimnej zupy wlać 3/4 jogurtu naturalnego i tylko delikatnie zamieszać. Posypać bazylią, udekorować jagodami i śmietaną.

Chłodnik jabłkowy

chł. z jabłek
-5 jabłek,
– 0,5 l wody,
-skórka z cytryny lub pigwa,
-cukier,
-imbir,
-śmietana,
– gałka muszkatołowa.

 

Masło rozpuścić dokładnie w dużym garnku, dodać pokrojone i obrane jabłka i dusić kilka minut. Wlać wodę i gotować na małym ogniu 20 min. Następnie dodać gałkę muszkatołową, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Zaprawić kwaśną śmietaną i dobrze schłodzić. Podawać np. z groszkiem ptysiowym.

Chłodnik gruszkowy

chłodnik gr.
-1/2 kg gruszek,
-2 łodygi selera naciowego,
– 10 dag sera rokpol,
-3 szklanki bulionu warzywnego
– 1 szklanka śmietany,
– sok z 1/2 cytryny,
-sól do smaku.
Obrane, pokrojone w kostkę gruszki oraz plasterki selera zalać niewielką ilością wody i gotować ok. 15 min. Ochłodzić, zmiksować na gładki krem. Zagotować bulion, dodać gruszki oraz starty ser. Mieszając podgrzewać aż ser się stopi. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać ze śmietaną.

 

zobacz również:

  1. Wszystkie kulinarne inspiracje

  2. Różne przepisy z jabłkami: desery i dania mięsne

  3. Ciecierzyca, cieciorka – pomysłowe przepisy

  4. Ciasta z gruszkami – różne przepisy