Chłodnik – przepisy na zimne zupy warzywne | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Chłodnik – przepisy na zimne zupy warzywne

14 sierpnia 2023, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

W upalne dni nie mamy ochoty na gorące potrawy ani na zbyt długie stanie w kuchni. Wtedy tez znakomicie sprawdzają się zupy na zimno, czyli tzw. chłodniki. Można je przyrządzać zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej.

chlodnik

 

Gazpacho

gazpacho
-1 l soku pomidorowego
-1/2 l soku wielowarzywnego z pomidorami
-4 pomidory bez skórki
-2 ogórki
-2 zielone papryki
-2 cebule (najlepiej dymki ze szczypiorem)
-2 przetarte ząbki czosnku
-6 łyżek oliwy
-tabasco, sól, pieprz, koper

 

Kartony z sokami schłodzić. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Dodać do soków, przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem, tabasco i oliwą, wymieszać. Można dokwasić octem balsamico lub ogórkami małosolnymi. Wierzch zupy posypać koprem. Całość ponownie schłodzić.

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki!
-duży pęczek botwinki,
-pęczek koperku,
-pęczek szczypiorku,
-pęczek rzodkiewki,
-ogórek,
-szczypta kwasku cytrynowego,
-3 duże niezbyt gęste jogurty naturalne,
-1 duży kubek kefiru,
-sól, pieprz.

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Botwinkę oczyścić i pokroić. Gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody, około 15minut. Odcedzić.
Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plasterki. Szczypior i koper drobno posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać jogurty oraz kefir, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodać resztę warzyw. Dokładnie wymieszać. Schłodzić.
Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

Chłodnik ogórkowo – arbuzowy

chł. og-arbuzowy
-Około 350 g arbuza
-2 ogórki (ok. 380 g każdy)
-3-4 łyżki jogurtu
-Około 2 łyżki soku z cytryny
-Otarta skórka z 1/2 cytryny
-Około 20 listków melisy cytrynowej + kilka listków do dekoracji
-Spora szczypta papryczki z Espelette
-Sól do smaku
-Szczypta cukru
-Opcjonalnie : 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Ogórki obrać, przekroić na pół i wydrążyć pestki łyżeczką.
Około100-150 g ogórka pokroić w małą kostkę i zachować do dekoracji.
Resztę ogórka pokroić w średniej wielkości kostkę (można też zetrzeć go na tarce), wrzucić do blendera dodając resztę składników (oprócz arbuza) i dokładnie zmiksować.
Dodać ewentualnie więcej soku z cytryny lub przypraw, do smaku.
Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Przed podaniem chłodnika miąższ arbuza pokroić w małą kostkę (wydrążając pestki) i wymieszać go z pokrojonym uprzednio ogórkiem; miseczki napełnić schłodzoną zupą oraz połową arbuzowo-ogórkowej mieszanki, resztą udekorować chłodnik, dodając kilka listków melisy.

Chłodnik z awokado

chł z awokado
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 dojrzałe awokado
– 5 łyżek soku z limonki
– 0,5 litra bulionu
– 25 dag naturalnego jogurtu
– sól, pieprz kajeński
– strąk chili
– 12 dag chipsów tortilla
– plasterki limonki do dekoracji

Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać, czosnek można tez przecisnąć przez praskę, awokado pokroić na połówki i usunąć pestki, obrać ze skórki. Jedną połówkę awokado drobno pokroić i wymieszać z łyżką soku z limonki, odstawić w chłodne miejsce. Pozostałe połówki awokado zmiksować z resztą soku z limonki, połową bulionu, cebulą i czosnkiem. Dodać bulion, przyprawić solą i pieprzem i schłodzić w lodówce gotową zupę. Strąk chili umyć, rozkroić i usunąć gniazda nasienne, pociąć w cienkie krążki, chłodnik przelać do miseczek, udekorować plasterkami chili i limonki, podawać z chipsami.

Chłodnik z nowalijek

Chłodnik serowy!!!!
-pęczek rzodkiewek,
-duży ogórek,
-2 jajka ugotowane na twardo,
-400 ml kefiru,
-ząbek czosnku,
-po 2 czubate łyżki koperku i szczypiorku,
-sól,
-pieprz.

Ogórka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rzodkiewkę umyć, pokroić w kostkę. Jajka oskubać i posiekać również w kosteczkę. Wszystko razem połączyć z kefirem. Dodać posiekany koperek i szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać od razu po przygotowaniu najlepiej mocno schłodzony z dodatkiem młodych ziemniaczków.

Chłodnik z czerwonej papryki

chłodnik z cz. papryki
-4 świeże czerwone papryki
-4 łyżki oliwy z oliwek
-400 ml jogurtu naturalnego
-100 ml śmietany kremówki 36%
-2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów
-2 łyżki świeżo tartych płatków parmezanu
-8 listków świeżej bazylii
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka soku z cytryny
-Przyprawy Prymat do smaku: sól czosnkowa, papryka słodka, chili pieprz cayenne, tymianek, bazylia

 

Umytą i osuszoną paprykę natrzeć oliwą z oliwek, piec ok. 20 minut w temperaturze 200 °C, a następnie zawinąć w folię i odstawić na 20 minut. Po wystudzeniu paprykę pokroić wzdłuż, oczyścić, obrać ze skóry i pokroić w paseczki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, pokrojony czosnek, tymianek, bazylię oraz słodką paprykę i dusić przez około 10 minut. Całość ostudzić, dodać jogurt i sok z cytryny, a następnie dokładnie zmiksować. Tak przygotowany chłodnik doprawić do smaku i schłodzić w lodówce. Podawać z suszonymi pomidorami, parmezanem i listkami świeżej bazylii.

Cytrusowy chłodnik z melona

Składniki na 6 osób:cytr chłodnik z melona
-1 melon obrany i oczyszczony z pestek
-2 szklanki (500 ml) świeżego soku pomarańczowego
-1 łyżka soku z limonki
-¼ łyżeczki mielonego cynamonu
-2 łyżeczki prażonego sezamu

Melona obieramy i kroimy na kawałki, następnie miksujemy wraz z połową szklanki soku pomarańczowego. Do półtorej szklanki soku pomarańczowego dodajemy łyżkę soku z limonki i doprawiamy szczyptą cynamonu. Dalej mieszamy ze zmiksowaną masą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem możemy udekorować chłodnik prażonym sezamem.

Chłodnik z truskawek i wanilii

Składniki:chł z tr i wan.
-500 g truskawek
-300 ml jogurtu naturalnego
-100 ml czerwonego wina
-1 laska wanilii
-1 łyżka cukru
-1 łyżka miodu wielokwiatowego
-1 gałązka świeżej mięty
-4 łyżki sorbetu cytrynowego
-Szczypta chili pieprzu cayenne Prymat do smaku

Truskawki umyć i obrać z szypułek. Do garnka wlać wino, dodać cukier, miód oraz przekrojoną na pół wanilię i gotować na małym ogniu przez około 10-15minut. Po tym czasie dodać truskawki, gotować kolejne 10 minut, a następnie ostudzić, wyjąć wanilię, dolać jogurt i całość zmiksować. Gotowy chłodnik doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu podawać z cząstkami truskawek, sorbetem cytrynowym i świeżą miętą.

Chłodnik truskawkowo – borówkowy

chł. tr-bor.
-45 dag truskawek
-40 dag borówki amerykańskiej
-800 ml maślanki lub kefiru
-cukier
-makaron świderki

Maślankę mocno schładzamy. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Owoce dokładnie płuczemy, osuszamy z nadmiaru wody. Do dekoracji odkładamy kilka truskawek i garść borówek. Usuwamy szypułki z pozostałych truskawek i dokładnie je miksujemy. Wlewamy 350 ml maślanki, słodzimy do smaku. Osobno miksujemy borówki amerykańskie, dodajemy pozostałą maślankę, słodzimy. Makaron nakładamy do miseczek. Równomiernie i jednocześnie wlewamy oba chłodniki owocowe. Dekorujemy borówką amerykańską, plasterkami truskawek i makaronem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Chłodnik czereśniowy

chłodnik czer.
-1/2 kg wypestkowanych czereśni,
-3 szkl. jogurtu naturalnego,
-cukier waniliowy,
-szczypta cynamonu,
-ok. 1/2 szkl. cukru pudru (wg uznania).
Czereśnie połączyć z 1/2 szkl. przegotowanej zimnej wody, zmiksować blenderem. Dodać jogurty, cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać. Schładzać w lodówce. Podawać np. z ugotowanym makaronem.

Chłodnik z arbuza i truskawek

chłodnik z arbuza
-450 g miąższu arbuza (bez pestek),
-150 g truskawek (opłukanych, bez szypułek),
-sok z 1/2 cytryny lub z 1 limonki,
– 1 czubata łyżka posiekanej świeżej mięty,
-1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru.

 

Arbuza, truskawki, sok z cytryny lub limonki, miętę i imbir włożyć do pojemnika blendera i bardzo krótko zmiksować na najmniejszych obrotach. Dobrze schłodzić w lodówce, podawać z serem feta lub z grzankami.

Chłodnik brzoskwiniowy

chł. brzoskwiniowy
-5-6 dojrzałych brzoskwiń,
-pęczek szalotki,
-papryczka chili,
-gałązka rozmarynu,
-gałązka tymianku,
– liść laurowy,
-10 ml półwytrawnego wina białego,
-2 łyżki śmietany,
-2 szklanki soku brzoskwiniowego,
-1 łyżka masła do smażenia.
Brzoskwinie umyć, sparzyć, zdjąć skórkę i wyjąć pestki i zmiksować razem z chili i szalotką (pozostawić kilka zielonych). Masło rozgrzać na patelni, wrzucić papryczkę i cebulę, zeszklić. Dodać 1/3 szklanki wody, wino, wsypać rozmaryn, tymianek i liść laurowy, na końcu dołożyć zmiksowane brzoskwinie, dusić kilka minut. Dodać śmietanę, sok brzoskwiniowy i wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Najlepiej smakuje schłodzona.

Chłodnik malinowy

chł. malinowy
-1/2 kg malin,
-1/2 szklanki soku pomarańczowego,
– 3 szklanki białego wytrawnego wina,
-1/2 szklanki cukru,
-1 łyżka mąki ziemniaczanej,
-1/2 szklanki bitej śmietany,
-kilka plasterków pomarańczy.
Maliny opłukać, odłożyć kilka, a pozostałe zagotować w 1 l wody. Przecedzić lub przetrzeć przez sito. Przecier połączyć z sokiem pomarańczowym oraz cukrem i zaprawić mąką ziemniaczaną. Mieszając, chwilę pogotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zupę schłodzić, wlać wino, wymieszać, wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem przybrać śmietaną, malinami i plasterkiem pomarańczy.

Chłodnik jagodowy

chl. jagodowy
-1/2 kg jagód,
-2 i 1/2 szklanki wody,
-3 łyżki cukru,
-1/2 łyżeczki cynamonu,
-1 gwiazdka anyżu,
-2 łyżeczki cukru waniliowego,
-2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej,
-4-5 goździków,
-1 łyżka octu balsamicznego,
-4 pełne łyżki sera mascarpone,
-3/4 szklanki mleka,
-garść bazylii,
-1 jogurt naturalny.
Jagody zalać 1 szklanką wody, dodać cukier oraz wszystkie przyprawy. Zagotować, przykryć garnek pokrywą, a po 10 min. przetrzeć przez sito. Dodać 1 szklankę zimnej wody i ocet balsamiczny, ser mascarpone oraz mleko. Wymieszać i dobrze schłodzić. Do zimnej zupy wlać 3/4 jogurtu naturalnego i tylko delikatnie zamieszać. Posypać bazylią, udekorować jagodami i śmietaną.

Chłodnik jabłkowy

chł. z jabłek
-5 jabłek,
– 0,5 l wody,
-skórka z cytryny lub pigwa,
-cukier,
-imbir,
-śmietana,
– gałka muszkatołowa.

 

Masło rozpuścić dokładnie w dużym garnku, dodać pokrojone i obrane jabłka i dusić kilka minut. Wlać wodę i gotować na małym ogniu 20 min. Następnie dodać gałkę muszkatołową, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Zaprawić kwaśną śmietaną i dobrze schłodzić. Podawać np. z groszkiem ptysiowym.

Chłodnik gruszkowy

chłodnik gr.
-1/2 kg gruszek,
-2 łodygi selera naciowego,
– 10 dag sera rokpol,
-3 szklanki bulionu warzywnego
– 1 szklanka śmietany,
– sok z 1/2 cytryny,
-sól do smaku.
Obrane, pokrojone w kostkę gruszki oraz plasterki selera zalać niewielką ilością wody i gotować ok. 15 min. Ochłodzić, zmiksować na gładki krem. Zagotować bulion, dodać gruszki oraz starty ser. Mieszając podgrzewać aż ser się stopi. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać ze śmietaną.

 

zobacz również:

  1. Wszystkie kulinarne inspiracje

  2. Różne przepisy z jabłkami: desery i dania mięsne

  3. Ciecierzyca, cieciorka – pomysłowe przepisy

  4. Ciasta z gruszkami – różne przepisy

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...