Kuchnia libańska – przepisy

30 kwietnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zaczęły się wakacje, zapewne wielu z Was już zaplanowało lub też planuje kierunek swoich wakacyjnych wojaży. Od kilku lat panuje tendencja do zapuszczania się w mniej popularne, niż Egipt czy Grecja zakątki świata. To bardzo słuszny trend! Te do tej pory nieznane polskiemu turyście regiony , mają do zaoferowania nieskomercjalizowaną kulturę, przepiękne krajobrazy oraz wspaniałą, rdzenną kuchnię.

 

Jednym z takich czarownych miejsc na ziemi jest Liban. To niewielki kraj, o ogromnej, przebogatej historii oraz niezwykłej kuchni. Burzliwa historia Libanu, która ma swoje początki w czasach biblijnych, wpłynęła na różnorodność kulinarną i genialne połączenia smaków, jakie możemy znaleźć na libańskim stole. Potrawy tego regionu  noszą w sobie ślady panowania osmańskiego, znaczne akcenty tureckie, perskie,  ormiańskie a  także wyraźne wpływy francuskie. Możemy się domyślić, iż ten tygiel kulturowy, w połączeniu z wrodzonym talentem kulinarnym Libańczyków zaowocował  niezwykłą kuchnią, której popularność na całym świecie mówi sama za siebie.  Libańskie restauracje  znajdziemy w większości  światowych  metropolii.

http://uploads.lafourchette.com/restaurant_photos/395/2395/169/612/les-vignes-du-liban-mezze-complet-0c446.jpg

 

Wybierając się do Libanu, bądźmy gotowi na niezwykłą podróż kulinarną. W restauracjach czy libańskich domach ugoszczeni zostaniemy wieloma przystawkami (mezze).  Placki (aish), podawane z  hummusem, którego nigdy nie brakuje na libańskim stole,  z różnego rodzaju sosami,  dipami, warzywami, kolorowe sałatki ( np. tabbuleh czy z pieczonego bakłażana) , warzywa nadziewane, faszerowane  liście winogron,  smażone lub pieczone pierogi (sambusek) z warzywnym i mięsnym farszem – to tylko niektóre z przysmaków, z którymi spotkamy się w Libanie.

sa

Libańczycy, jak wszyscy mieszkańcy bliskiego wschodu kochają baraninę. Można zjeść ją na wiele sposobów, jednak jednym z bardziej popularnych są kofty – kotleciki z mięsa mielonego, wspaniale doprawione, podawane z warzywami, sałatką, chlebkiem aish. Występują też w wersjach  drobiowej, wołowej a także z powodzeniem robi się je z mieszanki mięs.  Libańczycy słyną także z pysznych zup, pełnych warzyw, pełnych ziaren i  świeżych ziół.  Warta polecenia jest  aromatyczna i aksamitna zupa z ciecierzycy, a także lekka i pyszna zupa pomidorowa, ze świeżych pomidorów.

http://4.bp.blogspot.com/-66sxqdTSyOY/T0GEHj2OFKI/AAAAAAAAAbk/bYcINR9pya0/s1600/Kofte2.JPG

Warto pamiętać, że kuchnia libańska, poza niekwestionowanymi walorami smakowymi, posiada też inne wartości.  Zawiera cenne dla całego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa z oliwek, tahini),  pełnowartościowe  białko  i magnez (min. ciecierzyca , witaminy i minerały  zawarte w świeżych ziołach, warzywach i owocach, olejki aromatyczne ułatwiające trawienie (mięta, kolendra).  Niezniekształcona współczesnymi, zachodnimi wpływami,  z wykorzystaniem świeżych produktów,  a także z zachowaniem ogromnie ważnej zasady, którą niegdyś pielęgnowała każda  tradycyjna, regionalna kuchnia świata, a o której mało kto dzisiaj pamięta.

zupa

 

Potrawy spożywane przez ludzi powinny  współgrać z warunkami atmosferycznymi panującymi w danym klimacie i pomagać  naszemu organizmowi, przetrwać o określonych warunkach.  Według tej zasady, kuchnia libańska jest idealna na lato. Jeżeli znudziły się wam rodzime ogórki kiszone i małosolne, które również mają dobroczynne działanie – zachęcam do wypróbowania libańskiego jogurtu z miętą i cytryną – idealnie uzupełnia braki mikroelementów, dodatkowo zapobiega odwodnieniu, dodaje energii i ułatwia trawienie. Jako, że nie wszyscy wybiorą się tego lata do Libanu, warto cząstkę tej wspaniałej tradycji kulinarnej przemycić do naszej rodzimej kuchni.

Oto kilka wybranych przepisów z kuchni Libanu, które z łatwością wykonacie w domu:

 

Hummus ( tradycyjna libańska przystawka) podany w tradycyjny sposób, z oliwą z oliwek, kminem rzymskim i chlebkiem aish. Hummus to pasta z gotowanej ciecierzycy, z dodatkiem pasty sezamowej tahini, oliwy z oliwek i przypraw. Dosyć czasochłonna w wykonaniu, a dla początkującego kucharza efekt może nie okazać się wymierny. Polecam  gotowy, nieprzetworzony humus marki whomus?, produkowany wg. Tradycyjnej receptury, który z łatwością kupicie w dobrych delikatesach.
Hummus w miseczce skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy kuminem, posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Podajemy np. chlebkiem aish .

Libański chlebek (aish, khebez)

Składniki: 1 lub 2 jaja; 1 kg mąki (może być pszenna z żytnią w proporcji 3:1); 1 szklanka mleka;
1,5 szklanki wody; 1 łyżeczka drożdży; sól; cukier do smaku, 3  łyżki oliwy

Przygotowanie: Z w/w składników wyrabiamy ciasto, formujemy cienkie placuszki, które rozwałkowujemy i smażymy na suchej patelni z obu stron.

Pieczone pierogi z kurczakiem i warzywami.

Składniki:

Ciasto: 1 lub 2 jaja; 1 kg mąki (może być pszenna z żytnią w proporcji 3:1);  1 szklanka mlek; 1,5 szklanki wody; 1 łyżeczka drożdży; sól; cukier do smaku; 3 łyżki oliwy ;
Farsz: Jedna duża pierś z kurczaka; 3 cebule; 3 duże pomidory; 1 duża papryka; ząbek czosnku;
oliwa z oliwek; pół szklanki posiekanej świeżej kolendry; sok z jednej cytryny

Przyprawy: po 1 łyżeczce –  kumin; kolendra zmielona; sól;pieprz; papryka ostra; papryka słodka; kardamon; suszona mięta.

Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy jak na libański chlebek, placki po rozwałkowaniu muszą być grubsze, żeby farsz nie wydostał się podczas  pieczenia. Kurczaka myjemy i marynujemy w zalewie z oliwy, przypraw i soku z cytryny przez min. 30 min ( im dłużej tym lepiej). Następnie kroimy cebulę i podsmażamy ją z kurczakiem pokrojonym w małe kawałeczki. Po 10 minutach dodajemy pokrojony pomidor, kolendrę. Redukujemy powstały sos, na małym ogniu. Farsz studzimy. Na każdym placku ciasta kładziemy  nadzienie  i dokładnie zlepiamy brzegi. Wierzch pierogów smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na 190 stopniach Celsjusza przez 20 min, ba pergaminie lub blasze wysmarowanej oliwą. Podajemy z sałatką ze świeżych pomidorów lub tabbuleh.

 

Miętowe kofty


Składniki: dla 2 – 3 osób; pół kilo mielonego mięsa (baranina, indyk, wolowina lub mieszane)
2 jajka; 4 ząbki czosnku;  3/4 szklanki posiekanej, świeżej mięty; przyprawy (po łyżeczce) sól, pieprz, kumin, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma; oliwa z oliwek;  pól opakowania hummusu najlepiej libańskiego; jogurt naturalny; chlebek pita; aish

Przygotowanie: Mięso łączymy z jajkiem, wyciśniętym czosnkiem, przyprawami, 3 łyżkami oliwy i posiekana miętą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Następnie formujemy z mięsa podłużne kiełbaski i  smażymy na oliwie, grillujemy na specjalnej patelni, ruszcie lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kofty podajemy z chlebkiem pita* oraz hummusem połączonym z jogurtem naturalnym


Szybka zupa pomidorowa


Składniki: 6 pomidorów;  1 cebula; 2 liście laurowe;  1-2 łyżeczki cukru; 5 hummusu tradycyjnego; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; sól; pieprz; kmin rzymski;  oliwa z oliwek;

Przygotowanie: Pomidory myjemy, kroimy na pół i wcieramy je do garnka, na tarce o grubych oczkach ( skórka ma nam zostać w dłoni). Dusimy  pod przykryciem 15 min, następnie dodajemy przyprawy, podduszoną na oliwie posiekaną cebulkę. Całość miksujemy krótko, dodając hummus i łyżkę oliwy, dla dodania zupie aksamitności. Podajemy posypaną kolendrą lub miętą, z kleksem  kwaśnego jogurtu.

Smacznego!

Autor zdjęć przepisów i tekstu: Anna Prawda

6 pierwszych zdjęć: redakcja




FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Polecam zajrzeć do DOZu, można u nich zamówić z dostawą do apteki stacjonarnej,...
Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...