Ciasto filo – różne przepisy na dania

13 stycznia 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście kiedyś o cieście filo? Pochodzi z Turcji i przypomina listki. Robi się je z mąki, wody oraz oleju. jego przygotowanie jest bardzo proste a zastosowanie szerokie. Zobacz co warto wiedzieć o cieście filo oraz poznaj ciekawe przepisy.

Co nieco o cieście filo

Nazwa filo pochodzi od greckiego słowa phyllo pastry czyli liść. Wzięło się to prawdopodobnie od jego wyglądu przypominającego listki. Ciasto jest bardzo cienkie i wykonywane z mąki, wody oraz odrobiny oleju. Mimo iż nazwa ciasta jest grecka to sposób oraz technika jego wykonania ma swoje korzenie w Turcji. Często ciasto filo jest mylone z ciastem francuskim, jednak różnią się składem. Przy francuskim używa się masła.

Najpopularniejszym wypiekiem wykonywanym z ciasta filo jest baklava. Nie oznacza to jednak, że filo nadaje się jedynie do słodkich rzeczy, doskonale sprawdza się również przy wytrawnych potrawach.W cieście filo nie ma prawie wcale tłuszczu, ale należy pamiętać, że zawiera mąkę pszeniczną, która jest węglowodanem. Ponad to znajdziesz w filo białka, cukry, błonnik spozywczy, witaminy z grupy B, minerały typu mangan, selen, sód oraz żelazo.

Filo ze szpinakiem i fetą

Co kupić?

  • 1 opakowanie ciasto filo (około 12 arkuszy)
  • 80 g masła
  • 750 g mrożonego szpinaku
  • 250 g sera feta, pokruszonego
  • 250 g serka ricotta
  • 1/4 szklanki (40 g) startego parmezanu
  • 6 szczypiorków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • 1 łyżka świeżo posiekanych liści mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Szpinak należy rozmrozić i odsączyć i razem z serami, szczypiorkiem, czosnkiem, cytryną,, ziołami i roztrzepanym jajkiem wrzuć do garnka. Ciasto filo smaruj masłem za pomocą cienkiego pędzelka i układaj w formie o średnicy ok 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Arkusze ciasta wykładaj na zmianę i obracaj formę o 90 stopni przed włożeniem kolejnej warstwy. Na bok odłóż 4 arkusze. Następnie wyłóż formę nadzieniem a rogi ciasta załóż na ciasto, tak aby przykryć nadzienie. teraz przyszła pora na pozostałe 4 arkusze ciasta. Należy je złożyć po przekątnej i położyć na górę, wciskaj wystające kawałki pomiędzy ciasto. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu odczekaj 15 minut i zacznij kroić.

Figi w cieście filo

Co kupić?

 

  • ciasto filo 0,5 opak.
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr 1 szt.
  • ser twarogowy 200 g
  • figi suszone 4 szt.
  • margaryna 2 łyżki
  • miód 30 g
  • jajko

Przygotowanie:

Ciasto filo należy pokroić w prostokąty i posmarować je roztopionym masłem. Na każdy prostokąt kładziemy z boku pół figi oraz ser i polewamy je odrobiną miodu. Teraz sklejamy brzegi w trójkąty i pieczemy je przez 15 minut w 180 stopniach wyłożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zawijasy z ciasta filo z rybą

Co kupić?

 

  • filety z ryby 4 szt.
  • ciasto filo 4 szt.
  • szpinak świeży 1 pęczek
  • jajko 1 szt.
  • sezam 1 łyżka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • Pieprz czarny1 szczypta
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Przyprawa do ryb 2 łyżki

Przygotowanie:

Filety należy skropić oliwą, przyprawić Knorrem, pieprzem oraz otartą skórką z cytryny. Rybę odstaw na kilka minut. Liście szpinaku blanszujemy we wrzącej wodzie i obkładamy nimi każdy kawałek ryby. Teraz zawijamy je w płaty ciasta i smarujemy jajkiem oraz posypujemy sezamem. Piecz je na blaszce z pergaminem przez 15 minut w 180 stopniach.

Sałatka z surimi w cieście filo

Co kupić?

 

  • surimi 100 g
  • Sos sałatkowy włoski 1 opak.
  • ugotowany ryż 200 g
  • ciasto filo 1 opak.
  • ogórek świeży 1 szt.
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • Majonez 4 łyżki
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • Chili 1 szczypta
  • Pieprz czarny 1 szczypta
  • margaryna

Przygotowanie:

Ciasto filo kroimy na kwadraty i układamy je w foremkach do babeczek. Następnie zapiekamy je w 200 stopniach przez kilka minut aż do zarumienienia. Sos sałatkowy mieszamy z majonezem oraz jogurtem i przyprawiamy pieprzem oraz chili. Kroimy krabowe paluszki oraz ogórka a pietruszkę drobno siekamy. Mieszamy ryż z sosem i pokrojonymi rzeczami i układamy w chrupiących foremkach z ciasta filo.

Paszteciki w cieście filo

Co kupić?

 

  • ciasto filo 1 opak.
  •  pieczarki 300 g
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • Przyprawa w kostkach czosnek

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy bardzo drobno i smażymy z czosnkiem oraz solą. Smaż pod przykryciem przez 15 minut.  Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i zawiń farsz w cieście filo. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut.

zobacz również:

Ciasto francuskie na różne sposoby

Desery kuchni francuskiej – przepisy

Co zrobić z ciasta francuskiego – pomysły i przepisy

Pomysł na słodkie francuskie śniadanie