Pomysł na słodkie francuskie śniadanie

5 lipca 2018, dodał: Reina
Artykuł zewnętrzny

 

Codziennie rano zadajemy sobie pytanie, co zjeść na śniadanie? Kiedy znudziły się nam już kanapki z wędliną albo jajecznica? Może wreszcie przyszedł czas, aby spróbować czegoś innego? Co powiecie na słodkie śniadanie w stylu francuskim? Takie typowe francuskie śniadanie na słodko zaczyna być coraz bardziej popularne również w Polsce. Do wyboru mamy m.in. naleśniki, tosty francuskie i croissanty oraz wiele innych pyszności.

 

Dlaczego warto zjeść słodkie śniadanie w stylu francuskim? Jest to najlepsza pora dnia, aby zafundować sobie dawkę słodyczy, a szczególnie, jeżeli dba się o linię. Rano przemiana materii jest szybsza, a do tego dostarczymy sobie dawkę energii na cały dzień. Francuskie śniadania są smaczne, ale przede wszystkim niewielkie. Podstawą jest mała czarna kawa, a do tego rogalik z ciasta francuskiego, czyli croissant, którego je się bez dodatków albo z konfiturami, a nawet z szynką i serem. Warto wypróbować niektóre przepisy na francuskie śniadanie.

Francuskie naleśniki z mascarpone i malinami

Składniki na ciasto:

• 150 g mąki,
• 250 ml mleka,
• 120 ml wody mineralnej gazowanej,
• 3 jajka,
• 1 łyżeczka cukru waniliowego,
• szczypta soli,
• 50 g masła roztopionego i lekko przestudzonego.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy mikserem albo trzepaczką do ich połączenia się i uzyskania gładkiej masy bez grudek. Tak przygotowane ciasto należy odstawić na pół godziny. Naleśniki smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni.

Składniki na mascarpone z malinami:

• 300 g mascarpone,
• 300 g malin,
• 150 g śmietany kremówki,
• 1 opakowanie cukru waniliowego,
• cukier puder do posypania naleśników.

Śmietanę kremówkę należy dobrze schłodzić i ubić z całym cukrem waniliowym. Następnie powoli dodajemy mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy do tego 200 g malin, mieszamy łyżką. Tak przygotowany krem nakładamy na naleśniki, rozsmarowujemy i składamy w trójkąty. Wszystko posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy całymi malinami.

Tosty francuskie na słodko

Składniki:

• 1 bułka paryska albo chleb tostowy,
• 2 jajka,
• 2 łyżki cukru,
• 100 mleka,
• masło,
• owoce sezonowe, np. borówki, maliny i jeżyny,
• cukier puder.

Jeśli bierzmy bułkę paryską, to należy pokroić ją na plastry. Jajka roztrzepujemy w misce z dodatkiem mleka i cukru. Rozgrzewamy patelnię. Bułkę lub chleb tostowy moczymy w jajku z mlekiem i cukrem.

Na rozgrzaną patelnię wkładamy trzy łyżki masła i gdy się zagrzeje, to smażymy na niej tosty po dwie minuty z każdej strony. Powinny być rumiane.

Tosty można podawać ze świeżymi owocami i wszystko można posypać cukrem pudrem.

Francuskie croissanty

 

Składniki:

• łyżeczka suchych drożdży,
• 600 g mąki,
• 40 g cukru,
• 180 ml zimnego mleka,
• 2 łyżeczki masła,
• szczypta soli.

Składniki na przełożenie ciasta:

• 300 g masła,
• 2 i ½ łyżeczki mąki,
• 1 roztrzepane jajko.

W dużej misce łączymy razem cukier, sól, drożdże i 550 g mąki. Do tego powoli dodajemy mleko i delikatnie mieszamy. Potem dodajemy masło i znowu dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę.

W tym czasie przygotowujemy masę, którą będzie się przekładało ciasto. 300 g masła łączymy z 2 i ½ łyżeczki mąki i chłodzimy w lodówce przez pół godziny.

Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy go na kwadrat o szerokości 30 cm. Na tym kawałku ciasta po przekątnej na samym środku kładziemy masło. Zawijamy brzegi ciasta tak, aby zakryły masło i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt.

Następnie składamy ciasto tak, aby powstały trzy warstwy i rozwałkowujemy je, aby miało kształt kwadratu. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Taki proces wałkowania ciasta powtarzamy jeszcze dwa razy i za każdym razem wstawiamy go na dwie godziny do lodówki.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwikłujemy na kształt prostokąta o szerokości 20 cm i długości 30 cm. Przecinamy na pół. Każdy kawałek ciasta trzeba rozwałkować na długość 60 cm i szerokość 30 cm. Tniemy go na trójkąty. Każdy trójkąt zawijamy tak, aby powstał croissant. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 45 minut, aby wyrosły.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem i pieczemy, około 20 minut, aż będą rumiane.

Muffinki z borówkami

 

Składniki:

• 250 ml mleka,
• 120 ml oleju,
• 300 g mąki,
• 1 jajko,
• 150 g cukru,
• 100 g białej czekolady,
• szczypta soli,
• 1/3 łyżeczki sody,
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
• 250 g świeżych borówek.

Do miski wlewamy mleko i olej, a do tego wbijamy 1 jajko, całość należy dokładnie roztrzepać widelcem. W drugiej misce łączymy: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól.

Białą czekoladę należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Do tego wlewamy mokre składniki i wszystko razem łączymy.

Borówki myjemy, osuszamy i dodajemy do przygotowanego ciasta. Ciasto rozkładamy do blaszki na muffinki do 2/3 wysokości foremek.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 25 minut.

Brioche

 

Składniki:

• 100 ml mleka,
• 375 g mąki,
• 50 g cukru,
• 3 jajka + 1 jajko do posmarowania,
• 7 g suchych drożdży,
• 1 łyżeczka soli,
• 175 g masła o temperaturze pokojowej

Mąkę należy wymieszać z suchymi drożdżami, a następnie dodać resztę składników, ale bez masła. Wszystko należy dobrze wyrobić, aż do otrzymania elastycznego ciasta. Następnie dodajemy miękkie masło i wyrabiamy dalej, aby go połączyć z ciastem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do naczynia, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na całą noc w lodówce.

Ciasto można piec w keksówce o dolnych wymiarach 21 x 11 cm. Smarujemy je masłem i oprószamy mąką pszenną. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy je na 16 równych kulek. W każdej keksówce układamy po 8 kulek w dwóch rzędach, aby zakryły całe dno. Ciasto w keksówkach przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 3 godziny, aby ciasto podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Francuska bagietka

 

Składniki:

• 1 szklanka mleka,
• 1 szklanka wody,
• 16 g świeżych drożdży drożdży,
• 4 szklanki mąki pszennej,
• 2 łyżeczki masła,
• 2 łyżeczki cukru,
• 2 łyżeczki soli.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mąkę przesiewamy. Mleko gotujemy, dodajemy do niego masło i cukier i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Przelewamy wszystko do dużej miski, dodajemy wodę i lekko studzimy przez około 10 minut. Dodajemy świeże drożdże i mieszamy.

Następnie wsypujemy sól i 1 szklankę mąki pszennej, wszystko mieszamy. Podczas mieszania dodajemy mąkę po 1 szklance, a jeżeli będzie trzeba, to można jeszcze dodać pół szklanki mąki. Wszystko energicznie mieszamy sami lub z użyciem miksera, aby ciasto było gładkie. Ciasto ma być miękkie i lepiące.

Potem smarujemy miskę olejem i wkładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wrośnięcia w ciepłym miejscu, ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie przekładamy je na stolnicę i kroimy na dwie części. Delikatnie formujemy bagietki o długości 30 – 35 cm i przenosimy na blachę. Czekamy 30 minut, aby podrosły.

Rozgrzewamy piekarnik do 230 – 250 stopni. Na dolnej półce w piekarniku umieszczamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą, gdyż para wodna utworzy na bagietkach piękną skórkę. Wkładamy bagietki do piekarnika i pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy, aż będą rumiane, około 10 minut.

Omlet francuski

 

Składniki:

• 2 jajka,
• 1 łyżka mleka,
• 1 łyżka masła,
• starty ser parmezan,
• sól,
• pieprz.

Jajka w misce roztrzepujemy i przyprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie dodajemy łyżkę mleka. Potem całość przez kilka sekund lekko ubijamy mikserem.

Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła i wlewamy masę jajeczną. Kiedy omlet zetnie się od spodu, należy jego brzegi unieść łopatką tak, aby jego masa spłynęła pod spód. Wtedy dalej go podsmażamy, aby omlet zrumienił się od spodu.

Pod koniec smażenia, kiedy omlet jest prawie ścięty, posypujemy go startym serem. Potem przekładamy go na talerz i składamy na pół. Można go udekorować natką zielonej pietruszki.

Smacznego!

 

zobacz również:

Smaczne omlety – przepisy czytelników

Różne przepisy na naleśniki i farsze

Naleśniki budyniowe

Amerykańskie naleśniki czyli pancakes z syropem klonowym