Faszerowane pieczarki Portobello – przepisy i inspiracje | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Faszerowane pieczarki Portobello – przepisy i inspiracje

4 lipca 2018, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

 

Obok białych i brązowych pieczarek, w najlepszych kuchniach świata wykorzystuje się pieczarki portobello, które od kilku lat są już dostępne w naszych sklepach. Grzyby portobello to tak naprawdę nieco odmieniona, dobrze znana w Polsce pieczarka. Różnice między nią a portobello tkwią głównie w kolorze i wielkości.

Portobello są większe od zwykłych pieczarek, a skórka na kapeluszu jest bardziej „przybrudzona”. Od mniejszych kuzynek różnią się też smakiem, są bowiem bardziej grzybowe i aromatyczne. Smakosze, którzy wykorzystują portobello w kuchni, zachwalają zdolność tej pieczarki do pochłaniania aromatów i ciekawszy smak od tego, którym pochwalić się mogą jego bielsze kuzynki. Grzyby portobello nie tylko dobrze smakują, ale również posiadają właściwości zdrowotne. Stanowią cenne źródło witamin z grupy B, witaminy D oraz fosforu. Duża zawartość białka roślinnego, pomaga walczyć z chorobami. Według opinii dietetyków, portobello doskonale wpływają na proces leczenia wielu różnych chorób. Te grzyby, podobnie jak boczniaki, są smaczne i mogą zastąpić mięso w wielu potrawach.

Portobello mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów. Idealnie nadają się jako baza do sosów i bulionów, przystawka, ale mogą być również podawane jako danie główne.  Grzyby portobello można jeść faszerowane z migdałami, pieczone, duszone, w sosie, w winie czy na sałacie. Sposobów na grzyby portobello są już setki, jeśli nie tysiące. Świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Zachęcamy do sprawdzenia naszych przepisów.

 

Portobello nadziewane czosnkowym masłem ziołowym

Składniki:
– 6-8 kapeluszy portobello
– 1 szklanka bułki tartej
– 1/2 szklanki masła
– 4 ząbki czosnku, drobno rozdrobnione
– 3/4 łyżeczki suszonego oregano
– szczypiorek, drobno posiekany
– 1/2 szklanki świeżej pietruszki, drobno posiekanej
– gruba sól i świeży mielony pieprz
– garść grappe lub pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. W rondelku wymieszać masło, czosnek i oregano, podgrzewać na małym ogniu. Posmarować kapelusze portobello odrobiną roztopionego masła i ułożyć na blasze do pieczenia. Podpiec. Wymieszać bułkę tartą, pietruszkę, szczypiorek, sól i pieprz i polać masłem czosnkowym. Każdy kapelusz nadziać masłem czosnkowo-ziołowym, na wierzchu położyć połówki pomidora. Grillować lub piec w piekarniku do uzyskania złotego koloru, około 5 min. Wyjąć z piekarnika, udekorować świeżą pietruszką i podawać.

Portobello nadziewane z jajkiem

Składniki:
– 4 duże kapelusze portobello
– 2 opakowania mrożonego szpinaku
– 4 duże jaja
– 1/4 szklanki rozdrobnionego sera gouda
– 1/2 szklanki rozdrobnionego gotowanego bekonu
– sól i pieprz, opcjonalnie

Przygotowanie:
Ułożyć kapelusze portobello na blaszce do pieczenia. Położyć szpinak, ostrożnie wbić jajko na środek każdego kapelusza, posypać serem i boczkiem. Piec w temperaturze 180 st. C przez 18-20 min. W razie potrzeby posypać solą i pieprzem.

Portobello faszerowane po śródziemnomorsku

Składniki:
– 1 łyżka oleju
– 1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli
– 1/2 szklanki zielonej papryki pokrojonej w kostkę
– 1 szklanka pełnoziarnistego brązowego ryżu
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano
– 2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
– 6-8 pieczarek portobello
– czarne oliwki
– 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów cherry
– 1 szklanka sera feta
– 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i zieloną paprykę i lekko zarumienić (ok. 3 min.). Dodać ryż, oregano i bulion. Przykryć i gotować przez 25 min. Położyć kapelusze portobello na blasze do pieczenia. Do ryżu dodać czarne oliwki, pomidory cherry, ser feta i pietruszkę. Napełnić kapelusze pieczarek portobello. Piec przez 12-15 min.

Enchilada z Portobello

Składniki:
– 4 grzyby portobello
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– ½ szklanka kukurydzy
– ½ szklanki czarnej fasoli z puszki
– 1 szklanka sosu Enchilada
– ¼ łyżeczki soli
– 1 łyżka mąki
– 1 szklanka mozzarelli lub sera monterey
– 2 łyżki szczypiorku

Przygotowanie:
Rozgrzać grill. Za pomocą małej łyżeczki wydrążyć kapelusze grzybów portobello. Posmarować kapelusze oliwą z oliwek. Wymieszać sos enchilada, sól i mąkę. Do każdego kapelusza włożyć ok. 2 łyżek kukurydzy i czarnej fasoli. Skropić sosem. Na wierzchu posypać pokrojonym serem. Grilować przez 5-6 min., aż ser się roztopi, a sos będzie bulgotał. Posypać szczypiorkiem.

Portobello nadziewane szpinakiem i pomidorami

Składniki:
– 8 dużych grzybów portobello
– niskokaloryczny spray do pieczenia
– 1 mała cebula, drobno posiekana
– 4 ząbki czosnku, pokruszone
– mała torebka szpinaku baby
– 3 pieczone czerwone papryki w solance
– 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
– 1 łyżka rozmarynu, drobno posiekanego
– 4 łyżki niskotłuszczowego naturalnego twarożku
– sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Kapelusze portobello spryskać sprayem do pieczenia. W rondelku podsmażyć pokrojone nóżki pieczarek, cebulę i czosnek (ok. 5 min.). Dodać szpinak, paprykę, chili i rozmaryn i smażyć przez 3 min. Zdjąć z ognia i dodać serek. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Napełnić kapelusze mieszanką szpinaku, ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez 15-20 min. Udekorować gałązkami rozmarynu.

Portobello z sałatką Caprese

Składniki:
– 4 duże kapelusze portobello
– 3 średnie pomidory, posiekane (2 filiżanki)
– świeży ser mozzarella
– ¼ szklanki posiekanej świeżej bazylii
– 2 ząbki czosnku, mielone
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– glazura balsamiczna (opcjonalnie)
– sól i świeży mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać grill lub piekarnik. Skropić kapelusze portobello oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Grillować grzyby ok. 4-5 min. z każdej strony. Wymieszać pomidory, mozzarellę, bazylię i czosnek. Skropić oliwą z oliwek i ponownie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wypełnić kapelusze portobello. Można posmarować glazurą balsamiczną i natychmiast podawać.

Portobello faszerowane kurczakiem

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 4 duże kapelusze portobello
– pokrojona pierś kurczaka
– 5 filiżanek posiekanego świeżego szpinaku
– 1/2 filiżanki pokrojonej w kostkę cebuli
– 2 ząbki czosnku, mielone
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
– 3 łyżki startego parmezanu
– 1/4 szklanki wina marsala
– 1/2 szklanki chihuahua (można zastąpić mozzarellą)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez 3-4 min., następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 min. Następnie dodać kurczaka i smażyć aż się zrumieni. Wlać 1/4 szklanki wina marsala, dodać sól i pieprz. Gotować, aż płyn zostanie prawie całkowicie wchłonięty. Dodać posiekany szpinak i gotować, aż zwiędnie, następnie dodać parmezan, śmietanę i 1/4 szklanki sera chihuahua, mieszając dokładnie. Wlać pozostałe 2 łyżki wina marsala i zamieszać. Napełnić każdy kapelusz portobello ciepłym farszem. Piec przez 15 min., następnie wyjąć z piekarnika i nałożyć pozostałą 1/4 szklanki sera na każdy kapelusz i piec przez kolejne 5 min., aż ser się roztopi.

Portobello faszerowane serami

Składniki:
– 3/4 szklanki sera ricotta
– 3/4 szklanki startego parmezanu
– 1/2 szklanki rozdrobnionego szarego sera mozzarella
– 2 łyżki świeżej pietruszki
– 1/8 łyżeczki pieprzu
– 6 dużych kapeluszy portobello
– 6 plasterków dużego pomidora
– 3/4 szklanki świeżych liści bazylii
– 3 łyżki migdałów lub orzeszków pinii
– 1 mały ząbek czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 do 3 łyżeczek wody

Przygotowanie:
W małej misce wymieszać ser ricotta, 1/4 szklanki parmezanu, mozzarellę, pietruszkę i pieprz. Napełnić kapelusze portobello mieszanką ricotty. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora. Grillować (piec) przez 8-10 min. lub do czasu aż grzyby będą miękkie. Wyjąć metalową szpatułką. W robocie zmielić bazylię, migdały i czosnek. Dodać pozostały parmezan. Podczas mielenia stopniowo dodawać olej i wodę, aby osiągnąć pożądaną konsystencję. Polać przygotowanym sosem przed podaniem.

Portobello ze szpinakiem i oliwkami

Składniki:
– 4 kapelusze portobello
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
– 1/2 szklanki posiekanej cebuli
– 1 ząbek czosnku, mielony
– 1 szklanka pomidorów krojonych w puszce
– 1/2 szklanki bułki tartej
– 1/4 szklanki startego parmezanu
– 1/2 szklanki rozdrobnionej szarej mozzarelli
– 1/4 szklanki czarnych oliwek
– 2 szklanki szpinaku baby
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1/2 łyżeczki koszernej lub soli morskiej
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Lekko natrzeć każdy kapelusz portobello oliwą z oliwek. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Na patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i smażyć przez 5 min. Dodać czosnek i podsmażyć przez dodatkowe 30 sek. Dodać pokrojone w kostkę pomidory (bez soku), szpinak, oregano, sól i pieprz. Gotować do momentu, gdy szpinak zmięknie, przez około 2 min., mieszając. Zdjąć z ognia. Wrzucić pokrojone czarne oliwki. Do każdego kapelusza portobello nałożyć farsz, posypać mozzarellą, a następnie parmezanem i bułką tartą. Skropić pozostałą oliwą z oliwek. Piec przez 15 min., aż grzyby będą miękkie, a ser się roztopi.

Portobello z dzikim i brązowym ryżem

Składniki:
– 8 dużych kapeluszy portobello
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 3/4 łyżeczki soli
– 12 plasterków boczku
– 1 szklanka cebuli, posiekana
– 2 ząbki czosnku, mielone
– 1/2 szklanki białego wina
– 3 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
– 1 i 1/2 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu
– 1/4 szklanki szalotki, pokrojonej w cienkie plasterki
– 1/4 szklanki świeżej bazylii, posiekanej
– 1 łyżka świeżego oregano, posiekanego
– 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
– 3/4 szklanki parmezanu
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Nóżki portobello grubo posiekać. Łyżką wyskrobać blaszki z kapeluszy. Posmarować kapelusze olejem i ułożyć na blasze do pieczenia. Posypać 1/4 łyżeczki soli i piec 10 min. Na patelni podsmażyć bekon (ok. 5 min.). Zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnię wrzucić posiekane nóżki portobelle i smażyć przez 1 min. Dodać cebulę i smażyć ok. 3 min.. Dodać czosnek i smażyć kolejne 30 sek., stale mieszając. Wlać wino i gotować 2 min. Usunąć z ognia. Pokroić boczek i dodać do cebuli razem z brązowym ryżem, dzikim ryżem, szczypiorkiem, bazylią, oregano, tymiankiem, 1/2 szklanki sera, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Kapelusze portobello nadziać przygotowanym farszem. Posypać pozostałym serem i piec 10 min. lub do momentu, aż ser się lekko rozpuści.

Portobello faszerowane z farro

Składniki:
– 6 kapeluszy portobello
– 4 łyżeczki oliwy z oliwek
– 2 pory, cienko pokrojone (2 filiżanki)
– 6 ząbków czosnku, mielonego
– 1 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
– świeży szpinak baby
– świeży kozi ser
– 2 łyżki orzeszków piniowych
– 1 szklanka farro (pszenicy łuskanej)
– 2 łyżeczki startej skórki cytryny
– 2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym lub mocno spryskać sprayem do pieczenia. Spryskać kapelusze portobello sprayem do pieczenia (lub oliwą) i posypać solą i pieprzem. Ułożyć kapelusze na blaszce, piec przez 10 min. Odwrócić kapelusze. Na patelni podgrzać 2 łyżeczki oleju, dodać pory, czosnek i tymianek i smażyć przez 4 min. lub do momentu, gdy pory będą miękkie. Dodać 2 duże garście szpinaku i smażyć od 8 do 10 min., aż szpinak się zwiędnie, a większość cieczy odparuje. Dodać ser kozi i orzechy piniowe, mieszać, aż ser się roztopi. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Napełnić każdy kapelusz portobello przygotowanym farszem. Piec 25 min. lub do momentu aż grzyby są miękkie. W dużym garnku ugotować farro. Wymieszać skórkę z cytryny, sok z cytryny i pozostałe 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Dodać do farro, doprawić solą i pieprzem.

Portobello z dzikim ryżem i marchewką

Składniki:
– 4 duże kapelusze portobello
– 1 szklanka mieszanki dzikiego ryżu
– 2 i ½ szklanki bulionu
– ¾ szklanki pokrojonej marchewki
– 1 mała posiekana cebula
– ⅓ szklanki prażonych orzeszków piniowych
– 2 szklanki szpinaku baby
– ser kozi
– 2 łyżki parmezanu
– 1 rozdrobniony czosnek
– 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
– 1 łyżeczka świeżego tymianku
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– sól gruboziarnista i pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i smażyć do miękkości (ok. 4 min.), dodać czosnek, marchew, zioła i szczyptę soli i pieprzu i smażyć ok. 1 min. Dodać ryż i smażyć ok. 30 sek. Dodać bulion, zamieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 30-35 min., aż ryż będzie miękki. Kapelusze portobello umieścić na blaszce do pieczenia i lekko pokropić oliwą z oliwek oraz posypać solą i pieprzem. Piec kapelusze portobello około 4 min. z każdej strony. Przenieść grzyby na talerz. Do ryżu wrzucić szpinak. Usunąć z ognia i dodać parmezan, orzeszki piniowe i doprawić solą i pieprzem do smaku. Nadziać kapelusze. Posypać kozim serem i świeżymi ziołami przed podaniem.

Portobello z pomidorami i papryką

Składniki:
– 4 duże kapelusze portobello
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
– sól i pieprz do smaku
– 1 pieczony pomidor
– 1 pieczona czerwona papryka, pokrojona w kostkę
– sera feta
– 2 łyżki parmezanu
– 1 łyżka świeżej posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Umieścić kapelusze portobello na folii lub blaszce aluminiowej. Wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny i czosnek. Dokładnie natrzeć kapelusze portobello. Posypać solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik i zapiec grzyby (ok. 3-5 min.). Wyjąć z piekarnika. Napełnić kapelusze pieczonymi pomidorami, pieczoną czerwoną papryką i posypać serem feta, parmezanem i pietruszką. Piec przez 12 min. lub do czasu, aż ser się zmięknie.

Portobello a’la lasagna

Składniki:
– 4 duże kapelusze portobello
– 1 szklanka sosu marinara
– 1 szklanka ricotta z migdałami
– 1 szklanka posiekanego świeżego szpinaku baby
– 1 szklanka mozzarelli lub parmezanu
– świeża bazylia, do dekoracji

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wypełnić każdy kapelusz portobello 2 łyżkami sosu marinara. Na wierzch położyć około 1/4 szklanki sera ricotta i łyżkę stołową szpinaku. Posypać mozzarellą. Umieść nadziewane pieczarki na blasze do pieczenia i piecz przez 20 min. Udekorować bazylią przed podaniem.

Portobello po wegetariańsku

Składniki:
– 4 duże kapelusze portobello
– 1 łyżeczka puree z czosnku
– 1 czerwona papryczka chilli
– 1 szalotka, drobno pokrojona w kostkę
– 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka masła
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem do pieczenia. Oczyścić grzyby i usunąć nóżki, następnie nóżki dokładnie pokroić. Natrzeć kapelusze niewielką ilością oliwy z oliwek. Na patelni roztopić masło i smażyć puree z czosnku, chilli, szalotki i grzyby przez około 5 min., aż ciecz odparuje. Ostudzić. Wrzucić do blendera i zmiksować z serem feta, szczyptą soli i pieprzu. Każdy kapelusz portobello nadziać przygotowanym farszem i umieścić na blasze do pieczenia w piekarniku. Piec 15 min., aż ser się roztopi i przybierze złotobrązowy kolor. Podawać z sałatą.

Portobello ze szpinakiem i pomidorami

Składniki:
– 4 duże kapelusze portobello
– 280-340 g szpinaku baby
– 1 szklanka pomidorów, posiekane
– 1/2 szklanki cebuli, drobno posiekanej
– 1/4 szklanki bułki tartej
– 1/4 szklanki suszonych pomidorów, drobno posiekanych
– 1/4 szklanki czarnych oliwek, pokrojone w kostkę
– 2 ząbki czosnku, mielone
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
– 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Umieścić szpinak na dużej patelni i smażyć przez 2 min., aż zwiędnie. Zdjąć z ognia i odlać nadmiar płynu. Przełożyć szpinak do miski. Na patelnię dodać oliwę i cebulę i smażyć przez 3 min. Dodać czosnek i smażyć przez 30 sek. Następnie dodać dojrzałe i suszone pomidory, oliwki, sól i pieprz. Gotować przez 2-3 min. Zdjąć z ognia i dodać szpinak. Rozgrzać piekarnik. Kapelusze portobello natrzeć oliwą z oliwek, posypać solą i czarnym pieprzem.Piec przez 5-6 min., wyjąć. Każdy kapelusz faszerować mieszanką szpinakową. W małej misce wymieszać bułkę tartą z solą i pieprzem. Posypać kapelusze. Umieść nadziewane grzyby portobello w piekarniku i piec 5-10 min.

Portobello z pomidorami na rukoli

Składniki:
– 1 pomidor pokrojony w kostkę
– 3 łyżki oliwek, posiekane
– 1 szklanka rozdrobnionego ser feta
– pieprz cytrynowy do smaku
– 1/4 szklanki masła
– 3 ząbki czosnku, mielone
– 4 kapelusze portobello
– 1 szklanka liści rukoli
– 4 plasterki chleba na grzanki

Przygotowanie:
W średniej misce wymieszać pomidory, oliwki, 3/4 szklanki sera feta i pieprz cytrynowy. Na małej patelni rozpuścić masło. Dodać czosnek i podsmażyć. Kapelusze portobello natrzeć masłem czosnkowym. Rozgrzać grill lub piekarnik. Piec kapelusze 3-4 min. Ciepłe kapelusze napełnić przygotowanym serem. Posypać resztą 1/4 szklanki sera feta. Umieścić grzyby na grillu (lub w piekarniku) i piec 10 min. Umieść 1/4 szklanki rukoli na każdym kawałku tostu, a następnie na wierzchu układać nadziewane pieczarki i podawać na ciepło.

Portobello z dynią

Składniki:
– 6 grzybów portobello
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 szklanka brązowego ryżu lub ryżu arborio
– 3 kubki dyni, pokrojonej w kostkę
– 3 szklanki posiekanej kapusty
– 2 szalotki, drobno posiekane
– 2 ząbki czosnku, mielone
– 2 i 1/2 kubka bulionu warzywnego
– 3/4 szklanki białego wina
– 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
– 1 łyżka masła (lub margaryny wegańskiej)
– 1/2 szklanki włoskiego sera mieszanego (lub sera wegańskiego)

Przygotowanie:
Ugotować brązowy ryż, odcedzić i odłożyć na bok. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. i wyłożyć blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Oczyścić grzyby i posmarować je cienką warstwą oleju (około jednej łyżki stołowej). Posypać solą i pieprzem, a następnie ułożyć na blaszce do pieczenia. Podgrzać pozostałą łyżkę oliwy z oliwek, dodać szalotkę i czosnek i smażyć przez 2-3 min., a następnie dodać ryż. Wlać wino i gotować, aż płyn się wchłonie (ok. 10 min.). Dodawać po 1/2 szklanki bulionu warzywnego do ryżu i gotować, aż się wchłonie. Dodać dynię i kapustę oraz kolejne porcje bulionu. Kiedy cały bulion zostanie wchłonięty, ryż i warzywa powinny być miękkie. Dodać 1/4 szklanki sera razem z masłem i świeżą szałwią, a następnie wymieszać dokładnie. Upiec kapelusze portobello (ok. 10 min.). Ciepłe kapelusze napełnić farszem, posypać resztą sera, piec przez 3-5 min., aż będą złote.

Portobello po włosku

Składniki:
– 4 grzyby portobello
– 2 łyżki topionego masła
– 2 ząbki czosnku zmielone
– 1 szklanka sosu marina
– 4 plasterki sera provolone
– 1/2 szklanki suszonych pomidorów
– 1/2 szklanki mozzarelli
– 3 łyżki orzeszków piniowych
– 1/2 szklanki octu balsamicznego
– 3 łyżki świeżej bazylii, pokrojonej w cienkie wstążki
– szczypta czerwonej papryki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek, wymieszać. Oczyścić kapelusze portobello. Umieścić folię na blasze do pieczenia i pokropić sprayem do pieczenia. Natrzeć kapelusze masłem czosnkowym i położyć na przygotowaną blachę do pieczenia. Do każdego kapelusza włożyć kawałek sera provolone, dodać mozzarellę, suszone pomidory i orzechy piniowe. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku i piec przez 15 min. Wlać ocet balsamiczny do małego rondla i gotować na małym ogniu, aż objętość zmniejszy się o połowę. Wyjąć grzyby z piekarnika i skropić octem balsamicznym. Udekorować bazylią i pokruszoną papryką.

Portobello z sałatką z pomidorów

Składniki:
– 4 duże grzyby portobello
– 2 ząbki czosnku, mielone
– 3 małe pomidory, pokrojone na kawałki
– świeża mozzarella pokrojona w kostki
– ¼ szklanki posiekanych świeżych liści bazylii
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać grill lub piekarnik. Posmarować obie strony kapeluszy portobello oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Grillować (piec) aż grzyby będą miękkie, około 5 min. na stronie. Wymieszać 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek i czosnek, dodać pomidory, mozzarellę i bazylię. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Do każdego kapelusza włożyć 1 łyżkę sałatki z pomidorów, skropić oliwą z oliwek.

Portobello z halloumi

Składniki:
– 300 g portobello
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– szczypta zmielonego czarnego pieprzu
– 60 g wegetariańskiego halloumi
– 120 g sałatki z rukoli i rzeżuchy
– 1 łyżka sosu sałatkowego
– 200 g bagietki pełnoziarnistej

Przygotowanie:
Rozgrzać grill lub piekarnik. Umieścić grzyby na tacy grillowej, skórką do dołu, pokropić olejem, doprawić solą i piec (grillować) przez 5 min. Położyć plasterek halloumi na wierzchu każdego grzyba i grillować przez kolejne 5 min. Ułożyć grzyby na talerzu z sałatką, pokropić sosem sałatkowym. Podawać z kawałkami pełnoziarnistej bagietki.

Pizza portobello

Składniki:
– 6 kapeluszy portobello
– 1/2 szklanki sosu pomidorowego
– 1 łyżka świeżego czosnku, mielonego
– 1/4 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
– 1/4 szklanki mini papryki słodkiej
– 1/4 szklanki pokrojonej czerwonej cebuli
– pomidory cherry, w plasterkach
– świeży ser mozzarella w plasterkach
– świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie)
– 1 łyżka włoskich przypraw

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C i wyłożyć blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Ułożyć kapelusze portobello na blasze do pieczenia i piec przez 5 min.
Wyjąć grzyby z piekarnika, do każdego wlać łyżeczkę sosu pomidorowego. Na wierzchu ułożyć ser, pokrojone pomidory, oliwki, pokrojoną paprykę, czerwoną cebulę i czosnek. Piec przez dodatkowe 20 min. lub do momentu, gdy ser się roztopi i uzyska złoty kolor. Udekorować każdą pizzę świeżą bazylią i posypać włoskimi przyprawami.

Portobello na sałacie

Składniki:
– 4 grzyby portobello
– 1 duży ząbek czosnku, pokrojony na pół
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 1 łyżka czerwonego octu winnego
– 1 szklanka posiekanego pomidora
– ½ szklanki posiekanej żółtej papryki
– ½ szklanki tartej bułki tartej
– ½ łyżeczki suszonych liści tymianku
– ¼ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– spray do pieczenia
– ser cheddar, tarty (około ½ filiżanki)

Przygotowanie:
Natrzeć kapelusze portobello pokrojonym czosnkiem. Pokropić olejem i octem po obu stronach kapeluszy. Wymieszać pomidory, paprykę, bułkę tartą, tymianek, sól i pieprz. Kapelusze portobello grillować przez 3 min. i odwróć. Do każdego kapelusza włożyć mieszankę warzyw i posypać serem. Grillować przez 3 min. Podawać na liściach sałaty.

Portobello z fasolą i quinoi

Składniki:
– 6 dużych grzybów portobello
– 1 szklanka gotowanej quinoi
– 1 łyżka oleju z awokado lub oliwy z oliwek
– 1 szklanka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
– 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
– 1 świeży ząbek czosnku, mielony
– 1 szklanka czarnej fasoli
– 1 szklanka słodkiej kukurydzy
– 1 łyżeczka zmielonego kminku
– 1 łyżka mielonego ziarna kolendry
– 1 łyżeczka chili w proszku
– sól morska i pieprz, do smaku
– limonkowe kliny i świeża posiekana kolendra (do dekoracji)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. i wyłożyć blaszkę do pieczenia z papierem pergaminowym. Lekko spryskać grzyby olejem z avocado lub oliwą z oliwek, posypać solą morską i pieprzem, a następnie umieść je na przygotowanej blasze do pieczenia. Piec przez około 10 min. Rozgrzać patelnię, dodać 1 łyżkę oleju, cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć przez 3-5 min. mieszając od czasu do czasu. Dodać czarną fasolę, słodką kukurydzę, komosę ryżową, kminek, chili w proszku i zmielony kminek. Smażyć przez dodatkowe 3-5 min., aż warzywa zaczną mięknąć. Doprawić solą morską i pieprzem. Podzielić farsz równo między kapelusze portobello. Piec przez około 5 min. lub do czasu, aż grzyby i dodatki będą gorące i lekko rumiane.

Portobello z chrupiącym bekonem

Składniki:
– 3/4 szklanki masła
– 1/4 szklanki liści szałwii bez łodyg
– 2 kubki pokrojonej dyni
– bekon wędzony
– kozi ser
– 4 duże kapelusze portobello

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połowę masła rozpuścić na patelni i podsmażyć liście szałwii (ok. 3 min.). Wymieszać pokrojoną w kostkę dynię, czosnek i boczek. Posypać solą, skropić roztopionym masłem i olejem i wymieszać. Piec w piekarniku 30 min. Kapelusze portobello piec w piekarniku przez 20 min. Wymieszać pozostałe masło i liście szałwii na patelni. Podzielić mieszaninę dyni, ułożyć bekon, skropić masłem z szałwią i udekorować listkami szałwii.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...