Naleśniki budyniowe

14 lutego 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ciasto naleśnikowe jest dość proste do zrobienia a jego skład jest nam wszystkim znany, jednak dodanie do niego proszku budyniowego spowoduje, że będą delikatne w smaku z nutką wanilii. Takie naleśniki można zaserwować jogurtem lub z bitą śmietaną, cukrem pudrem, kremem cytrynowym lub lukrem, owocami lub czekoladą.

Można je też podawać w formie fondue czyli obok naleśników ustawić formę do fondue z gorącą czekoladą a w innych miseczkach ułożyć owoce i orzechy.

składniki:

3 jajka
szczypta soli
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju
2 op. budyniu waniliowego bez cukru
3  łyżki mąki pszennej
400 ml mleka

 

Jajka zmiksować z cukrem i solą, wlać mleko i olej oraz mąkę i budyń w proszku, zmiksować. Rozgrzać patelnię (można posmarować ją łyżeczka masła klarowanego), smażyć cienkie naleśniki aby osiągnęły złoty kolor.