Smaki kuchni francuskiej od lat uznawane są za jedne z najlepszych na świecie, a słodkości rodem z Francji posiadają wszystkie atrybuty francuskiej sztuki kulinarnej: są eleganckie, fantazyjne, pięknie podane i niezwykle smaczne. Mówi się także, że Francja to kolebka dobrej kuchni – sporo w tym prawdy, zważywszy na fakt, że to tam powstała pierwsza edycja przewodnika gastronomicznego Michelin opisującego najlepsze restauracje. Kuchnia francuska z pewnością nie jest jednolita, zatem każdy region charakteryzuje się swoimi własnymi deserami.
Crème brûlée
Crème brûlée, w dosłownym tłumaczeniu „pieczona śmietanka”, to zapiekany deser, w skład którego wchodzi śmietanka, jajka, cukier i wanilia. Deser ten stał się niezwykle popularny we Francji i Anglii w XX wieku, podbijając serca wszystkich łakomczuchów i miłośników słodkości.
- 2 żółtka
- 15 g białego drobnego cukru
- 100 ml śmietanki 36%
- 1 laska wanilii
Śmietankę zagotować z wanilią na małym ogniu. Po zagotowaniu odstawić, zaś żółtka utrzeć z cukrem. Wciąż mieszając żółtka – wlewać powoli do masy śmietankowej, uważając przy tym, by nie zrobić tego zbyt szybko. Należy zwrócić uwagę na to, żeby nie powstały pęcherzyki powietrza – masa, którą wleje się do kokilek ma być jednolita i nienapowietrzona. Piec w kokilkach w temperaturze 120 stopni przez około 1 h – 1.5 h. Masa przy wyjęciu powinna być ścięta. Posypać cukrem i skarmelizować go za pomocą palnika. Włożyć do lodówki na min. 3 godziny.
Jésuite
Deser z ciasta francuskiego, tradycyjnie w kształcie trójkąta, nadziany masą migdałową i pokryty lukrem lub prażonymi migdałami. Jego nazwa wywodzi się z historii: pierwotnie te ciasta były smarowane polewą czekoladową, formując kształt kapelusza z wystającymi krawędziami – tak jak u jezuitów.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g kremu migdałowego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 białko jajka
- krojone migdały
Nastawić piekarnik na 375 stopni. Z ciasta francuskiego powycinać trójkąty. Rozsmarować krem migdałowy na pierwszym trójkącie, nałożyć na niego warstwę następnego trójkąta i powtórzyć czynność z rozsmarowaniem kremu. Uszczelnić boki ciasta, aby krem nie wypłynął. Na samym końcu posmarować ciasto białkiem, posypać migdałami i wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut. Posypać cukrem pudrem.
Tarta cytrynowa z bezą
Słodko-kwaśne ciasto z kremem cytrynowym, klasyka francuskich deserów. Krem jest mieszanką jajek, cukru, soku z cytryny i skórki cytrynowej. Cytrynowa tarta często jest uzupełniania bezą. W XIX wieku tarta cytrynowa stanowiła symbol bogactwa i dobroci.
Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Krem cytrynowy:
- 4 cytryny
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki startej skórki cytrynowej
Beza:
- 2 białka
- 100 g cukru
Ciasto: zimne masło posiekać na kawałeczki, wymieszać z mąką, cukrem i żółtkami a następnie ugnieść do konsystencji plasteliny. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Przygotować formę na tartę, wyłożyć ją ciastem i ponakłuwać je widelcem, aby dobrze wyrosło. Podpiec w temperaturze 180 stopni.
Krem: Wycisnąć sok z cytryny. W garnku na małym ogniu podgrzać go z cukrem i skórką cytrynową. Jajka rozkłócić widelcem. Gdy cukier się rozpuści, powoli wlewać do garnka jajka, intensywnie mieszając. Po zdjęciu z ognia dodać masło i mieszać do powstania jednolitej masy. Rozlać krem na podpieczone ciasto.
Beza: Białka ubić na sztywną pianę – pod koniec ubijania dołożyć cukier. Przykryć tartę pianą z białek. Całość piec w temperaturze 140 stopni ok. 25 minut, aż beza zacznie się rumienić.
Clafoutis z owocami
Deser z okolic Limousin we Francji składające się w owoców zapiekanych pod warstwą ciasta. Doskonale w przepisie sprawdzą się owoce jak truskawki, jagody, maliny czy czereśnie.
- 3 jajka
- 1/3 szklanki + 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka śmietany
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- 400 g owoców
Jajka zmiksować z cukrem, ekstraktem waniliowym, mąką, śmietaną i solą, a następnie odstawić na 10 minut. W roztopionym maśle podsmażyć wybrane owoce, posypując je dwiema łyżkami cukru. Kiedy owoce puszczą już sok, przełożyć je do foremki na ciasto. Na owoce delikatnie wyłożyć ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić ciasto i piec przez ok. 40 minut. Przestygnięte ciasto posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną.
Eklerki
Są to podłużne ciastka z ciasta parzonego przełożone kremem. Pierwsze eklerki najprawdopodobniej stworzone zostały w XIX wieku we Francji. Słowo „ekler”, z francuskiego „éclair” oznacza błyskawicę.
Eklerki
- 100 gr masła
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczka soli
Do garnka wlać wodę, dodać masło, całość zagotować. Dodać mąkę. Trzymając garnek na ogniu, energicznie wymieszać całość drewnianą łyżką. Gdy całość zacznie odrywać się od ścianek garnka, zgasić ogień i odstawić masę na 15 minut. Do ciasta dodawać po jednym jajku, jednocześnie energicznie mieszając ciasto. Wyrobione ciasto powinno być dość gęste – nie może spływać z łyżeczki. Przełożyć ciasto do szprycy i formować eklerki na blasze. Piec w 200 stopniach przez 20 minut, a następnie w 180 stopniach przez kolejne 10 minut.
Krem waniliowy
- 2,5 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- ekstrakt waniliowy
Oddzielić żółtka od białek. Dodać do żółtek cukier i ukręcić z nich kogel mogel. Dodać do niego mąkę i wymieszać. W garnuszku zagotować mleko. Przełożyć mieszankę z żółtkami do mleka i mieszać do momentu utworzenia się konsystencji budyniu. Dodać do smaku cukru waniliowego bądź ekstraktu z wanilii.
Podczas pieczenia przygotować krem do eklerek. Wyciągnąć eklerki z piekarnika. Każdą z nich przekroić na pół i wypełnić masą kremową.
zobacz również:
Domowy chleb z piekarnika – różne przepisy
Ciasto brownie inaczej – różne przepisy, pomysły i wariacje
Przepisy na ciasta bezglutenowe
Przepisy na domowy chleb bez wyrabiania – na szybko