Jesteś uczulona na gluten? Lekarz zalecił ograniczyć jego spożywanie? Może po prostu postanowiłaś zgubić zbędnych kilka kilogramów i wykluczasz go w diecie? Jeżeli jakikolwiek powód zmusił Cię do zrezygnowania z glutenu, to przedstawiamy kilka przepisów na pyszne ciasta bez uporczywego składnika.
Ucieraniec z rabarbarem
Co kupić?
60 g mąki ryżowej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80-100 g cukru
2 jajka
50 ml oleju
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łodygi rabarbaru
Przygotowanie:
Rabarbar umyj, osusz i pokrój w plasterki. Foremkę lub tortownicę o boku 20 cm delikatnie natłuść i wyłóż papierem. Następnie wymieszaj mąkę z proszkiem. Białka należy ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć na puszystą masę. Mąkę przesiej i wymieszaj z pianą. Ciasto przełóż do foremki i wyłóż owocami.Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Orzechowe
Co kupić?
ciasto
250 g orzechów włoskich
5 białek
170 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
polewa
40 g gorzkiej czekolady
kilka łyżek mleka roślinnego
Przygotowanie:
Orzechy wrzuć do blendera i rozdrobnij na grubą mąkę. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo podczas miksowania dodawaj po łyżce cukru. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Pianę bardzo delikatnie połącz z orzechami i siemieniem. Prostokątną foremkę natłuść i wyłóż papierem. Ciasto przełóż do blaszki i piecz w 180 stopniach przez 40 minut, następnie wystudź zupełnie.
Polewa- czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem. Wymieszaj, aby uzyskać jednolitą i płynną polewę. Ciasto pokrój na kawałki i polej czekoladą.
Marchewkowe z kremem
Co kupić?
100 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki owsianej (bezglutenowej)
50 g mąki ryżowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
150 g cukru trzcinowego
4 jajka
160 ml oleju
200 g startej na drobnych oczkach marchewki
100 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
twarożek
400 g serka typu philadelphia
syrop klonowy do smaku
2 łyżki mleka
orzechy do ozdoby (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Tortownicę 22-24 cm natłuść i wyłóż papierem. Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw, aby napęczniały. Orzechy posiekaj. Wszystkie rodzaje mąki należy wymieszać z cynamonem i przesiać z proszkiem. Jajka ubijaj z cukrem do uzyskania puszystości. Podczas miksowania dodawaj trochę oleju i kilka łyżek mąki. Wymieszaj za pomocą łyżki marchewkę, orzechy oraz rodzynki. Połowę ciasta przełóż do foremki i piecz w 190 stopniach przez 20 minut. Następnie w taki sam sposób upiecz drugą część ciasta.
Serek zmiksuj z mlekiem i syropem. Można również dodać odrobinę cynamonu lub wanilii. Na górę wyłóż połówki orzechów. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Czekoladowo – migdałowe
Co kupić?
ciasto
4 jaja
150 g gorzkiej czekolady
200 g zmielonych migdałów
2 łyżki oleju
100 g ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
dodatki
śmietana kokosowa
świeże owoce
Przygotowanie:
Tortownicę o 24 cm natłuszczamy i wykładamy papierem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Migdały należy wymieszać z proszkiem i sodą. Następnie ubij białka na sztywną pianę i odstaw. Żółtka ubij z ksylitolem oraz olejem na jasną i puszystą pianę. Dodaj czekoladę i zmiksuj. Wymieszaj razem z migdałami i delikatnie połącz z pianą. Ciasto piecz przez 35 minut w 180 stopniach. Ostudź i ozdób rozetkami z ubitej śmietany kokosowej oraz owocami.
Bananowe muffinki
Co kupić?
4 miękkie, dojrzałe banany
170 g mąki
1 łyżeczka sody
60 ml oleju
100 g cukru
1 duże jajko
100 g posiekanych orzechów
posiekana czekolada, kawałki bananów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Banany, olej, cukier oraz jajko zmiksuj dokładnie blenderem. Mąkę należy połączyć z sodą i przesiać do bananów. Następnie wymieszaj połowę orzechów. Ciasto przełóż do papilotek i udekoruj orzechami, czekoladą oraz plastrami bananów. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Jogurtowe
Co kupić?
200 g mąki bezglutenowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
180 g jogurtu naturalnego
150 g cukru pudru
90 ml delikatnego oleju
150 g owoców
Przygotowanie:
Owoce przekrój na mniejsze kawałki. Blaszkę wytłuść i wyłóż papierem. Mąkę należy przesiać i wymieszać proszkiem, sodą oraz solą. Jajka ubij z cukrem, olejem oraz jogurtem. Dodaj mąkę i zmiksuj na gładkie ciasto. Przełóż do foremki i połóż owoce. Piecz 35-40 minut w 180 stopniach.Pokrój po ostudzeniu.