Przepisy na ciasta bezglutenowe

8 września 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Jesteś uczulona na gluten? Lekarz zalecił ograniczyć jego spożywanie? Może po prostu postanowiłaś zgubić zbędnych kilka kilogramów i wykluczasz go w diecie? Jeżeli jakikolwiek powód zmusił Cię do zrezygnowania z glutenu, to przedstawiamy kilka przepisów na pyszne ciasta bez uporczywego składnika.

Znalezione obrazy dla zapytania baking

Ucieraniec z rabarbarem

Co kupić?

60 g mąki ryżowej

60 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80-100 g cukru

2 jajka

50 ml oleju

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łodygi rabarbaru

Przygotowanie:

Rabarbar umyj, osusz i  pokrój w plasterki. Foremkę lub tortownicę o boku 20 cm delikatnie natłuść i wyłóż papierem. Następnie wymieszaj mąkę z proszkiem. Białka należy ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć na puszystą masę. Mąkę przesiej i wymieszaj z pianą. Ciasto przełóż do foremki i wyłóż owocami.Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut.

Znalezione obrazy dla zapytania cake with rhubarb

Orzechowe

Co kupić?

ciasto

250 g orzechów włoskich

5 białek

170 g cukru

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki mielonego siemienia lnianego

polewa

40 g gorzkiej czekolady

kilka łyżek mleka roślinnego

Przygotowanie:

Orzechy wrzuć do blendera i rozdrobnij na grubą mąkę. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo podczas miksowania dodawaj po łyżce cukru. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Pianę bardzo delikatnie połącz z orzechami i siemieniem. Prostokątną foremkę natłuść i wyłóż papierem. Ciasto przełóż do blaszki i piecz w 180 stopniach przez 40 minut, następnie wystudź zupełnie.

Polewa- czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem. Wymieszaj, aby uzyskać jednolitą i płynną polewę. Ciasto pokrój na kawałki i polej czekoladą.

Podobny obraz

Marchewkowe z kremem

Co kupić?

100 g mąki ziemniaczanej

50 g mąki owsianej (bezglutenowej)

50 g mąki ryżowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki cynamonu

150 g cukru trzcinowego

4 jajka

160 ml oleju

200 g startej na drobnych oczkach marchewki

100 g orzechów włoskich

100 g rodzynek

twarożek

400 g serka typu philadelphia

syrop klonowy do smaku

2 łyżki mleka

orzechy do ozdoby (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Tortownicę 22-24 cm natłuść i wyłóż papierem. Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw, aby napęczniały. Orzechy posiekaj. Wszystkie rodzaje mąki należy wymieszać z cynamonem i przesiać z proszkiem. Jajka ubijaj z cukrem do uzyskania puszystości. Podczas miksowania dodawaj trochę oleju i kilka łyżek mąki. Wymieszaj za pomocą łyżki marchewkę, orzechy oraz rodzynki. Połowę ciasta przełóż do foremki i piecz w 190 stopniach przez 20 minut. Następnie w taki sam sposób upiecz drugą część ciasta.

Serek zmiksuj z mlekiem i syropem. Można również dodać odrobinę cynamonu lub wanilii. Na górę wyłóż połówki orzechów. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Znalezione obrazy dla zapytania cake carrot gluten free

Czekoladowo – migdałowe

Co kupić?

ciasto
4 jaja

150 g gorzkiej czekolady

200 g zmielonych migdałów

2 łyżki oleju

100 g ksylitolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody

dodatki

śmietana kokosowa

świeże owoce

Przygotowanie:

Tortownicę o 24 cm natłuszczamy i wykładamy papierem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Migdały należy wymieszać z proszkiem i sodą. Następnie ubij białka na sztywną pianę i odstaw. Żółtka ubij z ksylitolem oraz olejem na jasną i puszystą pianę. Dodaj czekoladę i zmiksuj. Wymieszaj razem z migdałami i delikatnie połącz z pianą. Ciasto piecz przez 35 minut w 180 stopniach. Ostudź i ozdób rozetkami z ubitej śmietany kokosowej oraz owocami.

Znalezione obrazy dla zapytania cake chocolate and almonds gluten free

Bananowe muffinki

Co kupić?

4 miękkie, dojrzałe banany

170 g mąki

1 łyżeczka sody

60 ml oleju

100 g cukru

1 duże jajko

100 g posiekanych orzechów

posiekana czekolada, kawałki bananów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Banany, olej, cukier oraz jajko zmiksuj dokładnie blenderem. Mąkę należy połączyć z sodą i przesiać do bananów. Następnie wymieszaj połowę orzechów. Ciasto przełóż do papilotek i udekoruj orzechami, czekoladą oraz plastrami bananów. Piecz  w 180 stopniach przez 20 minut.

Znalezione obrazy dla zapytania banana muffins

Jogurtowe

Co kupić?

200 g mąki bezglutenowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

szczypta soli

2 jajka

180 g jogurtu naturalnego

150 g cukru pudru

90 ml delikatnego oleju

150 g owoców

Przygotowanie:

Owoce przekrój na mniejsze kawałki. Blaszkę wytłuść i wyłóż papierem. Mąkę należy przesiać i  wymieszać proszkiem, sodą oraz solą. Jajka ubij z cukrem, olejem oraz jogurtem. Dodaj mąkę i zmiksuj na gładkie ciasto. Przełóż do foremki i połóż owoce. Piecz 35-40 minut w 180 stopniach.Pokrój po ostudzeniu.

Znalezione obrazy dla zapytania yogurt cake

zobacz również:

Pomysły na ciasta z dodatkiem warzyw – różne przepisy

Torty i ciasta ze szpinakiem – przepisy

Ciasta i desery z malinami – pomysłowe przepisy

Ciasta ze śliwkami – przepisy



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...