Przepisy na ciasta bezglutenowe

8 września 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Jesteś uczulona na gluten? Lekarz zalecił ograniczyć jego spożywanie? Może po prostu postanowiłaś zgubić zbędnych kilka kilogramów i wykluczasz go w diecie? Jeżeli jakikolwiek powód zmusił Cię do zrezygnowania z glutenu, to przedstawiamy kilka przepisów na pyszne ciasta bez uporczywego składnika.

Znalezione obrazy dla zapytania baking

Ucieraniec z rabarbarem

Co kupić?

60 g mąki ryżowej

60 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80-100 g cukru

2 jajka

50 ml oleju

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łodygi rabarbaru

Przygotowanie:

Rabarbar umyj, osusz i  pokrój w plasterki. Foremkę lub tortownicę o boku 20 cm delikatnie natłuść i wyłóż papierem. Następnie wymieszaj mąkę z proszkiem. Białka należy ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć na puszystą masę. Mąkę przesiej i wymieszaj z pianą. Ciasto przełóż do foremki i wyłóż owocami.Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut.

Znalezione obrazy dla zapytania cake with rhubarb

Orzechowe

Co kupić?

ciasto

250 g orzechów włoskich

5 białek

170 g cukru

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki mielonego siemienia lnianego

polewa

40 g gorzkiej czekolady

kilka łyżek mleka roślinnego

Przygotowanie:

Orzechy wrzuć do blendera i rozdrobnij na grubą mąkę. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo podczas miksowania dodawaj po łyżce cukru. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Pianę bardzo delikatnie połącz z orzechami i siemieniem. Prostokątną foremkę natłuść i wyłóż papierem. Ciasto przełóż do blaszki i piecz w 180 stopniach przez 40 minut, następnie wystudź zupełnie.

Polewa- czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem. Wymieszaj, aby uzyskać jednolitą i płynną polewę. Ciasto pokrój na kawałki i polej czekoladą.

Podobny obraz

Marchewkowe z kremem

Co kupić?

100 g mąki ziemniaczanej

50 g mąki owsianej (bezglutenowej)

50 g mąki ryżowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki cynamonu

150 g cukru trzcinowego

4 jajka

160 ml oleju

200 g startej na drobnych oczkach marchewki

100 g orzechów włoskich

100 g rodzynek

twarożek

400 g serka typu philadelphia

syrop klonowy do smaku

2 łyżki mleka

orzechy do ozdoby (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Tortownicę 22-24 cm natłuść i wyłóż papierem. Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw, aby napęczniały. Orzechy posiekaj. Wszystkie rodzaje mąki należy wymieszać z cynamonem i przesiać z proszkiem. Jajka ubijaj z cukrem do uzyskania puszystości. Podczas miksowania dodawaj trochę oleju i kilka łyżek mąki. Wymieszaj za pomocą łyżki marchewkę, orzechy oraz rodzynki. Połowę ciasta przełóż do foremki i piecz w 190 stopniach przez 20 minut. Następnie w taki sam sposób upiecz drugą część ciasta.

Serek zmiksuj z mlekiem i syropem. Można również dodać odrobinę cynamonu lub wanilii. Na górę wyłóż połówki orzechów. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Znalezione obrazy dla zapytania cake carrot gluten free

Czekoladowo – migdałowe

Co kupić?

ciasto
4 jaja

150 g gorzkiej czekolady

200 g zmielonych migdałów

2 łyżki oleju

100 g ksylitolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody

dodatki

śmietana kokosowa

świeże owoce

Przygotowanie:

Tortownicę o 24 cm natłuszczamy i wykładamy papierem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Migdały należy wymieszać z proszkiem i sodą. Następnie ubij białka na sztywną pianę i odstaw. Żółtka ubij z ksylitolem oraz olejem na jasną i puszystą pianę. Dodaj czekoladę i zmiksuj. Wymieszaj razem z migdałami i delikatnie połącz z pianą. Ciasto piecz przez 35 minut w 180 stopniach. Ostudź i ozdób rozetkami z ubitej śmietany kokosowej oraz owocami.

Znalezione obrazy dla zapytania cake chocolate and almonds gluten free

Bananowe muffinki

Co kupić?

4 miękkie, dojrzałe banany

170 g mąki

1 łyżeczka sody

60 ml oleju

100 g cukru

1 duże jajko

100 g posiekanych orzechów

posiekana czekolada, kawałki bananów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Banany, olej, cukier oraz jajko zmiksuj dokładnie blenderem. Mąkę należy połączyć z sodą i przesiać do bananów. Następnie wymieszaj połowę orzechów. Ciasto przełóż do papilotek i udekoruj orzechami, czekoladą oraz plastrami bananów. Piecz  w 180 stopniach przez 20 minut.

Znalezione obrazy dla zapytania banana muffins

Jogurtowe

Co kupić?

200 g mąki bezglutenowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

szczypta soli

2 jajka

180 g jogurtu naturalnego

150 g cukru pudru

90 ml delikatnego oleju

150 g owoców

Przygotowanie:

Owoce przekrój na mniejsze kawałki. Blaszkę wytłuść i wyłóż papierem. Mąkę należy przesiać i  wymieszać proszkiem, sodą oraz solą. Jajka ubij z cukrem, olejem oraz jogurtem. Dodaj mąkę i zmiksuj na gładkie ciasto. Przełóż do foremki i połóż owoce. Piecz 35-40 minut w 180 stopniach.Pokrój po ostudzeniu.

Znalezione obrazy dla zapytania yogurt cake

zobacz również:

Pomysły na ciasta z dodatkiem warzyw – różne przepisy

Torty i ciasta ze szpinakiem – przepisy

Ciasta i desery z malinami – pomysłowe przepisy

Ciasta ze śliwkami – przepisy