Ciasta i desery z malinami – pomysłowe przepisy

21 grudnia 2023, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Soczyste i aromatyczne, takie są właśnie maliny. Cenione zarówno przez dietetyków jak i przez zielarzy. Zawierają bowiem sporo witamin i minerałów w szczególności potas, magnez, wapń i żelazo, a także wiele innych wartościowych dla zdrowia substancji.

 

  Maliny to cenne źródło kwasów organicznych, pektyn, antocyjanów i cukrów oraz witamin m.in. C, E, B1, B2, B6,  a także wiele substancji mineralnych . Liście malin również są bardzo przydatne, choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne m.in. żelaza, miedzi, wapnia. Działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, hamują rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę. Są również pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego. Zarówno owoce, jak i liście malin są znakomitym środkiem przeciwgorączkowym, ponieważ pobudzają czynność gruczołów potowych, co skutkuje obniżeniem temperatury ciała.  

Sernik na zimno z malinami i galaretką

Spód:  Sernik na zimno z malinami!!

  • 200g herbatników maślanych,
  • 130g masła.

Herbatniki zmielić na pył, dodać stopione masło, krótko zmiksować w blenderze.  Masą wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Schłodzić.

Masa serowa:

  • 500g półtłustego twarogu,
  • 250 g śmietanki 30%,
  • 7 czubatych łyżek cukru,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 400g malin (mogą być mrożone),
  • galaretka malinowa.

Mrożone maliny rozmrozić i odsączyć na sicie. Ser zmielić, śmietankę ubić na sztywno, wraz z cukrem dodać do sera, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić, dodać do masy. 1/3 masy serowej rozłożyć na herbatnikowym spodzie. Ułożyć maliny, przykryć resztą masy serowej. Schłodzić.  Galaretkę rozpuścić w dwóch niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki.  

Semifreddo z malinami

składniki: semifreddo

  • 30 dag malin
  • 3 jajka
  • pół szkl. cukru
  • 25 dag tłustego sera mascarpone
  • pół tabliczki czekolady deserowej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • kilka kropel olejku waniliowego

Maliny przełożyć do rondelka, wymieszać z niewielką ilością cukru i odstawić, by owoce puściły sok.  Potem zmiksować, powoli zagotować na małym ogniu. Dodać mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i znów doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Formę keksową wyłożyć folią (przezroczystą i trochę większą niż powierzchnia formy, by utworzyły się z niej wystające dość wysoko nad formę brzegi) i wstawić do zamrażalnika. Utrzeć 3 żółtka utrzyj z 5 łyżkami  cukru,  zmiksować na gładką masę z mascarpone, skórką z cytryny i kilkoma kroplami olejku waniliowego. Z pozostałych białek ubić sztywną pianę i ostrożnie  wymieszać z masą. Połowę masy kremowej włożyć do formy, posypać wiórkami czekolady i  nałożyć na to drugą część kremu. Przykryć całość folią, którą wyłożyliśmy formę. Wstawić do zamrażalnika. Podawać lekko rozmrożony (pół godziny przed podaniem wyjąć z zamrażalnika) –  np. ze świeżymi malinami lub syropem malinowym.

Pyszny deserek z monte i malinami

Składniki dla 3 osób:z monte

  • 3 większe serki monte
  • 3 ciasteczka ( u mnie owsiane)
  • maliny ( ile kto chce)
  • bazylia do dekoracji

Do szklanki na spód  włożyć maliny, na nie wyłożyć monte. Na końcu pokruszyć ciasteczko lub kilka ciasteczek ( proporcje dowolne). Przybrać malinkami i u mnie bazylia. Gotowe :)) Deserek ekspresowy i bardzo dobry.

Ciasto twarogowe z malinami i kruszonką

Ciasto:twarogowe z malinami!!

  • 400g mąki pszennej,
  • 250g półtłustego twarogu,
  • jajko,
  • 120g drobnego cukru,
  • 5 łyżek oleju,
  • 8 łyżek mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 500g świeżych malin.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać pokruszony twaróg. Dodać cukier, mleko i olej, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wylepić nim dno przygotowanej blaszki o wym. 24x28cm. Na wierzchu równomiernie rozłożyć przebrane maliny.

Kruszonka:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 120g masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 100g płatków migdałowych.

Mąkę przesiać, dodać płatki migdałowe, cukier oraz posiekaną margarynę. Rozgnieść palcami, tworząc kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta. Piec ok. 50-60min w temp. 200st. Podawać oprószone cukrem pudrem.  

Malinowa słodycz z kremem chałwowym

Biszkopt: Malinowa słodycz

  • 4 jajka,
  • 1/2 skzl. mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, wraz z proszkiem do pieczenia powoli dodawać do jajek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 35x25cm. Piec ok. 25-30min w temp. 180st. Przestudzić.

Krem:

  • 300g masła,
  • 300g chałwy waniliowej,
  • 3 żółtka,
  • 1i1/2 szkl. mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.

Szklankę mleka zagotować wraz cukrem. W reszcie mleka rozrobić mąkę i żółtka. Wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu oraz po trosze pokruszonej chałwy. Masę wyłożyć na zimny biszkopt. Schłodzić.

Mus malinowy:

  • 80dag malin (mogą być mrożone),
  • 2 malinowe galaretki.

Maliny lekko rozmrozić. Galaretki rozpuścić w 750ml wrzątku. Trochę przestudzić i dodać maliny. Od razu wylać na masę chałwową. Wstawić do lodówki, by galaretka całkowicie zastygła.

Pianka:

  • 2 cytrynowe galaretki,
  • 750ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubijając na niskich obrotach powoli wlewać tężejącą galaretkę cytrynową. Wylać na stężałą masę malinową. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Tarta z malinami i białą czekoladą

Składniki:tarta z białą czekoladą Ciasto:

  • 300 g mąki (przesianej)
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Nadzienie:

  • 500 g malin
  • 150 g białej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki

Kruszonka:

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła miękkiego

Forma do tart 28 cm Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto najlepiej między dwoma arkuszami papieru. Ciasto przenosimy na natłuszczoną foremkę, dociskamy do brzegów, odcinamy nadmiar. Ciasto przykrywamy pergaminem, obciążamy grochem albo fasolą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. Do miseczki wkładamy połamaną czekoladę, wlewamy śmietanę i ustawiamy nad garnkiem z gotująca się wodą ( woda nie może dotykać dna miseczki), mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Lekko studzimy. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160*C. Na podpieczonym spodzie układamy maliny, zalewamy białą czekoladą i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut. Kruszonka: Wszystkie składniki mieszamy palcami do momentu uzyskania grudek. Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/  

Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem

Ciasto: Ciasto z ajerkoniakiem!

  • 3 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 125g masła lub margaryny.

Mąkę tortową przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 3 żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15minut w temp. 180st. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Piec kolejne 15minut w temp. 180st. Ostudzić.

Mus malinowy: 

  • 1 kg malin,
  • galaretka malinowa,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki cukru.

Maliny (mogą być mrożone, trzeba je tylko rozmrozić i odsączyć) zmiksować przy pomocy blendera. Wsypać galaretkę i żelatynę oraz cukier. Zagotować, po czym odstawić w chłodne miejsce, by mus nieco stężał.

Krem ajerkoniakowy: 

  • 500ml mleka,
  • budyń śmietankowy,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200g masła,
  • 150ml ajerkoniaku.

450ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budynie oraz obydwie mąki. Stale mieszając, wlać na gotujące się mleko. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec, stale miksując, powoli wlewać ajerkoniak.

Dodatkowo: 

  • 250g herbatników,
  • 250ml śmietanki 30%,
  • galaretka malinowa,
  • 50 g startej mlecznej czekolady.

Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Rozsmarować krem ajerkoniakowy, wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, Ubijając, powoli wlewać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na wierzch ciasta, schłodzić. Przed podaniem posypać startą czekoladą.  

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Składniki na kruche ciasto:kruche

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

  • 500 g malin i jeżyn (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/  

Drożdżowe maliniaki z białą czekoladą

Ciasto:Maliniaki!!

  • 700 g mąki pszennej,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 200ml mleka,
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 60g masła lub margaryny,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać cukier, jajka, jogurt, sól oraz zaczyn z drożdży. Na koniec dodać stopioną zimną margarynę. Wyrobić. Uformować kulę, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułeczki (ok. 12-14 szt.), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne pół godz. Następnie przy pomocy szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, prawie aż do samej blachy.

Nadzienie: 

  • 400 g malin,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 żółtko,
  • 100g białej czekolady.

Serek utrzeć z żółtkiem i 2 łyżkami cukru pudru oraz ze stopioną zimną czekoladą. Masą napełniać bułeczki. Na masę nakładać po czubatej łyżce malin. Posypać cukrem pudrem. Brzegi bułeczek posmarować rozkłóconym białkiem. Piec ok. 25 min w temp. 190st.  

Babka kokosowa z malinami

Składniki: babka kokosowa z mal.

  • 270 g mąki
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 180 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 6 jajek
  • 150 ml mleka kokosowego*
  • 200 g mrożonych malin  + łyżka mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • orzech kokosowy albo wiórki kokosowe
  • ew. 1 łyżka likieru kokosowego

Foremka do babki, natłuszczona Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, proszek, sodę i wiórki. Ubijamy jajka gdy już będą lekko podbite pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo, aż masa zrobi się jasnożółta a pod palcami nie będziemy czuć cukru. Ubijając na najniższym biegu pomalutku wlewamy olej, następnie dodajemy mleko kokosowe. Gdy całość już się połączy delikatnie mieszając pomalutku wsypujemy mąkę. Na sam koniec dodajemy do ciasta oprószone mąką maliny (malin nie rozmrażamy). Pieczemy do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Studzimy. Serek mascarpone mieszamy z mlekiem kokosowym i cukrem. Serem pokrywamy cała babkę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Jeśli wykorzystamy orzech kokosowy należy go rozbić a nożykiem do obierania warzyw ścinamy plasterki. A jeśli zdecydujemy się na gotowe wiórki kokosowe możemy wcześniej je delikatnie uprażyć na suchej patelni ( studzimy). * mleko kokosowe – chodzi mi o tą gęsta masę, śmietankę *zamiast mleka kokosowego możemy wykorzystać jogurt naturalny + likier kokosowy Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/  

Sernik z malinami

składniki:sernik z mal.

  • 3 opakowania herbatników (po 10 dag każde)
  • 25 dag masła
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy Delecta
  • 8 jajek
  • 80 dag mielonego sera białego
  • 60 dag gęstej śmietany kwaśnej
  • 30 dag śmietanki kremówki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 50 gram malin
  • galaretka malinowa

Herbatniki pokruszyć, stopić 15 dag masła, ciastka wymieszać z wystudzonym masłem. Blachę (32×38 cm) wyłożyć pergaminem, na spodzie rozsmarować przygotowana masę z herbatników, docisnąć. Oddzielić żółtka od białek. Białka schłodzić, resztę masła utrzeć razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Stale ucierając kolejno dodawać żółtka, śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Masę maślaną połączyć z serem i kwaśną śmietaną. Dodać sok cytrynowy i bitą śmietanę. Białka ubić na pianę i połączyć z masa serową. Rozsmarować na spodzie z herbatników. Piec 1 godzinę w temp. 175 stopni C. Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Maliny rozłożyć na wystudzonym cieście i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 3 godziny.  

Babeczki z kremem śmietankowym i malinami

Babeczki:Babeczki z kremem śm. i malinami!

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 180g masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka kandyzowanej skórki z cytryny (użyłam Gold Pack),
  • 2 żółtka,
  • łyżka śmietany 12%.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło oraz śmietanę i żółtka. Posiekać. Dodać drobno posiekaną skórkę z cytryny, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie wylepić dno 20 foremek na babeczki. Nakłuć widelcem i piec około 15minut w temp. 180st. Ostudzić.

Krem:

420ml mleka, budyń śmietankowy (50g), 3 łyżki cukru, 120g masła lub margaryny, 200ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, świeże maliny. 400ml mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, mieszać aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodawać po łyżce budyniu. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać do masy, krótko zmiksować. Babeczki napełnić kremem, udekorować malinami i miętą.  

Sernik czekoladowy na zimno z malinami

Spód:Sernik czekoladowy z malinami!!

  • 180g biszkoptów,
  • 100g masła,
  • 3 łyżki likieru z malin.

Biszkopty połamać na kawałki, zmielić w blenderze. Dodać stopione masło oraz likier malinowy, krótko zmielić. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24 cm. Schłodzić.

Masa serowa:

  • 1/2 kg półtłustego twarogu,
  • 200g gorzkiej czekolady,
  • 400g śmietanki 30%,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 3 łyżki kakao,
  • 100g cukru pudru,
  • 3 łyżki likieru malinowego,
  • 1/2 kg malin.

Ser zmielić, utrzeć z cukrem pudrem i likierem. Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietanką, podgrzać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ostudzić, po czym mocno schłodzić. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić, by napęczniało. Następnie podgrzewając, rozpuścić i przestudzić. Do sera dodać kakao i żelatynę. Dokładnie utrzeć. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej. Na koniec dodać maliny, dokładnie wymieszać i wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do lodówki na około 3 godziny.

Wierzch:

  • 200g kremu czekoladowego, np. Nutella,
  • 1 opakowanie delicji z nadzieniem o smaku malinowym,
  • 3 łyżki likieru z malin,
  • 200g malin.

Krem czekoladowy zmieszać z likierem, rozsmarować na masie serowej. Następnie, ciasno ułożyć delicje. Wierzch posypać świeżymi malinami. Ciasto przechowywać w lodówce.  

Ciasto bazyliowo – malinowe

Składniki: bazyliowe Ciasto:

  • duży pęczek bazylii
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 160 g mąki (przesianej)
  • 1,5 łyżeczki sody
  • skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Nadzienie:

  • 500 g malin
  • 50 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier puder

Tortownica 21 cm Kilka listków bazylii odkładamy do dekoracji, pozostałe liście miksujemy z oliwą z oliwek. Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż cukier się rozpuści a żółtka zbieleją. Cały czas ucierając wlewamy cienkim strumykiem oliwę, następnie wsypujemy mąkę wymieszana z sodą, skórkę z cytryny i sok. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do masy i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy pergaminem, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Pieczemy w 180*C. Po przestudzeniu kroimy ciasto na dwa krążki. 250 g malin umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i ustawiamy na mały płomień. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając i czekamy aż maliny się rozpadną. Całość przecedzamy przez gęste sitko, mieszamy delikatnie łyżką żeby sok przeleciał a pestki zostały. Sok malinowy studzimy. Serek mascarpone łączymy z sokiem. Na jeden blat ciasta wykładamy nadzienie, przykrywamy drugim a na górze układamy pozostałe maliny, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy listkami bazylii. Przechowujemy w lodówce. Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/  

Tarta z mascarpone i malinami

Ciasto:tarta z mascarpone

  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek masła
  • 1 żółtko
  • 30g cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 250g mascarpone
  • 1/2 kubka greckiego jogurtu ok 200g
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki
  • 30g cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 1/2 szklanki soku z malin (ja mieszam syrop malinowy z wodą – z dużą przewagą syropu)
  • 300g malin (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru (można dodać więcej)

Mąkę, cukier, połączyć z masłem i żółtkiem. Dobrze wyrobione ciasto kruche włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć na formę do tarty o wymiarach 23 cm. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć wyjąć spód i wlać nadzienie. Piec 40 min w 180 stopniach. Nadzienie: Mascarpone , jogurt, jajka, cukier oraz mąkę dobrze zmiksować (nie za długo). Masę wlać na tartę. (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ! ) Upieczoną tartę wyłożyć na kratkę i ostudzić. 1/2 szklanki soku z malin i zagotować z cukrem, do gorącego soku dodać żelatynę. Mieszać aż całość się rozpuści, a następnie wlać do pozostałego soku. Dodać maliny. Całość dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 20 minut. Na ostudzoną tartę wylewamy tężejący sok z malinami. Wkładamy do lodówki na godzinę. Autor:  http://kuchcikola.blogspot.com/  

Panna Cotta z malinami

Składniki:Panna Cotta z malinami!!

  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 12%,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • laska wanilii,
  • 2 czubate łyżki żelatyny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 250g malin,
  • 2 łyżki cukru,
  • sok z malin.

Przygotowanie

Żelatynę namoczyć w trosze wody, odstawić, by napęczniała. 3/4 szklanki śmietany podgrzać z 1/2 szklanki cukru. Stale mieszając dodać żelatynę. Mieszać chwilę, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać resztę śmietany oraz jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać. Masę rozlać do naczynek, wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie wstawić na minutę do ciepłej wody, po czym delikatnie wyjąć z naczynek na talerz. Maliny połączyć z 2 łyżkami cukru, ułożyć naokoło deseru. Wierzch udekorować sokiem z malin, malinami i miętą.  

Ciasto Charlotte z malinami i ryżem

Biszkopt:Charlotte2

  • 4 jajka,
  • 50g cukru,
  • 3 krople aromatu cytrynowego,
  • 70g mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 250ml konfitury malinowej.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodawać kolejno żółtka oraz aromat cytrynowy. Mąki przesiać, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą blaszkę o wy. 37x42cm. Piec ok. 12min w temp. 190st. Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną, lnianą ściereczką obsypaną zwykłym cukrem. Posmarować konfiturą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy rolada ostygnie pokroić ją w cienkie plastry. Obręcz od tortownicy o średnicy 25cm ułożyć na paterze, następnie na dnie i bokach rozłożyć plastry ciasta.

Masa ryżowa:

  • 200g ryżu,
  • 150g malin,
  • 50g cukru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 i 1/2 szkl. mleka,
  • 600ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki żelatyny.

Ryż ugotować na mleku do miękkości, ostudzić. Maliny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie je rozgnieść. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min, by napęczniała. Podgrzewając, rozpuścić i dodać do malin, wymieszać. Lekko przestudzić, połączyć z ugotowanym ryżem. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z ryżem. Gotową masę przełożyć na paterę. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Wierzch:

  • 200ml śmietanki 30%,
  • śmietan-fix,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • kilka truskawek do dekoracji.

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Zdjąć obręcz z patery i rozsmarować śmietanę na wierzchu ciasta. Udekorować truskawkami i miętą. Przechowywać w lodówce.  

Malinowe dietetyczne naleśniki

Skład na ciasto – 8 placków:naleśniki

  • 40g mąki
  • 60g otrąb żytnich lub pszennych
  • 100 mln mleka
  • 1 jajko
  • woda – trzeba dawać na oko, żeby nie było za gęste ani za rzadkie.
  • szczypta soli

Do naleśnika na 2 placki:

  • 100g malin
  • 50g borówki amerykańskiej
  • 10g serka
  • 1,5 łyżki jogurtu
  • szczypta karmelu

Maliny z borówką należy ugnieść – są tak słodkie, że dodatek cukru to przesada. Papkę owocową wkładamy do placków dokładamy odrobinę serka. Polewamy jogurtem i posypujemy mielonym karmelem.

Bułeczki maślane z malinami i budyniem

Ciasto: bułeczki z malinami!

  • 20g świeżych drożdży,
  • 250g mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki letniego mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków,
  • łyżeczka skórki z cytryny,
  • 50g masła.

Mąkę przesiać, zrobić dołeczek. Wkruszyć drożdże i wlać letnie mleko. Dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny oraz nasiona wanilii. Powoli wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając stopione i przestudzone masło, kilka łyżek masła zostawić do posmarowania bułeczek. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić  na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść uformować 14 okrągłych bułeczek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. Następnie posmarować pozostałym stopionym masłem. Piec ok. 25min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić.

Dodatkowo:

  • 200g malin,
  • 2 łyżki cukru,
  • 400ml mleka,
  • budyń śmietankowy,
  • 4 łyżki cukru.

Maliny zasypać cukrem, dokładnie wymieszać. W 1/2 szkl. mleka rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń. Stale mieszając, gotować 1 minutę. Lekko przestudzić. Bułeczki przekładać ciepłym budyniem i malinami.  Podawać oprószone cukrem pudrem.

zobacz również:

  1. Wszystkie kulinarne inspiracje

  2. Ciasta i desery z kaszy manny

  3. Porzeczki – przepisy na ciasta, desery i inne dania

  4. Ciasta bez pieczenia – przepisy