Czerwone, czarne, biały, a przede wszystkim bardzo zdrowe! Niezależnie od koloru wspierają odporność, układ pokarmowy, a nawet stan skóry. Bezapelacyjnie najzdrowsze są czarne, ale… po pozostałe też warto sięgnąć! Oto kilka pomysłów jak wykorzystać porzeczki w kuchni.
Lody i bita śmietana
Kwaskowaty smak tych letnich owoców świetnie kontrastuje ze słodkimi lodami. Waniliowe, czekoladowe, dodasz do nich polewę i masz wyjątkowy deser. Jeśli lato okaże się nie tak ciepłe, lodów wystarczy, że lody zastąpisz bitą śmietaną. Świetnym dodatkiem będą też orzechy, kawałki czekolady, czy kakao. Proste i szybkie.
Porzeczkowe batoniki
200 g mąki
Owies 100 gramów
100 g wiórki kokosowe suszone
180 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojone na małe kawałki
175 g cukru pudru
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
80 g migdałów, posiekanych
20 gramów migdałów, plastry
250 g czerwonych porzeczek
Rozgrzać piekarnik do 190C/375F. Wyłożyć 28cm kwadratową blaszkę papierem. W misce połączyć mąkę, owies, wiórki kokosowe i kawałki masła. Mieszać aż powstaną grube gródki. Dodać cukier, skórkę z cytryny i posiekane migdały. Wymieszać
2
Umieścić dwie trzecie mieszaniny na podstawy do pieczenia, rozprowadzić równo i lekko lekko. Rozłożyć czerwone porzeczki na wierzchu, posypać resztą mieszanki, przykryć plasterkami migdałów i lekko docisną. Piec przez 40 minut i pokroić na 12-16 kawałków.
Porzeczkowy pudding
175g czerwonej porzeczki (plus kilka do dekoracji)
75g czarne porzeczki
50g cukru
100g malin jeżyn
100g truskawek, pokrojone na małe kawałki
150ml waniliowego puddingu
4 łyżki śmietany
1. Umieścić wszystkie porzeczki, cukier i 2 łyżki wody do małego garnka i gotować delikatnie przez 2-3 minut, aż owoce będą miękkie. Wystudzić 2. Włożyć maliny do miski i lekko rozdrobnić widelcem. Wymieszać z porzeczkami i truskawkami. Dodać 6 łyżek soku z jagód i odstawić. Ubić śmietanę. 3.Nałożyć owoce, przykryć je puddingiem, śmietaną, udekorować.
Porzeczki zasypujemy połową cukru i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy całość do słoika. Dodajemy cynamon, goździki, resztę cukru oraz miętę. Zalewamy wodą oraz sokiem, który wypłynął z porzeczki. Dodajemy wódkę. Zakręcamy. Wstrząsamy (robimy to też co 2-3 dni). Słoik trzymamy w ciepłym miejscu ok. 1 miesiąc.
Przed podaniem sprawdzamy czy nie jest za mocna.
Źródło: Gotuj z Gulgotkiem
Dżem z porzeczki czerwonej
porzeczka czerwona 1,2 kg
cukier 1 szk
zel fix 1 opakowani
Zasypujemy porzeczki połową cukru, odkładamy do lodówki na noc.
Nakładamy porzeczki na głęboką, najlepiej zniszczoną patelnię. Posypujemy resztką cukru. Mieszamy i gotujemy 15 minut.
Dodajemy opakowanie żel fix do całości i mieszamy.
Trzymamy na ogniu jeszcze 5-10 minut aż wszystko się ze sobą połączy.
Przekładamy do słoików i wekujemy.
Źródło: Gotuj z Gulgotkiem
Porzeczkowy deser na jogurcie
jogurt naturalny – 200 ml
porzeczki czerwone – 1/3 szkl
porzeczki czarne – 1/3 szkl
wiśnie – 1/3 szkl
ziarenka żyta – 5 łyżek
orzechy tarte – 5 łyżek
wiórki kokosowe – 4 łyżki
Owoce myć. Porzeczki obrać z szypułek, a wiśnie wydrylować za pomocą drylownicy. Ziarna obrać. Nałożyć do pojemnika połowę jogurtu naturalnego. Posypać orzechami. Ułożyć połową część owoców (najpierw kółeczko z wiśni, a potem porzeczki). Posypać ziarnkami. Nałożyć resztę jogurtu. Ułożyć pozostałą część owoców. Całość posypać wiórkami.
Źródło: Gotuj z Gulgotkiem
Kakaowy deser z porzeczkami
jogurt naturalny – 5 łyżek
porzeczki czarne i czerwone – 5 łyżek
wiórki kokosowe – 2 łyżki
kakao – 2 łyżki
syrop klonowy – 2 łyżeczki
Najpierw przełożyć do pojemnika jogurt. Dodać do niego kakao i wymieszać. Nasypać porzeczki czerwone i czarne (odrobinę zostawić do dekoracji). Ponownie wymieszać. Całość wzbogacić o wiórki kokosowe oraz obrane ziarenka słonecznika. Gdy już je dodamy wymieszać. Wykorzystujemy część składników pozostawioną do dekoracji. Polać syropem klonowym.
Źródło: Gotuj z Gulgotkiem
Koktajl porzeczkowy z truskawkami i borówkami
1 szkl porzeczek czerwonych
1 pomarańcza
4 jabłka
garść truskawek
garść jagód lub borówek
Wszystkie owoce dokładnie umyć. Porzeczkę obrać z szypułki. Następnie pomarańczę obrać ze skórki. Pokroić ją potem w mniejsze elementy. Naszykować naszą sokowirówkę lub blender. Przecisną przez nią owoce, najpierw jabłko, potem pomarańczę,, porzeczkę i truskawki. Wymieszać cały sok i przelać do szklaneczek.
Źródło: Gotuj z Gulgotkiem
Porzeczkowa tarta ala tiramisu
herbatniki – 250g
masła roztopionego – 75 g
Nadzienie
jajko – 3 szt (same białka), plus jedno żółtko
cukier – 75 g
serek mascarpone 500g
sok wyciśnięty z 1 cytryny
rum – 1 łyżka
czerwona porzeczka – 500 g
Herbatniki pokruszyć. Stopniowo dodawać do nich rozpuszczone masło. Wymieszać i ułożyć na formie.
Ubić białka aż będą sztywne. Żółtko utrzeć z cukrem. Dodać mascarpone, wymieszać aż masa będzie gładka, następnie dolać cytrynę i rum. Połączyć białko z żółtkiem, wylać na herbatnikowy spół i ułożyć porzeczki.
Porzeczkowy vinaigrette
4 łyżki soku pomarańczowego
1/2 kg porzeczek
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 łyżeczka musztardy Dijon
4 łyżki oleju orzechowego
Sól i pieprz do smaku
Nałożyć płynne składniki oraz musztardę do miseczki. Połączyć za pomocą blendera. Dodać porzeczkę. Doprawić do smaku.
Jagnięcina w konfiturze porzeczkowej
4 podudzia jagnięce
2 cebule
4 ząbki czosnku
500g ziemniaków
180g konfitury z porzeczki
1 łyżka musztardy pełnoziarnisty
¼ szklanki gałązek rozmarynu
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
4 szklanki bulionu wołowego
smalec
Podsmażyć podudzia na smalcu.. Usmażyć 2 cebule, 4 ząbki czosnku i trzymać na patelni do miękkości.
Dodać jagnięcinę, ziemniaki, konfiturę z czerwonej porzeczki, pełnoziarnistą musztardę, gałązki rozmarynu, czerwone wino i bulion wołowy. Poddusić.
Piec w naczyniu do zapiekania 2 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości, a sos zgęstnieje nieco.
Doprawić solą i pieprzem. Podawać z zielonych warzyw w sezonie.
Sałatka z polędwiczkami i porzeczkami
Do polędwiczek:
2 łyżeczki oleju o smaku czosnku
2 polędwiczki łącznie około 250 gram (małe)
Dressing:
łyżka konfitury z czerwonej porzeczki
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 czerwona chili, drobno posiekana
1 cebula dymka, drobno pokrojona
sałatka:
liście sałaty lub rukoli
3 łyżki posiekanej świeżej mięty
1/2 szklanki świeżych czerwonych porzeczek
natka pietruszki
Polędwiczki usmażyć na patelni na oleju czosnkowym. Zdjąć mięso z patelni. Zawinąć mięso w srebrną folię i odstawić na pięć minut. Umieścić wszystkie składniki dressingu w misce i wymieszać, aż będą dobrze połączone.
Pokroić mięso bardzo drobno i dodać do dressingu. Podawać przyozdobione sałatą, miętą i porzeczkami.