Porzeczki – przepisy na ciasta, desery i inne dania

7 lipca 2020, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

Czerwone, czarne, biały, a przede wszystkim bardzo zdrowe! Niezależnie od koloru wspierają odporność, układ pokarmowy, a nawet stan skóry. Bezapelacyjnie najzdrowsze są czarne, ale… po pozostałe też warto sięgnąć! Oto kilka pomysłów jak wykorzystać porzeczki w kuchni.

 

musli z porzeczkami

Lody i bita śmietana

Kwaskowaty smak tych letnich owoców świetnie kontrastuje ze słodkimi lodami. Waniliowe, czekoladowe, dodasz do nich polewę i masz wyjątkowy deser. Jeśli lato okaże się nie tak ciepłe, lodów wystarczy, że lody zastąpisz bitą śmietaną. Świetnym dodatkiem będą też orzechy, kawałki czekolady, czy kakao. Proste i szybkie.

lody porzeczkowe

 

 

Porzeczkowe batoniki

  • 200 g mąki
  • Owies 100 gramów
  • 100 g wiórki kokosowe suszone
  • 180 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojone na małe kawałki
  • 175 g cukru pudru
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
  • 80 g migdałów, posiekanych
  • 20 gramów migdałów, plastry
  • 250 g czerwonych porzeczek

Rozgrzać piekarnik do 190C/375F. Wyłożyć 28cm kwadratową blaszkę papierem. W misce połączyć mąkę, owies, wiórki kokosowe i kawałki masła. Mieszać aż powstaną grube gródki. Dodać cukier, skórkę z cytryny i posiekane migdały. Wymieszać
2
Umieścić dwie trzecie mieszaniny na podstawy do pieczenia, rozprowadzić równo i lekko lekko. Rozłożyć czerwone porzeczki na wierzchu, posypać resztą mieszanki, przykryć plasterkami migdałów i lekko docisną. Piec przez 40 minut i pokroić na 12-16 kawałków.

Porzeczkowy pudding

pudding

  • 175g czerwonej porzeczki (plus kilka do dekoracji)
  • 75g czarne porzeczki
  • 50g cukru
  • 100g malin jeżyn
  • 100g truskawek, pokrojone na małe kawałki
  • 150ml waniliowego puddingu
  • 4 łyżki śmietany

1. Umieścić wszystkie porzeczki, cukier i 2 łyżki wody do małego garnka i gotować delikatnie przez 2-3 minut, aż owoce będą miękkie. Wystudzić
2. Włożyć maliny do miski i lekko rozdrobnić widelcem. Wymieszać z porzeczkami i truskawkami. Dodać 6 łyżek soku z jagód i odstawić. Ubić śmietanę.
3.Nałożyć owoce, przykryć je puddingiem, śmietaną, udekorować.

 

Nalewka korzenna na porzeczce czerwonej

nalewka z porzeczek

porzeczka 300 gram
cynamon 1 laska
cukier 250 gram
goździki 5 szt
wódka 500 ml
woda 250 ml
świeża mięta 4 listki

Porzeczki zasypujemy połową cukru i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy całość do słoika. Dodajemy cynamon, goździki, resztę cukru oraz miętę. Zalewamy wodą oraz sokiem, który wypłynął z porzeczki. Dodajemy wódkę. Zakręcamy. Wstrząsamy (robimy to też co 2-3 dni). Słoik trzymamy w ciepłym miejscu ok. 1 miesiąc.
Przed podaniem sprawdzamy czy nie jest za mocna.

Źródło: Gotuj z Gulgotkiem

 

Dżem z porzeczki czerwonej

dzem z czerwonej porzeczki

 

 

  • porzeczka czerwona 1,2 kg
  • cukier 1 szk
  • zel fix 1 opakowani

Zasypujemy porzeczki połową cukru, odkładamy do lodówki na noc.
Nakładamy porzeczki na głęboką, najlepiej zniszczoną patelnię. Posypujemy resztką cukru. Mieszamy i gotujemy 15 minut.
Dodajemy opakowanie żel fix do całości i mieszamy.
Trzymamy na ogniu jeszcze 5-10 minut aż wszystko się ze sobą połączy.
Przekładamy do słoików i wekujemy.

Źródło: Gotuj z Gulgotkiem

 

Porzeczkowy deser na jogurcie

 

jogurt z porzeczkami

  • jogurt naturalny – 200 ml
  • porzeczki czerwone – 1/3 szkl
  • porzeczki czarne – 1/3 szkl
  • wiśnie – 1/3 szkl
  • ziarenka żyta – 5 łyżek
  • orzechy tarte – 5 łyżek
  • wiórki kokosowe – 4 łyżki

Owoce myć. Porzeczki obrać z szypułek, a wiśnie wydrylować za pomocą drylownicy. Ziarna obrać. Nałożyć do pojemnika połowę jogurtu naturalnego. Posypać orzechami. Ułożyć połową część owoców (najpierw kółeczko z wiśni, a potem porzeczki). Posypać ziarnkami. Nałożyć resztę jogurtu. Ułożyć pozostałą część owoców. Całość posypać wiórkami.

Źródło: Gotuj z Gulgotkiem

 

Kakaowy deser z porzeczkami

 

  • jogurt naturalny – 5 łyżek
  • porzeczki czarne i czerwone – 5 łyżek
  • wiórki kokosowe – 2 łyżki
  • kakao – 2 łyżki
  • syrop klonowy – 2 łyżeczki

Najpierw przełożyć do pojemnika jogurt. Dodać do niego kakao i wymieszać. Nasypać porzeczki czerwone i czarne (odrobinę zostawić do dekoracji). Ponownie wymieszać. Całość wzbogacić o wiórki kokosowe oraz obrane ziarenka słonecznika. Gdy już je dodamy wymieszać. Wykorzystujemy część składników pozostawioną do dekoracji. Polać syropem klonowym.

Źródło: Gotuj z Gulgotkiem

Koktajl porzeczkowy z  truskawkami i borówkamikoktajl z porzeczek

 

  • 1 szkl porzeczek czerwonych
  • 1 pomarańcza
  • 4 jabłka
  • garść truskawek
  • garść jagód lub borówek

Wszystkie owoce dokładnie umyć. Porzeczkę obrać z szypułki. Następnie pomarańczę obrać ze skórki. Pokroić ją potem w mniejsze elementy.  Naszykować naszą sokowirówkę lub blender. Przecisną przez nią owoce, najpierw jabłko, potem pomarańczę,, porzeczkę i truskawki. Wymieszać cały sok i przelać do szklaneczek.

Źródło: Gotuj z Gulgotkiem

Porzeczkowa tarta ala tiramisu

tarta z kremem i porzeczkami

 

  • herbatniki – 250g
  • masła roztopionego – 75 g

Nadzienie

  • jajko – 3 szt (same białka), plus jedno żółtko
  • cukier – 75 g
  • serek mascarpone 500g
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • rum – 1 łyżka
  • czerwona porzeczka – 500 g

Herbatniki pokruszyć. Stopniowo dodawać do nich rozpuszczone masło. Wymieszać i ułożyć na formie.
Ubić białka aż będą sztywne. Żółtko utrzeć z cukrem. Dodać mascarpone, wymieszać aż masa będzie gładka, następnie dolać cytrynę i rum. Połączyć białko z żółtkiem, wylać na herbatnikowy spół i ułożyć porzeczki.

Porzeczkowy vinaigrette

 

  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 1/2 kg porzeczek
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 łyżki oleju orzechowego
  • Sól i pieprz do smaku

Nałożyć płynne składniki oraz musztardę do miseczki. Połączyć za pomocą blendera. Dodać porzeczkę. Doprawić do smaku.

Jagnięcina w konfiturze porzeczkowej

jagniecie

  • 4 podudzia jagnięce
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500g ziemniaków
  • 180g konfitury z porzeczki
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnisty
  • ¼ szklanki gałązek rozmarynu
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 szklanki bulionu wołowego
  • smalec

Podsmażyć podudzia na smalcu.. Usmażyć 2 cebule, 4 ząbki czosnku i trzymać na patelni do miękkości.
Dodać jagnięcinę, ziemniaki, konfiturę z czerwonej porzeczki, pełnoziarnistą musztardę, gałązki rozmarynu, czerwone wino i bulion wołowy. Poddusić.
Piec w naczyniu do zapiekania 2 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości, a sos zgęstnieje nieco.
Doprawić solą i pieprzem. Podawać z zielonych warzyw w sezonie.

Sałatka z polędwiczkami i porzeczkami

Do polędwiczek:

  • 2 łyżeczki oleju o smaku czosnku
  • 2 polędwiczki łącznie około 250 gram (małe)

Dressing:

  •  łyżka konfitury z czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 czerwona chili, drobno posiekana
  • 1 cebula dymka, drobno pokrojona

sałatka:

  • liście sałaty lub rukoli
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1/2 szklanki świeżych czerwonych porzeczek
  • natka pietruszki

Polędwiczki usmażyć na patelni na oleju czosnkowym. Zdjąć mięso z patelni. Zawinąć mięso w srebrną folię i odstawić na pięć minut. Umieścić wszystkie składniki dressingu w misce i wymieszać, aż będą dobrze połączone.
Pokroić mięso bardzo drobno i dodać do dressingu.  Podawać przyozdobione sałatą, miętą i porzeczkami.