Porzeczki – przepisy na ciasta, desery i inne dania

7 lipca 2020, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

Czerwone, czarne, biały, a przede wszystkim bardzo zdrowe! Niezależnie od koloru wspierają odporność, układ pokarmowy, a nawet stan skóry. Bezapelacyjnie najzdrowsze są czarne, ale… po pozostałe też warto sięgnąć! Oto kilka pomysłów jak wykorzystać porzeczki w kuchni.

 

musli z porzeczkami

Lody i bita śmietana

Kwaskowaty smak tych letnich owoców świetnie kontrastuje ze słodkimi lodami. Waniliowe, czekoladowe, dodasz do nich polewę i masz wyjątkowy deser. Jeśli lato okaże się nie tak ciepłe, lodów wystarczy, że lody zastąpisz bitą śmietaną. Świetnym dodatkiem będą też orzechy, kawałki czekolady, czy kakao. Proste i szybkie.

lody porzeczkowe

 

 

Porzeczkowe batoniki

  • 200 g mąki
  • Owies 100 gramów
  • 100 g wiórki kokosowe suszone
  • 180 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojone na małe kawałki
  • 175 g cukru pudru
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
  • 80 g migdałów, posiekanych
  • 20 gramów migdałów, plastry
  • 250 g czerwonych porzeczek

Rozgrzać piekarnik do 190C/375F. Wyłożyć 28cm kwadratową blaszkę papierem. W misce połączyć mąkę, owies, wiórki kokosowe i kawałki masła. Mieszać aż powstaną grube gródki. Dodać cukier, skórkę z cytryny i posiekane migdały. Wymieszać
2
Umieścić dwie trzecie mieszaniny na podstawy do pieczenia, rozprowadzić równo i lekko lekko. Rozłożyć czerwone porzeczki na wierzchu, posypać resztą mieszanki, przykryć plasterkami migdałów i lekko docisną. Piec przez 40 minut i pokroić na 12-16 kawałków.

Porzeczkowy pudding

pudding

  • 175g czerwonej porzeczki (plus kilka do dekoracji)
  • 75g czarne porzeczki
  • 50g cukru
  • 100g malin jeżyn
  • 100g truskawek, pokrojone na małe kawałki
  • 150ml waniliowego puddingu
  • 4 łyżki śmietany

1. Umieścić wszystkie porzeczki, cukier i 2 łyżki wody do małego garnka i gotować delikatnie przez 2-3 minut, aż owoce będą miękkie. Wystudzić
2. Włożyć maliny do miski i lekko rozdrobnić widelcem. Wymieszać z porzeczkami i truskawkami. Dodać 6 łyżek soku z jagód i odstawić. Ubić śmietanę.
3.Nałożyć owoce, przykryć je puddingiem, śmietaną, udekorować.

 

Nalewka korzenna na porzeczce czerwonej

nalewka z porzeczek

porzeczka 300 gram
cynamon 1 laska
cukier 250 gram
goździki 5 szt
wódka 500 ml
woda 250 ml
świeża mięta 4 listki

Porzeczki zasypujemy połową cukru i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy całość do słoika. Dodajemy cynamon, goździki, resztę cukru oraz miętę. Zalewamy wodą oraz sokiem, który wypłynął z porzeczki. Dodajemy wódkę. Zakręcamy. Wstrząsamy (robimy to też co 2-3 dni). Słoik trzymamy w ciepłym miejscu ok. 1 miesiąc.
Przed podaniem sprawdzamy czy nie jest za mocna.

Źródło: Gotuj z Gulgotkiem

 

Dżem z porzeczki czerwonej

dzem z czerwonej porzeczki

 

 

  • porzeczka czerwona 1,2 kg
  • cukier 1 szk
  • zel fix 1 opakowani

Zasypujemy porzeczki połową cukru, odkładamy do lodówki na noc.
Nakładamy porzeczki na głęboką, najlepiej zniszczoną patelnię. Posypujemy resztką cukru. Mieszamy i gotujemy 15 minut.
Dodajemy opakowanie żel fix do całości i mieszamy.
Trzymamy na ogniu jeszcze 5-10 minut aż wszystko się ze sobą połączy.
Przekładamy do słoików i wekujemy.

Źródło: Gotuj z Gulgotkiem

 

Porzeczkowy deser na jogurcie

 

jogurt z porzeczkami

  • jogurt naturalny – 200 ml
  • porzeczki czerwone – 1/3 szkl
  • porzeczki czarne – 1/3 szkl
  • wiśnie – 1/3 szkl
  • ziarenka żyta – 5 łyżek
  • orzechy tarte – 5 łyżek
  • wiórki kokosowe – 4 łyżki

Owoce myć. Porzeczki obrać z szypułek, a wiśnie wydrylować za pomocą drylownicy. Ziarna obrać. Nałożyć do pojemnika połowę jogurtu naturalnego. Posypać orzechami. Ułożyć połową część owoców (najpierw kółeczko z wiśni, a potem porzeczki). Posypać ziarnkami. Nałożyć resztę jogurtu. Ułożyć pozostałą część owoców. Całość posypać wiórkami.

Źródło: Gotuj z Gulgotkiem

 

Kakaowy deser z porzeczkami

 

  • jogurt naturalny – 5 łyżek
  • porzeczki czarne i czerwone – 5 łyżek
  • wiórki kokosowe – 2 łyżki
  • kakao – 2 łyżki
  • syrop klonowy – 2 łyżeczki

Najpierw przełożyć do pojemnika jogurt. Dodać do niego kakao i wymieszać. Nasypać porzeczki czerwone i czarne (odrobinę zostawić do dekoracji). Ponownie wymieszać. Całość wzbogacić o wiórki kokosowe oraz obrane ziarenka słonecznika. Gdy już je dodamy wymieszać. Wykorzystujemy część składników pozostawioną do dekoracji. Polać syropem klonowym.

Źródło: Gotuj z Gulgotkiem

Koktajl porzeczkowy z  truskawkami i borówkamikoktajl z porzeczek

 

  • 1 szkl porzeczek czerwonych
  • 1 pomarańcza
  • 4 jabłka
  • garść truskawek
  • garść jagód lub borówek

Wszystkie owoce dokładnie umyć. Porzeczkę obrać z szypułki. Następnie pomarańczę obrać ze skórki. Pokroić ją potem w mniejsze elementy.  Naszykować naszą sokowirówkę lub blender. Przecisną przez nią owoce, najpierw jabłko, potem pomarańczę,, porzeczkę i truskawki. Wymieszać cały sok i przelać do szklaneczek.

Źródło: Gotuj z Gulgotkiem

Porzeczkowa tarta ala tiramisu

tarta z kremem i porzeczkami

 

  • herbatniki – 250g
  • masła roztopionego – 75 g

Nadzienie

  • jajko – 3 szt (same białka), plus jedno żółtko
  • cukier – 75 g
  • serek mascarpone 500g
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • rum – 1 łyżka
  • czerwona porzeczka – 500 g

Herbatniki pokruszyć. Stopniowo dodawać do nich rozpuszczone masło. Wymieszać i ułożyć na formie.
Ubić białka aż będą sztywne. Żółtko utrzeć z cukrem. Dodać mascarpone, wymieszać aż masa będzie gładka, następnie dolać cytrynę i rum. Połączyć białko z żółtkiem, wylać na herbatnikowy spół i ułożyć porzeczki.

Porzeczkowy vinaigrette

 

  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 1/2 kg porzeczek
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 łyżki oleju orzechowego
  • Sól i pieprz do smaku

Nałożyć płynne składniki oraz musztardę do miseczki. Połączyć za pomocą blendera. Dodać porzeczkę. Doprawić do smaku.

Jagnięcina w konfiturze porzeczkowej

jagniecie

  • 4 podudzia jagnięce
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500g ziemniaków
  • 180g konfitury z porzeczki
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnisty
  • ¼ szklanki gałązek rozmarynu
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 szklanki bulionu wołowego
  • smalec

Podsmażyć podudzia na smalcu.. Usmażyć 2 cebule, 4 ząbki czosnku i trzymać na patelni do miękkości.
Dodać jagnięcinę, ziemniaki, konfiturę z czerwonej porzeczki, pełnoziarnistą musztardę, gałązki rozmarynu, czerwone wino i bulion wołowy. Poddusić.
Piec w naczyniu do zapiekania 2 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości, a sos zgęstnieje nieco.
Doprawić solą i pieprzem. Podawać z zielonych warzyw w sezonie.

Sałatka z polędwiczkami i porzeczkami

Do polędwiczek:

  • 2 łyżeczki oleju o smaku czosnku
  • 2 polędwiczki łącznie około 250 gram (małe)

Dressing:

  •  łyżka konfitury z czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 czerwona chili, drobno posiekana
  • 1 cebula dymka, drobno pokrojona

sałatka:

  • liście sałaty lub rukoli
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1/2 szklanki świeżych czerwonych porzeczek
  • natka pietruszki

Polędwiczki usmażyć na patelni na oleju czosnkowym. Zdjąć mięso z patelni. Zawinąć mięso w srebrną folię i odstawić na pięć minut. Umieścić wszystkie składniki dressingu w misce i wymieszać, aż będą dobrze połączone.
Pokroić mięso bardzo drobno i dodać do dressingu.  Podawać przyozdobione sałatą, miętą i porzeczkami.

 

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...