Restauracja Breadnia – pyszne śniadanie w Łodzi, dania kuchni europejskiej
W ramach ogólnopolskiej akcji Blogerzy Smakują blogerka KolorowaPani miała okazję odwiedzić łódzką restaurację Breadnia, oto jej relacja:
Do lokalu Breadnia dotarliśmy w porze lunchu, skuszeni ofertą nowoczesnej kuchni europejskiej ze świeżymi wypiekami. Dużym atutem lokalu jest jego lokalizacja w centrum Łodzi przy ulicy Piotrkowskiej 86, lokal jest bardzo przestronny gotowy pomieścić naprawdę sporą liczbę gości a nawet przygotowany na różnego rodzaju uroczystości rodzinne czy eventy.
W menu znajdziemy propozycje kuchni fusion, są przysmaki kuchni włoskiej, którą bardzo lubię i cenię. Już przy samym wejściu poczujemy przecudowny zapach świeżego pieczywa, bagietek, a naszym oczom ukazuje się apetycznie zastawiona lada z aromatycznymi wypiekami: chleby na zakwasie, tradycyjne, ciasteczka, rogale, bułeczki. Również na uwagę zasługuje przemiła obsługa, która tworzy tutaj rodzinną luźną atmosferę. Lokal specjalizuje się w bowiem też w menu śniadaniowym, lokal jest czynny od godziny 9 rano, więc taki początek dnia na uroczej ulicy pełnej zabytkowych kamieniczek to nie lada gratka. Na początek orzeźwiliśmy się lemoniadą z mango i imbirową, gorąco polecam bo to naprawdę przepyszne napoje.
Usiadłyśmy tuż przy oknie aby móc podczas rozmowy i degustacji dań obserwować życie uliczne.Na przystawkę zamówiłyśmy talerz przystawek, na który składała się tortilla na ciepło ze słodko kwaśnym farszem, cebulki marynowane, sos, grillowana kukurydza, panierowane owoce morza i mięso, jest to ciekawa przystawka do lampki wina.
Po przystawkach przyszedł czas na rozgrzewające jesienne zupy: wspaniale rozgrzał nas krem z papryki, serwowany z czipsem oraz szczypiorkiem, świetnie doprawiony, niezwykle esencjonalny oraz zupa krem z pomidorów.
Delikatna w smaku kremowa zupa pomidorowa została podana z grzankami.
Pora na danie główne, tutaj na pewno będziecie mieli trudność w wyborze potraw, bo szef kuchni proponuje naprawdę sporo ciekawych dań. Ja zdecydowałam się na gnocchi z wołowiną suvi oraz buraczkami. Danie bardzo pożywne, a mięso ze względu na jego technikę przygotowania soczyste i miękkie. Koleżanka zamówiła opiekane ziemniaki z piersią z kurczaka w sosie z mascarpone i surówką. Jeśli naprawdę jesteście głodni i chcecie zjeść coś smacznego to po wyjściu z restauracji będziecie usatysfakcjonowani. Miejsce dedykowane jest całym rodzinom, pociechy są mile widziane, obsługa lokalu zorganizowała nawet uroczy kącik zabaw.
grissini własnego wypieku
kącik dla dzieci
przepyszne mini rogaliki z nadzieniem różanym lub orzechowym
sala z fortepianem
Reasumując Breadnia to przestronna restauracja serwująca różnorodne dania kuchni europejskiej, najmocniejszym jednak punktem są tu śniadania i przepyszna oferta świeżych wypieków. Polecam Wam najlepsze na świecie ciasteczka – mini rogaliki z nadzieniem różanym i orzechowym, o które biliśmy się z małżonkiem. Chętnie zamówiłabym pieczywo i słodycze wprost do domu. Na osiedlu, na którym mieszkam taki lokal z ofertą śniadaniową byłby niesamowicie oblegany, co z resztą widać już po kilku tego typu kafejkach, obleganych od rana do wieczora. Śniadania to bardzo można strona tego lokalu a szef kuchni odpowiedzialny za wypieki powinien otrzymać nagrodę. Zacznijcie swoją przygodę z BREADNIA właśnie od menu śniadaniowego a nie zawiedziecie się!
Piotrkowska 86 (1,09 km)
90-103 Łódź
507 483 439