Caponata z bakłażana z pomidorami

7 listopada 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Caponata to włoski specjał z warzyw, w smaku przypomina nieco ratatuj, jednak podaje się to danie w wersji schłodzonej. To danie, które kochają weganie i wegetarianie, poprawia nastrój i co najważniejsze działa przeciwzapalnie.  Latem wspaniale orzeźwia a dzięki rodzynkom posiada lekko słodkawy posmak.  Można je serwować  jednak przez cały rok, również jesienią np. z makaronem, świeżą bagietką, w formie bruschetty, z kaszą kuskus itp.

składniki:

2 bakłażany

2 czerwone papryki

2 cebule

łodyga selera naciowego

250 gram pomidorów

łyżka kaparów

łyżka rodzynek

garść czarnych oliwek

3 ząbki czosnku

kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

cukier trzcinowy

ocet winny

sól, pieprz i ewentualnie świeże zioła

 

Przygotować bakłażany: pokroić w grube plastry, lekko posolić i odstawić na 10 minut, po czym wytrzeć z kropelek i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, na kolejnej patelni podsmażyć seler, cebulkę, czosnek, paprykę, dodać pomidory obrane ze skórki.  Dodać na koniec bakłażany i rodzynki, oliwki i kapary i doprawić całość do smaku.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...