Caponata z bakłażana z pomidorami
Artykuł zewnętrzny
Caponata to włoski specjał z warzyw, w smaku przypomina nieco ratatuj, jednak podaje się to danie w wersji schłodzonej. To danie, które kochają weganie i wegetarianie, poprawia nastrój i co najważniejsze działa przeciwzapalnie. Latem wspaniale orzeźwia a dzięki rodzynkom posiada lekko słodkawy posmak. Można je serwować jednak przez cały rok, również jesienią np. z makaronem, świeżą bagietką, w formie bruschetty, z kaszą kuskus itp.
składniki:
2 bakłażany
2 czerwone papryki
2 cebule
łodyga selera naciowego
250 gram pomidorów
łyżka kaparów
łyżka rodzynek
garść czarnych oliwek
3 ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
cukier trzcinowy
ocet winny
sól, pieprz i ewentualnie świeże zioła
Przygotować bakłażany: pokroić w grube plastry, lekko posolić i odstawić na 10 minut, po czym wytrzeć z kropelek i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, na kolejnej patelni podsmażyć seler, cebulkę, czosnek, paprykę, dodać pomidory obrane ze skórki. Dodać na koniec bakłażany i rodzynki, oliwki i kapary i doprawić całość do smaku.