Pieczone owoce – 15 super przepisów!

3 grudnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Już w XVII i XVIII wieku na dworach z reguły kontentowano się np. pieczonymi jabłkami czy jakimś ciastem. W XX wieku ilość owoców szlachetnych zwiększyła się, zwłaszcza że pojawiły się nowe gatunki jabłoni (kosztele, titówki, papierówki, antonówki).

Drzewa te w latach międzywojennych, tworzyły w większości sady, z których owoce przeznaczone były na handel.  Historycy kultury zanotowali, że w staropolskiej kuchni lubowano się w deserach takich jak pieczone jabłka, konfitury, pierniki czy ciasta. Jabłka używane do pieczenia z sokiem muszą być młode, dobrze wykształcane i najlepiej, by pochodziły z tradycyjnych sadów. Właściwy smak i zapach potrawy zapewnią owoce z drzew odpowiednio dobranej, starej odmiany jabłoni. Owoce wykorzystane do zrobienia soku powinny pochodzić także z przydomowych sadów lub ogródków oraz z okolicznych lasów.
Słodkie, rozpływające się w ustach, aromatyczne i rozgrzewające – pieczone owoce to doskonały podwieczorek. Przygotowanie ich jest bardzo proste i szybkie, a przyjemność jedzenia ogromna. Owoce powinny być miękkie, jeśli są gotowe, zaczną się troszkę rozpadać i stracą kształt. Jabłka pieczone są bardzo delikatne dla naszego układu pokarmowego. Sposób przygotowania deseru nie zmienił się od lat. Jabłka należy: ”umyć, wydrążyć, wgłębienia wypełnić konfiturami, upiec w piekarniku. Podawać na gorąco lub ostudzone, posypane cukrem pudrem albo przybrane bita śmietanką”. Jako dodatki świetnie sprawdzą się także rodzynki, orzechy, dżemy…itd. W zależności co kto lubi i na co ma ochotę. Ale to tylko początek, bowiem wariacji i sposobów pieczenia jak się okazuje jest tyle ile gospodyń. Czas więc na przepisy, one bowiem mówią jak zwykle najwięcej. W połączeniu z imbirem i cynamonem ułatwiają trawienie. Miód natomiast wzmacnia nasz organizm, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym. A zapach jaki unosi się w domu podczas pieczenia sprawia , że od razu robi się cieplej.

Tradycyjne jabłka pieczone

Składniki:
– 2 słodkie jabłka
– 120 ml soku jabłkowego lub wody
– 2 łyżeczki cukru pudru
– szczypta cynamonu w proszku
– odrobina masła

Przygotowanie:
Jabłek nie kroimy i nie obieramy – wykrawamy z nich tylko gniazda nasienne, a skórkę nakłuwamy widelcem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i oblewamy sokiem. Do wnętrza jabłka wsypujemy łyżeczkę cukru pudru, a z wierzchu oprószamy cynamonem i kładziemy odrobinę masła. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 45 min. Podajemy na ciepło.

Jabłka pieczone z orzechami

Składniki:
– 4 duże jabłka
– 4 łyżki orzechów włoskich
– 4 łyżeczki cukru
– cynamon
– przyprawa do piernika

Przygotowanie:
Jabłka myjemy i wydrążamy od góry łyżeczką tak, aby wyciąć całe gniazdo, ale nie uszkodzić dna (ma wyjść głęboka miseczka o bardzo grubych ściankach). Najlepiej wyciąć jak najmniej jabłka. Wymieszać pokruszone orzechy z cukrem połową łyżeczki przyprawy do piernika i 1/3 łyżeczki cynamonu. Mieszanką wypełnić jabłka i obsypać je z wierzchu (bo wszystko się w środku nie mieści). Piec na talerzyku w mikrofalówce około 15-20 min. na niezbyt wysokiej mocy. Można w połowie pieczenia na chwilkę wyjąć i polać sosem, który się zacznie wytapiać. Podawać na ciepło.

Pieczone jabłka z żurawiną

Składniki:
– 4 nieduże jabłka (np. Cortland)
– 1 kromka chleba
– 8 łyżek żurawiny ze słoiczka
– 4 łyżki miodu

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłka podczas pieczenia). Na dno każdego wgłębienia w jabłku wcisnąć po kawałeczku chleba (co zapobiegnie wyciekaniu soków z jabłka podczas pieczenia). Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec przez 25 min. (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 – 45 min). Jabłka wyjąć z piekarnika, każde polać łyżką miodu i piec przez kolejne 5 min. Podawać gorące.

Jabłka pieczone z rumem

Składniki: 
– 4 duże jabłka
– 4 łyżeczki rodzynek
– 4 łyżeczki mielonych orzechów i migdałów
– 2 łyżeczki rumu
– szczypta cynamonu
– 2 łyżeczki cukru brzozowego/fruktozy/syropu z agawy (opcjonalnie).

Przygotowanie:
Przekroić jabłka na połówki, usunąć gniazda nasienne wydrążając środek. W wydrążone miejsce nałożyć mieszankę rodzynek, cynamonu i mielonych orzechów (i ewentualnie cukru brzozowego). Nadzienie zalać rumem. Jabłka ułożyć na głębokim talerzu i przykryć miseczką, aby nie pryskało. Wstawić do kuchenki mikrofalowej i piec około 3 min. (moc 600 W). Podawać na gorąco.

Chrupiące pieczone jabłka

Składniki:
– 6 kwaskowatych jabłek (np. idared, spartan)
– duża garść rodzynek
– pół cytryny
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 szklanka brązowego cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki soli
– ½ szklanki mąki
– 1 łyżka masła

Przygotowanie:
Jabłka umyć i wyjąć gniazda nasienne – nie dochodząc do samego dołu, żeby nie wyciekał sok. Polać obrane jabłka sokiem z cytryny. Rodzynki w miseczce zalać wrzątkiem, żeby zmiękły i wchłonęły sok podczas pieczenia. Wymieszać w naczyniu płatki owsiane z brązowym cukrem i mąką. Dosypać cynamon i sól, dodać łyżkę masła i dobrze wymieszać z płatkami za pomocą rąk. Odsączyć rodzynki i nałożyć do wydrążonych jabłek. Ułożyć masę z płatków owsianych na jabłkach. Piec 20 – 30 min. w temp. 190 stopni Celsjusza. Płatki owsiane można zastąpić siekanymi prażonymi orzechami.

Figi pieczone z miodem

Składniki:
– 4 figi
– 2 łyżki miodu
– 1 gałązka rozmarynu
– 250 ml soku pomarańczowego
– 70 g cukru
– 20 g masła
– 2 g imbiru
– szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Figi umyć i przeciąć nożem na krzyż, jednak nie docinać do końca. Każdą figę rozłożyć po nacięciu i ułożyć na półmisku. Polać owoce miodem i posypać cynamonem. Igły rozmarynu poszarpać zaczynając od łodygi i rozrzucić na owocach. Jego aromat spotęguje smak fig. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C i wstawić figi do pieczenia. W tym czasie w rondelku podgrzać cukier na lekki karmel i, gdy zacznie robić się brązowy, wlać do niego sok pomarańczowy. Gotować przez kilka minut, aż karmel rozpuści się, a sos zgęstnieje. Do gotowanego sosu dodać jeszcze pokrojony w plasterki imbir. Na koniec dodać też świeże masło, aby sos był gładki i nabrał szklistości. Wylać sos pomarańczowy na talerz i ułożyć pieczone figi. Podawać gorące.

Figi pieczone z pistacjami

Składniki:
– 3 świeże, dojrzałe figi
– 3 łyżeczki miodu
– ½ łyżeczki mielonego cynamonu
– 150 g jogurtu greckiego
– 1 łyżka grubo posiekanych, niesolonych pistacji (można zastąpić migdałami)
– ok. 30 g masła

Przygotowanie:
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Figi naciąć od góry na krzyż i rozchylić ćwiartki tak, żeby przypominały kwiat. Do środka każdej figi włożyć po małym kawałeczku masła. Każdą figę polać łyżeczką miodu, posypać cynamonem i pistacjami (lub migdałami). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 15 min. Podawać gorące, z kleksem jogurtu greckiego.

Pieczone figi z serkiem

Składniki:
– 4 figi
– 120 g jogurtu naturalnego
– 1-1,5 łyżeczki cynamonu
– 4-6 kropelek stewii/1 łyżeczka miodu
– kilka orzechów włoskich
– miód

Przygotowanie:
Umyte figi naciąć na krzyż, nie przecinając ich do końca i położyć na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 min. Jogurt wymieszać z cynamonem i stewią/miodem. Figi wyjąć z piekarnika i nakładać do każdej z nich po łyżeczce jogurtu. Ponownie piec jeszcze 10 min. Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałeczki i podprażyć na suchej patelni. Upieczone figi wyjąć na talerzyk, posypać orzeszkami, polać pozostałym jogurtem cynamonowym i ponownie posypać orzeszkami. Polać sosem, który wyciekł z fig i rozpuszczonym miodem.

Figi pieczone w winie

Składniki:
– ciemne figi
– masło
– miód
– czerwone wino
– tymianek
– cynamon
– orzechy włoskie
– jogurt naturalny, najlepiej typu „grecki” lub „bałkański”

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Figi przekroić, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Na każdą nałożyć po odrobinie masła, polać miodem, posypać orzechami, tymiankiem i cynamonem. Całość polać winem. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 15 min. Wyłożyć na talerzyki, polać sosem winnym i podawać z jogurtem.

Pieczony ananas z cynamonem

Składniki:
– 1 ananas
– 2 łyżeczki cynamonu
– ciemny rum

Przygotowanie:
Świeżego ananasa pokroić w krążki, posypać cynamonem i podlać rumem. Piec w piekarniku około 20 min. w temperaturze 180 st. C.

Gruszki pieczone w miodzie

Składniki:
– 3 gruszki
– 150 ml miodu
– 10 g masła
– 4 łyżki soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Gruszki umyć, obrać ze skóry, podzielić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Żaroodporne naczynie posmarować odrobiną masła, ułożyć w nim owoce i posypać cynamonem. W rondelku rozpuścić masło, dodać miód oraz sok z cytryny i dokładnie utrzeć wszystkie składniki. Tak przygotowanym sosem polać gruszki, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 20 min. Deser ten może być podawany zarówno na gorąco jak i na zimno, np. z lodami waniliowymi.

Pieczone gruszki dla kawoszy

Składniki:
– 6 dużych gruszek
– 250 g cukru trzcinowego
– 60 orzechów włoskich
– 2 małe filiżanki mocnej kawy
– mleko lub śmietana
– masło

Przygotowanie:
Obrać owoce, przekroić i ostrożnie wyjąć środek. Uważać, żeby nie uszkodzić owocu. Tak wydrążony owoc wypełnić mieszaniną 80 g cukru i siekanych orzechów włoskich. Nasmarować masłem formę do pieczenia i włożyć do środka gruszki gęsto obok siebie. Aby przygotować syrop, do rondla wsypać 100 g cukru oraz kawę i gotować przez kilka minut do czasu, aż dobrze się wymieszają. Syropem polać gruszki i włożyć formę do pieczenia do piekarnika. Co jakiś czas zbierać sok ze spodu formy i polewać nim owoce. Gdy gruszki będą prawie upieczone, posypać je pozostałym cukrem, żeby się skarmelizował.

Gruszki pieczone z żurawiną

Składniki:
– 2 gruszki
– 2 łyżki miodu
– garść orzechów nerkowca lub innych
– żurawina
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Gruszki przekroić, usunąć gniazda i włożyć żurawinę z orzechami. Posypać cynamonem. Piec kilka minut, aż uzyskają ładny kolor. Polać miodem i posypać wcześniej posiekanymi i uprażonymi na suchej orzechami.

Pieczone gruszki z lodami

Składniki:
– 125 g cukru
– 50 g masła
– 6 gruszek
– 1 szklanka wina deserowego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– lody czekoladowe

Przygotowanie:
Gruszki umyć i osączyć z wody. Przekroić, pozbawić gniazd nasiennych i przełożyć je do brytfanki. Do gruszek wlać wino deserowe, dodać masło i wszystko zasypać cukrem. Składniki w brytfance wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 st. C i piec przez 25 min. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dodać lody.

Pieczone banany

Składniki:
– 4 banany
– 1 tabliczka czekolady
– 3 łyżki miodu

Przygotowanie:
Banany dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Na każdej połówce położyć po kawałku czekolady. Całość skropić miodem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec około 45 min.

zobacz również:

Warzywne pieczone przekąski na ciepło – różne przepisy na warzywa

Pieczone jabłka i gruszki

Wegańskie desery – różne przepisy na ciasta i słodkości

Ciasta ze śliwkami – przepisy