Szpinak z cieciorką
Artykuł zewnętrzny
składniki;
500 gram cieciorki
500 gram szpinaku
duża cebula
4 goździki
łyżeczka czerwonej papryki
pół pęczka natki pietruszki
listek laurowy
olej, czosnek
Cieciorkę namoczyć w wodzie przez noc, potem zalać gorącą wodą, cebulkę obrać, opłukać, naszpikować goździkami i włożyć do garnka z ciecierzycą. Dodać nieobrane ząbki czosnku, listek laurowy i pietruszkę, osolić i gotować około 4 godzin, dolewając wodę. Po 3 godzinach gotowania ciecierzycy dodać szpinak i gotować jeszcze przez godzinę. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, wyjąć ząbki czosnku, cebule i listek. Na patelni rozgrzać olej. Wsypać łyżeczkę papryki, dodać cieciorkę ze szpinakiem i smażyć