Najczęstsze pułapki jedzeniowe

Avatar photo
23 listopada 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Każda z nas która przynajmniej raz próbowała się odchudzać doskonale wie, jak ciężko jest stracić kilka zbędnych kilogramów. Zaczynamy od zwiększenia aktywności fizycznej, dobieramy odpowiednie menu, rezygnując z tzw. „pustych kalorii” a mimo to efekty często są mizerne.

Jedną z przyczyn tego, że nie chudniemy, mogą być zgromadzone w ustroju toksyny. Mimo iż trwamy na niskokalorycznej diecie  nie ubywa nam kilogramów. Nie zdajemy sobie sprawy, że pierwszym krokiem do odchudzania powinno być gruntowne oczyszczenie organizmu np. z wykorzystaniem mieszanki odpowiednio dobranych ziół, które pozwolą wypłukać toksyny z naszego układu pokarmowego, wszystkich narządów i komórek. Tylko oczyszczony organizm jest w stanie odpowiednio zareagować na niskokaloryczną dietę i pozwolić by przyniosła oczekiwane rezultaty.
Dopiero po oczyszczeniu organizmu powinnyśmy przystąpić do zmiany naszych nawyków żywieniowych i skomponowania właściwego jadłospisu.
Dobierając  zdrowe menu powinnyśmy szczególną uwagę zwrócić na produkty, które mają się w nim znaleźć. Choć producenci obiecują wiele, to pozornie zdrowe jedzenie kryje w sobie wiele pułapek.

Oto niektóre z nich:

Płatki śniadaniowe – bogate w błonnik, pochodzące z pełnych ziaren zbóż, a do tego wzbogacone witaminami.  Wszystko to oczywiście ma znaczenie dla naszej  diety i zdrowia. Niestety równie często są dosładzane cukrem, wzbogacane o suszone owoce, czekoladę, orzeszki, które mimo iż zdrowe to podnoszą kaloryczność całego produktu. Dodatkowo jeśli połączymy je z pełnotłustym mlekiem, posiłek na pewno nie będzie bez znaczenia dla naszych bioder.

Ciemne pieczywo – powszechnie wiadomo, że jest zdrowsze oraz zawiera mniej kalorii niż białe, pszenne. Jednak różnica jest nieznaczna. I tak 100 g chleba żytniego razowego zawiera 198 kalorii a 100 g pieczywa pszennego ma ich 217. Dlatego odchudzając się dobrze jest zrezygnować lub ograniczyć do minimum spożywanie zarówno chleba jak i bułeczek.

Wafle ryżowe – nie są tuczące  gdyż nie zwierają tłuszczu ani cukru, jednak w tym przypadku pułapka tkwi gdzie indziej: nie są sycące, nie mają żadnych składników, które zmniejszają uczcie głodu, co oznacza, że chrupiąc wafle ryżowe nabieramy apetytu na coś pełnowartościowego, dostarczając sobie wcześniej pewną porcję zbędnych kalorii w postaci właśnie skonsumowanych wafli.

Soki – uważa się, że są zdrowe i prawie tak wartościowe jak same owoce. Dodatkowo producenci przechwalają się, że nie zawierają konserwantów ani białego cukru. To prawda, ale w sokach zamiast białego cukru czyli sacharozy używa się powszechnie fruktozy lub glukozy. Jest to w prawdzie cukier prosty, łatwiej rozkładany przez organizm, ale nie pozostaje bez znaczenia dla kaloryczności soku. 1 litr soku ma w sobie aż ok.110 g węglowodanów, to tyle co 10 kromek chleba, a za sprawą słodkiego smaku pragnienie gasi stosunkowo na krótko.

Sałatki i surówki – w prawdzie warzywa są mało kaloryczne i dostarczają cennych wartości odżywczych oraz witamin, jednak zazwyczaj gubi nas łączenie ich z różnego rodzaju sosami oraz dresingami na bazie śmietany lub majonezu (sosy vinegret mogą być równie tuczące).  Często też urozmaicamy je sobie dodatkowymi składnikami w postaci startego żółtego sera, orzechów, grzanek lub groszku ptysiowego. Stają się wtedy bardziej sycące ale również szybko odkładają się  w postaci wałeczków na naszym brzuchu.

Suszone owoce – są znacznie bardziej kaloryczne niż ich surowe odpowiedniki, dlatego, że są pozbawione wody i bardziej „zbite”. Dodatkowo niektórzy producenci, by podkreślić ich smak do procesów suszenia dodają cukru. I tak pół szklanki np. rodzynek zawiera 5x więcej kalorii niż taka sama porcja świeżych winogron.

Czekolada i batoniki typu „light” – producenci zapewniają, że słodycze light zawierają zdecydowanie mniej cukru. To prawda jednak wpływ na kaloryczność czekolady lub batonika ma nie tylko zawarty w nich cukier ale również tłuszcz, którego jest tam aż ok.8% więcej  niż w standardowych produktach tego rodzaju.  Dzięki większej ilości tłuszczu czekolada nadal pozostaje smaczna, a my wpadamy w pułapkę Pt. „light” i sięgamy po kolejną porcję bez wyrzutów sumienia. Dlatego właśnie słodycze light przyczyniają się do odkładania się dodatkowych fałdek na biodrach. Na domiar złego zawarty w nich cukier  pobudza wydzielanie się insuliny co sprawia, że szybko stajemy się głodni.

Jak zatem ustrzec się niechcianych kalorii, by szybko i skutecznie pozbyć się fałdek i oponek tłuszczu deformujących naszą sylwetkę? Rada jest prosta: przed zakupem jakiegokolwiek produktu, o którym myślisz, że jest zdrowy i niskokaloryczny zapoznaj się z jego etykietą. Są tam ujęte wszystkie niezbędne informacje takie jak składniki, konserwanty, substancje uzupełniające. Wielu producentów podaje również kaloryczność produktu a także wskaźnik RDS mówiący o tym w jakim stopniu dany produkt zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na konkretne  składniki odżywcze i mineralne.

dla portalu www.urodaizdrowie.pl – artykuł przygotowała www.ananda.pl

Zobacz również:

  1. Najlepsze spalacze tłuszczu
  2. Jajka w dietach odchudzających
  3. Popijać czy nie popijać?
  4. Lista najbardziej szkodliwych potraw
  5. Zadaj pytanie dietetykowi: dyskusja



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.