Oryginalne i niebanalne przepisy na zupy
Rosół, pomidorowa, buraczkowa…. ile można jeść to samo? Pomyśleliście kiedyś o zrobieniu czegoś nowego i niespotykanego? Zebraliśmy dla Was najdziwniejsze zupy, abyście sami mogli się przekonać co najlepiej smakuje.
Bananowa
Co kupić?
-
mleko 1 litr
-
banan 4 szt
-
cytryna
-
pomarańcza
-
cynamon 0,5 łyżeczki
-
cukier 1 łyżka
-
płatki migdałowe 4 łyżki
Przygotowanie:
Banany należy pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Teraz zagotuj mleko z dodatkiem cynamonu i pozostaw do ostudzenia. Później dodaj do mleka sok z pomarańczy, cukier i banany. Odstaw zupę do lodówki i podawaj posypaną płatkami migdałów.
Bananowa z curry
Co kupić?
- 20-25 dag obranych i drobno pokrojonych ziemniaków
- 1 posiekana cebula
- 1 nieduży pokrojony seler naciowy
- 1 duże zielone obrane i grubo pokrojone jabłko
- 1 obrany i grubo pokrojony niezbyt dojrzały banan
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól
Przygotowanie:
Owoce z warzywami ugotuj w bulionie do miękkości ok 15 minut. Następnie dodaj śmietanę, masło, curry i sól. Delikatnie podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia i całość zmiksuj. Podawaj zupę z drobno posiekanym szczypiorkiem.
Chlebowa
Co kupić?
-
chleb czerstwy 400 gram
-
bulion warzywny 1,5 litra
-
czosnek 5 ząbków
-
olej do smażenia 2 łyżki
-
sól
-
pieprz
-
kminek 2 łyżeczki
-
natka pietruszki
Przygotowanie:
Podsmaż pokruszony chleb na patelni. Kiedy się zarumieni należy dodać drobno pokrojony czosnek. Następnie podgrzej bulion, dodaj do niego podsmażony chleb i podgrzej 20 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dorzuć kminek, sól oraz pieprz.Całość zmiksuj, jeżeli zupa jest za gęsta możesz dodać odrobinę wody. Zupę możesz podawać w kromce chleba lub w talerzu. Posypuj natką pietruszki.
Malinowa
Co kupić?
-
maliny 0,5 kg
-
woda 1 litr
-
cukier
-
śmietana 12% 100 ml
-
mąka pszenna 2 łyżki
Przygotowanie:
Maliny zalej wodą i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj cukier i zmiksuj całość. Następnie zapraw mąką ze śmietaną i podawaj z makaronem.
Chrzanowa
Co kupić?
-
chrzan tarty 2 łyżki
-
śmietana 1 szklanka
-
masło 1 łyżka
-
mąka pszenna 1 łyżka
-
sok z cytryny 1 łyżeczka
-
cukier 0,5 łyżeczki
-
sól
Przygotowanie:
Chrzan wyłóż na gęste sito, sparz wrzątkiem i odcedź. Duś chrzan na maśle, na małym ok 3 minuty. Ciągle mieszając dodawaj bulionu. Następnie roztrzep śmietanę z mąką i wymieszaj z kilkoma łyżkami zupy. Całość zagotuj przyprawiając sokiem z cytryny, cukrem i solą. Najlepiej podawać z grzankami.
Zupa z mielonym mięsem i serem topionym
Składniki:
30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 cebule czosnkowe
1,5 litra warzywnego bulionu lub wody (jeśli nie masz bulionu do zupy dodaj marchewkę i pora a potem zblenduj warzywa i dodaj je do zupy)
2 topione śmietankowe serki
dwa ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
szczypta chili lub ostrej papryki
pieprz świeżo mielony
kubek śmietany 30 %
ziemniak
zioła: tymianek, natka pietruszki, mięta lub majeranek
Przygotowanie:
Na oleju podsmażyć cebulę, pokrojoną w piórka lub kostkę, dodaj mielone mięso, podsmaż chwilę, dodaj przyprawy i czosnek. Podlej całość bulionem i duś około 10 minut. Przełóż do miseczki podsmażone mięso. Do drugiego garnka dodaj bulion, pokrojonego ziemniaka i gotuj do miękkości, dodaj serki, rozpuść w bulionie. Zupę zmiksuj na gładka masę, dodaj mielone mięso, na koniec dodaj śmietanę i resztę ziół.
Zupa spas
Co kupić?
- 400 g jogurtu naturalnego
- 150 g ugotowanej pszenicy
- cebula
- 30 g masła
- świeża kolendra/mięta
- pół łyżki soli
Przygotowanie:
Masło rozpuść w garnku i usmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj łyżkę mąki oraz jogurt i cały czas mieszaj. Teraz dodaj ugotowaną wcześniej pszenicę oraz gorącą wodę. Delikatnie zwiększ ogień i poczekaj do wrzenia. Pod koniec wystarczy, że dodasz kolendrę, miętę oraz sól.
Zupa miso
Co kupić?
- 1 torebka miso (do kupienia w sklepie ze zdrową lub orientalną żywnością)
- włoszczyzna
- 1 serek tofu
- 1 pęczek szczypiorku
- garść grzybków shiitake
Przygotowanie:
Grzyby należy namoczyć i ugotować. Następnie ugotuj wywar z włoszczyzną w 1 litrze wody przez 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyjmij warzywa i dodaj koncentrat zupy miso. Całość lekko podgrzej cały czas mieszając. Nie wolno doprowadzić do wrzenia. Ilość dodawanego koncentratu zależy od Waszego smaku i gustu. Tofu pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Do miseczek włóż tofu i ugotowane grzybki, zalej je zupą i posyp szczypiorkiem. Zupa wspaniale smakuje zimą, ponieważ bardzo rozgrzewa.
Z soczewicy
Co kupić?
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 200 g soczewicy z puszki lub suchej
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka chilli
- sól do smaku
- oliwa
- opcjonalnie 3 łyżki pestek z dyni
Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę, ziemniaki kroimy w małą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie oliwę rozgrzej w dużym garnku, wrzucić cebulę, czosnek i imbir oraz pozostałe przyprawy. Po chwili dodaj marchewkę, ziemniaki i soczewicę, a następnie podsmaż przez minutę i wlej bulion. Gotuj całość na średnim gazie 30-40 min., co jakiś czas mieszając. Dodaj pod koniec sól oraz przyprawy. Gotuj przez kolejne 5-10 min. (soczewica powinna się rozpaść, a ziemniaki i marchew być miękkie). Zupę lekko zmiksuj i podawaj z podprażonymi pestkami dyni.
Zupa w dyni
- duża dynia około 2,5 kg
- woreczek ryżu
- litr mleka
- 2 łyzki masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 40 dag startego żółtego sera
- cytryna
- łyżeczka tymianku
- łyżka pieprzu
- sól
Ze środka dyni wybrać pestki oraz miąższ. Masło utrzeć z 1/2 łyżeczki soli i pieprzu na gładką masę i wysmarować wnętrze dyni. Mleko zagotować i wlać do dyni, dodać ryż, tymianek, posiekana natkę i skórkę startą z cytryny i tymianek. Przykryć pokrywką z dyni i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C – piec około 2,5 godziny. Potem dodać ser, przyprawić do smaku. Metalową łyżką wyskrobać ugotowany miękki miąższ ze ścianek dyni i dodać do zupy, Dokładnie wymieszać i podawać gorącą z bagietką.
zobacz również:
Pomysły i przepisy na pulpety w różnych sosach
Jesienne zupy – przepisy
Sałatki warstwowe – przepisy
Dania na zimę – co nas rozgrzewa?