Gotowane pulpety w sosie – przeróżne przepisy i inspiracje!
Ostatnio w jednym z programów kulinarnych gotowano pulpeciki w przeróżnych odsłonach. Zainspirowało mnie to do wyszukania i podzielenia się z Wami ciekawymi przepisami.Chyba każdy zna pulpety w sosie pomidorowym, gotowane przez nasze mamy i babcie. Jednak czy kiedykolwiek jedliście je w wydaniu miętowo – jogurtowym, albo koperkowym? Jeżeli nie, to koniecznie musicie spróbować !
W sosie grzybowym
Co kupić?
-
łopatka wieprzowa 1 kg
-
sól
-
pieprz
-
przyprawa do dań Kucharek
-
jajko 1 szt
-
czosnek 1 ząbek
-
grzyby leśne 30 dag
-
cebula 1 szt
-
woda
-
mąka pszenna 1 łyżka
-
tłuszcz
Przygotowanie:
Mięso należy zmielić w maszynce i wymieszać z przyprawami, jajkiem i przeciśniętym czosnkiem. Z tego tworzymy kulki i smażymy na patelni z oby stron. Kiedy się zarumienią przełóż pulpety do garnka. Nie wyrzucając tłuszczu z patelni podsmaż na nim pokrojone kostkę grzyby oraz posiekaną cebulę. Dopraw do smaku i dodaj do garnka z pulpetami. Teraz całość zalej wodą i duś na małym ogniu. Pod koniec zagęszczamy sos mąką.
Tradycyjnie pomidorowo
Co kupić?
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 szklanka bulionu
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy drobniutko i wrzucamy na patelnię z oliwą, aby się zeszkliła. Mięso mielone mieszamy z cebulą, jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, pietruszką, solą i pieprzem. Następnie formujemy małe kulki i obtaczamy je w bułce tartej. Teraz podsmażamy na patelni, a potem przerzucamy je do garnka z zagotowanym bulionem. Bulion powinien dokładnie zakrywać wszystkie pulpeciki. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy wszystko prze ok 30 minut. Na sam koniec dosypujemy ostra paprykę, sól oraz pieprz.
W sosie koperkowym
Co kupić?
- 500 g mięsa wieprzowego zmielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- sól i pieprz
- mąka pszenna jasna do obtoczenia
- 2 łyżki śmietany 12-18%
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 natki koperku
Przygotowanie:
W misce mieszamy mięso, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Następnie uformuj kuleczki i obtaczaj je w mące. Do osolonej i gotującej się wody w garnku wrzucamy pulpeciki. Pozostawiamy je na średnim ogniu na 20 – 25 minut. W szklance należy wymieszać mleko, śmietanę i mąkę, tak aby zlikwidować wszystkie grudki. Teraz zmniejsz ogień pod garnkiem i powoli wlej sos ze szklanki. Dodaj również koperek i chwilkę podgotuj. Podawaj z ziemniakami i dużą ilością sosu.
W sosie warzywnym
Co kupić?
- 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 kajzerki
- Mleko i woda (do namoczenia kajzerek)
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka papryki w proszku
- Sól, pieprz
- ok. ½ szklanki mąki pszennej
Sos
- 3 marchewki i 2 pietruszki, starte na grubej tarce
- 1 świeża papryka pokrojona w paski
- 2 czerwone cebule pokrojone w półplasterki
- 3 szklanki rosołu lub woda z 3 łyżkami sosu sojowego
- Olej i masło klarowane
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę zeszklij na patelni i pozostaw do wystygnięcia. Kajzerki namocz w wodzie z mlekiem, a potem je odciśnij. W misce wymieszaj kajzerki, jajko, cebulę oraz przyprawy. Uformuj mięso na kuleczki i obtocz je w mące. Usmaż je, a następnie przełóż do garnka i zalej bulionem. Startą marchewkę, pietruszkę, czerwoną cebulę oraz paprykę usmaż na klarowanym maśle. Następnie przeżuć je do garnka i gotuj na małym ogniu ok 30 minut.
W sosie miętowo – jogurtowym
Co kupić?
- 500 g wołowiny mielonej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka skórki z limonki
- sok z 1/3 limonki
- 1 łyżeczka koperku
- 2 jajka (jedno do panierki)
- szklanka tartej bułki
- olej do smażenia
sos
- jogurt naturalny 1 szklanka
- garstka mięty
- pieprz 1/3 łyżeczki
Przygotowanie:
W misce mieszamy mięso razem z cebulką pokrojoną w kostkę. Dodajemy przyprawy, jedno jajko, sok z limonki, skórkę i koperek. Formujemy mięso na kulki i obtaczamy je w jajku oraz bułce tartej. Na głębokim tłuszczu smażymy je do zarumienienia. Gotowe wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrój miętę i wymieszaj ją z jogurtem, a na koniec dopraw pieprzem. Pulpety podawaj polane sosem.
Z sosem tatziki
Co kupić?
Sos tzatziki
-
jogurt grecki 150 g
-
ogórek zielony 1
-
sól
-
koperek 0,5 pęczka
-
pieprz czarny mielony
-
oliwa z oliwek 1 łyżka
-
czosnek 2 ząbki
- szpinak
- papryka
Pulpety
-
mięso mielone 500 g
-
czosnek 2 ząbki
-
szalotka 3 sztuki
-
bułka czerstwa 1
-
pietruszka zielona
-
sól
-
pieprz czarny mielony
-
papryka słodka mielona
-
chili pieprz cayenne
-
cukier 1 łyżeczka
-
olej 1 łyżeczka
-
masło 1 łyżeczka
-
olej do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę moczymy w mleku i wodzie. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pietruszkę siekamy i dodajemy wszystko do mięsa. Przyprawiamy do smaku. Następnie posiekaj szalotkę na drobno i podsmaż ją na oleju z dodatkiem cukru. Po usmażeniu dorzuć do mięsa. Dodaj również odciśniętą i namoczoną bułkę a teraz wymieszaj wszystko dokładnie. Uformuj mięso na kuleczki i podsmaż na oleju.
Tworzenie sosu zaczynamy od obrania ogórka pokrojenia go w kosteczkę i odstawienie na 10 minut. W tym czasie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Odlej nadmiar wody z ogórków i połącz wszystko z pozostałymi składnikami na sos. Odstaw na trochę do lodówki.
Z sosem curry i rodzynkami
Co kupić?
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 duże cebule
- 1 por
- garść rodzynek
- 1 jajko
- 1 bułka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 0,5 l. bulionu warzywnego
- 2 łyżki curry
- łyżka mąki do zagęszczenia sosu
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę moczymy i mieszamy z mięsem. Następnie dodajemy jajko oraz sól i pieprz. Mięs formujemy na klopsy i smażymy na patelni, a następnie przekładamy je do garnka. Cebulę oraz por należy zeszklić na patelni i dodać do garnka. Teraz dolej bulionu, dorzuć curry i rodzynki. Po 15 minutach gotowania dodaj sól, pieprz i zagęść mąką.
zobacz również:
Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego
Szybkie i zdrowe dania z patelni
Hamburgery – różne pomysły i przepisy
Dania z makaronu – różne przepisy czyli makaron inaczej
Papryka – właściwości zdrowotne i różne odmiany