Pomysły i przepisy na pulpety w różnych sosach

11 grudnia 2017, dodał: Deme

 

Ostatnio w jednym z programów kulinarnych gotowano pulpeciki w przeróżnych odsłonach. Zainspirowało mnie to do wyszukania i podzielenia się z Wami ciekawymi przepisami.Chyba każdy zna pulpety w sosie pomidorowym, gotowane przez nasze mamy i babcie. Jednak czy kiedykolwiek jedliście je w wydaniu miętowo – jogurtowym,  albo koperkowym? Jeżeli nie, to koniecznie musicie spróbować !

 

 

W sosie grzybowym

pulpety w sosie grzybowym

Co kupić?

  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do dań Kucharek
  • jajko 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • grzyby leśne 30  dag
  • cebula 1 szt
  • woda
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • tłuszcz

Przygotowanie:

Mięso należy zmielić w maszynce i wymieszać z przyprawami, jajkiem i przeciśniętym czosnkiem. Z tego tworzymy kulki i smażymy na patelni z oby stron. Kiedy się zarumienią przełóż pulpety do garnka. Nie wyrzucając tłuszczu z patelni podsmaż na nim pokrojone kostkę grzyby oraz posiekaną cebulę. Dopraw do smaku i dodaj do garnka z pulpetami. Teraz całość zalej wodą i duś na małym ogniu. Pod koniec zagęszczamy sos mąką.

Tradycyjnie pomidorowo

pulpety w sosie pomidorowym

Co kupić?

  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy drobniutko i wrzucamy na patelnię z oliwą, aby się zeszkliła. Mięso mielone mieszamy z cebulą, jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, pietruszką, solą i pieprzem. Następnie formujemy małe kulki i obtaczamy je w bułce tartej. Teraz podsmażamy na patelni, a potem przerzucamy je do garnka z zagotowanym bulionem. Bulion powinien dokładnie zakrywać wszystkie pulpeciki. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy wszystko prze ok 30 minut. Na sam koniec dosypujemy ostra paprykę, sól oraz pieprz.

W sosie koperkowym

pulpety w sosie koperkowym

Co kupić?

  • 500 g mięsa wieprzowego zmielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna jasna do obtoczenia
  • 2 łyżki śmietany 12-18%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 natki koperku

Przygotowanie:

W misce mieszamy mięso, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Następnie uformuj kuleczki i obtaczaj je w mące. Do osolonej i gotującej się wody w garnku wrzucamy pulpeciki. Pozostawiamy je na średnim ogniu na 20 – 25 minut. W szklance należy wymieszać mleko, śmietanę i mąkę, tak aby zlikwidować wszystkie grudki. Teraz zmniejsz ogień pod garnkiem i powoli wlej sos ze szklanki. Dodaj również koperek i chwilkę podgotuj. Podawaj z ziemniakami i dużą ilością sosu.

W sosie warzywnym

pulpety w sosie warzywnym

Co kupić?

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 kajzerki
  • Mleko i woda (do namoczenia kajzerek)
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka papryki w proszku
  • Sól, pieprz
  • ok. ½ szklanki mąki pszennej

Sos

  • 3 marchewki i 2 pietruszki, starte na grubej tarce
  • 1 świeża papryka pokrojona w paski
  • 2 czerwone cebule pokrojone w półplasterki
  • 3 szklanki rosołu lub woda z 3 łyżkami sosu sojowego
  • Olej i masło klarowane

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę zeszklij na patelni i pozostaw do wystygnięcia. Kajzerki namocz w wodzie z mlekiem, a potem je odciśnij. W misce wymieszaj kajzerki, jajko, cebulę oraz przyprawy. Uformuj mięso na kuleczki i obtocz je w mące. Usmaż je, a następnie przełóż do garnka i zalej bulionem. Startą marchewkę, pietruszkę, czerwoną cebulę oraz paprykę usmaż na klarowanym maśle. Następnie przeżuć je do garnka i gotuj na małym ogniu ok 30 minut.

W sosie miętowo – jogurtowym

pulpety w sosie mietowo jogurtowym

Co kupić?

  • 500 g wołowiny mielonej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka skórki z limonki
  • sok z 1/3 limonki
  • 1 łyżeczka koperku
  • 2 jajka (jedno do panierki)
  • szklanka tartej bułki
  • olej do smażenia

sos

  • jogurt naturalny  1 szklanka
  • garstka mięty
  • pieprz 1/3 łyżeczki

Przygotowanie:

 W misce mieszamy mięso razem z cebulką pokrojoną w kostkę. Dodajemy przyprawy, jedno jajko, sok z limonki, skórkę i koperek. Formujemy mięso na kulki i obtaczamy je w jajku oraz bułce tartej. Na głębokim tłuszczu smażymy je do zarumienienia. Gotowe wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrój miętę i  wymieszaj ją z jogurtem, a na koniec dopraw pieprzem. Pulpety podawaj polane sosem.

Z sosem tatziki

sos tatziki

Co kupić?

Sos tzatziki

  • jogurt grecki 150 g
  • ogórek zielony 1
  • sól
  • koperek 0,5 pęczka
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • szpinak
  • papryka

Pulpety

  • mięso mielone 500 g
  • czosnek 2 ząbki
  • szalotka 3 sztuki
  • bułka czerstwa 1
  • pietruszka zielona
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • papryka słodka mielona
  • chili pieprz cayenne
  • cukier 1 łyżeczka
  • olej 1 łyżeczka
  • masło 1 łyżeczka
  • olej do smażenia

     

Przygotowanie:

Bułkę moczymy w mleku i wodzie. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pietruszkę siekamy i dodajemy wszystko do mięsa. Przyprawiamy do smaku.  Następnie posiekaj szalotkę na drobno i podsmaż ją na oleju z dodatkiem cukru. Po usmażeniu dorzuć do mięsa. Dodaj również odciśniętą  i namoczoną bułkę a teraz wymieszaj wszystko dokładnie. Uformuj mięso na kuleczki i podsmaż na oleju.

Tworzenie sosu zaczynamy od obrania ogórka pokrojenia go w kosteczkę i odstawienie na 10 minut. W tym czasie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Odlej nadmiar wody z ogórków i połącz wszystko z pozostałymi składnikami na sos.  Odstaw na trochę do lodówki.

Z sosem curry i rodzynkami

pulpety z ssem curry

Co kupić?

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 1 por
  • garść rodzynek
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 0,5 l. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki curry
  • łyżka mąki do zagęszczenia sosu
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Bułkę moczymy i mieszamy z mięsem. Następnie dodajemy jajko oraz sól i pieprz. Mięs formujemy na klopsy i smażymy na patelni, a następnie przekładamy je do garnka. Cebulę  oraz por należy zeszklić na patelni i dodać do garnka. Teraz dolej bulionu, dorzuć curry i rodzynki.  Po 15 minutach gotowania dodaj sól, pieprz i zagęść mąką.

 

zobacz również:

Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego

Hamburgery – różne pomysły i przepisy

Dania z makaronu – różne przepisy czyli makaron inaczej

Papryka – właściwości zdrowotne i różne odmiany

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Body wyszczuplające i modelujące
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
100% woda kokosowa!
Bez cukru i chemii - 24 opakowania
Cena:
145 zł
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com!
Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Aktywna podstawka do wody
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Kuchnia w dawnym stylu
Nie wyobrażam sobie dawnej kuchni bez garnków emaliowanych. Szczególnie mam na mysli garnki...
Powitalnia - napisz kilka słów o so…
Cześć Wszytskim użytkownikom
Zioła i przyprawy
Jeśli ktoś lubi zioła, to najlepiej jest posadzić własne. Nie trzeba mieć ogródka,...