Zapiekane ziemniaczki z mięsnymi kulkami

7 grudnia 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

To w miarę szybkie danie zaspokoi głód nawet największych łakomczuchów: zapiekane aromatyczne ziemniaczki, mięsne kulki z przyprawą curry, warzywa (brokuły, pomidorki koktajlowe lub marchewka baby).

Składniki na ziemniaczki:

 

kg ziemniaków

1 cebula czosnkowa

czubata łyżka majonezu

przyprawa do ziemniaków

oregano

15 dag wędzonego boczku

czosnek jeśli lubicie

składniki na pulpeciki:

60 dag mielonego mięsa może być wieprzowo-wołowe lub z indyka

łyżka bułki tartej

czubata łyżeczka curry

sól, pieprz

odrobina chilli

pokrojona w kostkę papryka

jajko

natka pietruszki

dodatkowo: pomidorki koktajlowe lub brokuł lub marchewka baby

Ziemniaki kroimy w kawałki i nacinamy do połowy, mieszamy z majonezem, cebulą, przyprawami, dodajemy podsmażony boczek pokrojony w kostkę i czosnek, wykładamy na blachę.

Pulpeciki: z podanych składników wyrabiamy masę, lepimy malutkie kuleczki mokrą ręką, kładziemy na ziemniaki.  Całość przykrywamy folią lub papierem do pieczenia i pieczemy około 50 minut, Posypujemy koperkiem i podajemy z upieczonymi warzywami i sosami.

uwaga: warzywa ja piekłam osobno w nasmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, ale można piec razem z ziemniakami. Mogą to być też warzywa mrożone (nie trzeba ich wcześniej odmrażać lub mieszanka warzyw). Podałam z serowym fondue – zestaw do fondue w cenie 18,90 zł można zakupić w sklepie zestawyfondue.pl

jak również gotową masę serową