10 produktów, które zapobiegają zawałowi serca
Szybki styl życia, kiepska aktywność fizyczna, tłuste potrawy – to wszystko może doprowadzić do złego stanu Twojego serca. Nie musisz łykać mnóstwa tabletek, aby się chronić, wystarczy, że zwrócisz uwagę na kilka rzeczy.
Czy wiesz, że jedzą konkretne produkty unikasz problemów ze zdrowiem? Zmniejszasz szanse wystąpienia zawału serca i obniżasz niebezpieczeństwa z tym związane. Wystarczy, że do swojego życia i jadłospisu dołączysz kilka składników, a z pewnością zauważysz poprawę. Nie kosztuje Cię to wiele wysiłku, a zyskujesz to co najcenniejsze – zdrowie.
Łosoś
Dzięki zawartym w sobie dużej ilości kwasów tłuszczowych, powoduje obniżenie cholesterolu. Co za tym idzie zapobiega stanom zapalnym, które są bywają przyczyną chorób serca.
Sok pomarańczowy
Oczywiście mowa tu o świeżo wyciśniętym soku, który zawiera mnóstwo witaminy C oraz przeciwutleniacze. Razem chronią one naczynia krwionośne przed uszkodzeniem. Zapobiegają również gromadzeniu się tłuszczów w tętnicach. Wystarczy zacząć pić 2 szklanki dziennie, aby zadbać o swoje serce.
Orzechy
Są bogate w kwasy omega-3, które wspomagają pracę Twojego serca. Jedz je regularnie, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na zawał oraz zlikwidujesz nadmiar cholesterolu we krwi.
Kurkuma
Ta przyprawa działa jak silny środek przeciwzapalny,a dodatkowo zapobiega odkładaniu się tłuszczu w organizmie.
Zielona herbata
W jej skład wchodzi EGCG, czyli przeciwutleniacz. Zmniejsza on poziom cholesterolu. Dodatkowo zielona herbata przyspiesza metabolizm i ułatwia odchudzanie.
Arbuz
Nie tylko pysznie smakuje, ale również i stymuluje produkcję tlenu i oczyszcza żyły.
Awokado
Jest bogate w tłuszcze, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie serca.
Żurawina
Jej głównym składnikiem jest potas, który odpowiada za prawidłowe krążenie krwi oraz ciśnienie. Pij dwie szklanki soku dziennie, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na serce aż o 40%.
Produkty pełnoziarniste
Takie produkty są pełne błonnika pokarmowego, który głównie pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi. Tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób związanych z sercem.
Granat
Posiada on fitoskładniki, które poprawiają produkcję tlenu oraz krążenie krwi w organizmie.
zobacz również:
Czekolada dobra dla serca
Muffinki miętowe z czekoladą
Świeca zapachowa: czekolada z pomarańczą
Jak zrobić gorącą czekoladę?