Dbanie o siebie to nie tylko odpowiednie odżywianie i regularne ćwiczenia fizyczne, to także troska o właściwe nawodnienie organizmu, zwłaszcza w czasie upalnego lata. Często zapominamy, że zbilansowaną gospodarkę wodną organizmu mogą pomóc utrzymać nie tylko schłodzone napoje, ale także niepozorne herbaty ziołowe. Warto mieć to na uwadze, zwłaszcza że oprócz tego, iż świetnie nawadniają, zbawiennie działają na cały organizm, nierzadko też kojąc skołatane nerwy. Przedstawiamy Państwu kilka ziół, które warto pić jak najczęściej.
Czystek
Jedną z najzdrowszych herbat na świecie jest napar z czystka. To zioła, które nie mają żadnych skutków ubocznych. Nie posiadają teiny, nie wydzielają się z nich żadne szkodliwe substancje, w czasie procesu parzenia. Ponadto czystek można podawać dzieciom już od 3 miesiąca życia, bez obaw o możliwe niepożądane działania. Tej ziołowej herbaty nie da się przedawkować, można spożywać jej dowolne ilości. Wciąż jest mało znana, choć zalet jej nie brakuje. W ich poczet zaliczyć trzeba:
- silne działanie antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybiczne i antyhistaminowe, dzięki czemu łagodzi reakcje alergiczne oraz przynosi ulgę ludziom cierpiącym z powodu opryszczki, łuszczycy, trądzika, czy chociażby łupieżu;
- wspieranie układu immunologicznego, czyli znaczące poprawianie odporności organizmu i walkę z rozwijającymi się wirusami;
- działanie odmładzające i rewitalizujące;
- usuwanie szkodliwych metali ciężkich z organizmu;
- zapobieganie rozwojowi chorób układu krążenia (związki zawarte w herbacie z czystka pomagają w rozpuszczaniu zakrzepów i zatorów);
- poprawianie stanu jamy ustnej (płukanie ust czystkiem przyczynia się do usunięcia kamienia nazębnego i wybiela zęby).
Zdawać by się mogło, że nie ma herbat idealnych, a jednak. Czystek nie dość, że ma szerokie spektrum działania, to także bardzo dobrze smakuje. Ma delikatny, ledwo wyczuwalny smak, z powodzeniem można dodać do niego miód lub inne ulubione dodatki.
Szałwia
Herbata z szałwii to świetny wybór na lato. Oprócz tego, że zaspokaja pragnienie — pita regularnie — znacząco zmniejsza potliwość. Podobnie jak czystek, przyczynia się także do zmiany zapachu wydzielanego potu. Łagodzi go, sprawiając, że robi się słabiej wyczuwalny. To nie jedyne zalety szałwii.
Ponadto działa ona antyseptycznie i bakteriobójczo, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia. Świetnie sprawdza się także jako zamiennik chemicznego płynu do ust — odświeża oddech i wzmacnia dziąsła. Dobrze radzi sobie także z walką z różnego rodzaju wirusami. Łagodzi ból gardła i migdałków, przyspieszając ich powrót do zdrowia. Szałwia jest ziołem, na które szczególną uwagę powinny zwrócić zwłaszcza kobiety. Pomaga bowiem na każdym etapie rozwoju, w różnych, uciążliwych przypadłościach. Jej rozkurczowe działanie sprawia, że miesiączki są mniej bolesne i mniej obfite, a inne zawarte w niej związki pomagają zatrzymać laktację, kiedy matka powoli odstawia dziecko od piersi. Natomiast w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca i wahania nastrojów.
Pokrzywa
Pokrzywa najczęściej kojarzy się z parzącą rośliną, rosnącą dziko na polach i w lasach. Większość osób zazwyczaj stara się jej unikać, w obawie przed nabawieniem się swędzących, bąbli. Niektórzy jednak zdają sobie sprawę z tego, że pomimo swojej nieprzystępnej powierzchowności pokrzywa posiada wiele zalet, które wykorzystywane są na szerokie spektrum zwłaszcza w przemysłach farmaceutycznym i kosmetycznym.
Warto jednak pamiętać, że nie tylko przetworzona pokrzywa może przynieść korzyści, już jej ususzone listki, zaparzone jako herbata mają w sobie wiele zalet. Już sporadyczne picie naparu z pokrzywy obniża ciśnienie krwi i poprawia jej jakość, co ważne jest zwłaszcza w przypadku walki z anemią. Ponadto pomaga w przypadku różnych chorób układu krążenia, zbawiennie wpływa również na poziom cukru i cholesterolu we krwi. Oprócz tego wspomaga pracę trzustki, wątroby i jelit, reguluje pracę układu moczowego, pomagając zachować prawidłową gospodarkę wodną organizmu.
Mięta
To jeden z najpopularniejszych i najczęściej spotykanych składników herbatek ziołowych. Mięta to zioło charakteryzujące się dużą ilością zalet oraz równie dużym spektrum zastosowań. Jednym z najlepiej znanych atutów mięty jest jej zbawienny wpływ na działanie układu trawiennego.
Dzięki temu, że wspiera działanie kwasów żołądkowych, przyspiesza trawienie i łagodzi dolegliwości, mogące występować po zjedzeniu zbyt dużej ilości tłustych potraw. Ponadto działa moczopędnie i antyseptycznie. Nawadnia organizm i usuwa z nich zbędne, niebezpieczne związki. Podobnie jak melisa, redukuje stres, przyczynia się do uzyskania stanu relaksu i odprężenia. Przyspiesza zapadanie w sen i walczy z nawracającymi bólami głowy i migrenami.
zobacz również:
Zielona herbata – parzenie i właściwości
Czerwona herbata – wspomagacz w odchudzaniu?
Na spowolniony metabolizm – herbata i zioła! Jakie?
Biała herbata właściwości dla zdrowia i ciekawostki