Dzika róża – zastosowanie i różne przepisy na marmolady i nalewki

5 sierpnia 2020, dodał: amethist
Artykuł zewnętrzny

      

Róże to kwiaty, które mogą cieszyć nie tylko oko, ale także podniebienie. Pamiętały o tym nasze babcie, zrywając pączki lub pachnące pałatki kwitnących kwiatów. Często suszyły je, by zrobić potem konfitury, czy nalewki na zimę. Słodki smak dzikiej róży zamknięty w wypieczonym, domowym pączku to smak, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Czas odświeżyć wspomnienia i samodzielnie przygotować różane smakołyki. Oto kilka przydatnych przepisów!

Konfitura różana

Konfitura różana idealnie nadaje się jako nadzienie do domowych pączków, rogalików, tortów czy ciasteczek, dlatego tak chętnie wykorzystywana jest w cukiernictwie. Ma słodki smak, a przy tym jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • 200 gr płatków dzikiej róży
  • 400 gr cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Na początku każdy płatek róży należy pozbawić białej końcówki (ma gorzki smak), ostrożnie ją odcinając. Następnie opłukać płatki pod ciepłą wodą i pozostawić na chwilę do wyschnięcia. Suche płatki przesypać do makutry, dodać cukier i sok z cytryny. Wymieszane składniki ucierać do momentu uzyskania pożądanej gładkiej masy. Tak przygotowaną marmoladę przełożyć do słoiczka i rozkoszować się jej smakiem i zapachem.

Syrop z dzikiej róży

 

Syrop z dzikiej róży to nie tylko bogactwo smaku, ale także witamin. Owoce róży mają w sobie od 30 do 100 razy więcej witaminy C niż cytrusy. Ponadto zawierają beta-katorety, bioflawonoidy, likopen oraz inne cenne dla organizmu ludzkiego mikroelementy, warto o tym pamiętać zwłaszcza w okresach podwyższonego ryzyka zachorowań na grypę. Syrop z dzikiej róży jest pozbawiony kwaskowatości cytryny, ma słodki smak i piękny zapach, ponadto bardzo łatwo go przygotować.

Składniki:

  • 3 szklanki płatków dzikiej róży
  • 160 gr cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Zebrane płatki róży umyć pod bieżącą wodą. Najlepiej w tym celu rozłożyć je na sicie z drobnymi oczkami i opłukać pod kranem. Oczyszczone płatki włożyć do garnka, przysypać cukrem oraz zalać zagotowaną, przestudzoną wodą. Składniki delikatnie ze sobą wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Nazajutrz, postawić naczynie na kuchence i doprowadzić mieszankę do wrzenia. Kiedy napar zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i pozwolić mu delikatnie bulgotać, do momentu, kiedy płatki róży zaczną robić się przezroczyste (zajmie to około 30-40 minut). Po osiągnięciu pożądanego efektu wyłączyć gaz i zostawić syrop do ostygnięcia. Po upływie kilku godzin ponownie postawić go na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Następnie ostrożnie odcedzić płatki róży i do otrzymanego syropu dodać sok z cytryny. Tak przygotowany napój rozlać do buteleczek. Spożywać od razu lub za pasteryzować.

Likier różany

Likier różany to gratka dla wielbicieli dzikiej róży oraz nieco mocniejszych, rozgrzewających trunków. Jest łatwy w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny!

Składniki:

  • 0,5 kg płatków róży cukrowej
  • 750 gr cukru
  • 60 ml soku z cytryny
  • 0,5 l wódki 40%
  • 1 l spirytusu 96 %
  • 0,5 l wody

Sposób przygotowania:

Płatki róży ostrożnie pozbawić białych końcówek, opłukać pod bieżącą wodą, po czym przełożyć do wysokiego słoja. Następnie zalać je sokiem z cytryny i spirytusem. Tak przygotowaną mieszankę odstawić w zacienione miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie trunek przecedzić przez wcześniej przygotowaną gazę lub płótno delikatnie wyciskając płatki. Do nalewki dodać cukier, wodę oraz wódkę. Likier rozlać do buteleczek. Powinien dojrzewać przynajmniej 6 tygodni. Pełnię smaku osiąga jednak po upływie 6 miesięcy.

Różana galaretka z malinami

Róża idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do trunków czy wypieków, ale także jako samodzielny deser. Wystarczy kilka składników i 15 minut, by samodzielnie przygotować pachnącą galaretkę.

Składniki:

  • 150 gram płatków dzikiej róży
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1 kg cukru żelującego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • sok z 3 cytryn
  • 350 ml wody

Sposób przygotowania:

Płatki dzikiej róży ostrożnie umyć pod bieżącą wodą. W garnku zagotować wodę i wsypać do niej umyte kwiaty. Pozwolić mieszance, by ponownie się zagotowała, po czym zdjąć ją z ognia i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ostrożnie odcedzić. Do oczyszczonego wywaru dodać sok z cytryny i ponownie pozwolić mu wystygnąć. Następnie dodać do niego wodę różaną, cukier żelujący oraz waniliowy. Otrzymaną mieszankę gotować przez 3-4 minuty. Gorącą masę zdjąć z palnika, ostrożnie rozlać do mniejszych naczyń i odstawić do ostygnięcia. Kiedy galaretka się zetnie, można rozkoszować się smakiem.

Różana pasta idealna na kanapki

Dzika róża świetnie smakuje z różnego rodzaju wypiekami, dlatego idealnie sprawdzi się także jako dodatek do pieczywa!

Składniki:

  • 500 gr świeżych owoców dzikiej róży
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 1 mała, niezbyt ostra papryczka chilli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Owoce róży ostrożnie opłukać i zostawić do wyschnięcia. Osuszone owoce wraz z cukrem wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy cukier zacznie się roztapiać, dodać pozostałe składniki. Pastę dusić pod przykryciem przez około 5 minut, następnie zdjąć ją z ognia i zostawić do ostygnięcia. Tak przygotowaną smarować ulubione pieczywo.

zobacz również:

Dżem z ogórka – oryginalne i nietypowe marmolady

Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy

Pesto – różne pomysłowe przepisy

Ciasta z jabłkami – różne przepisy