Pesto – różne pomysłowe przepisy

1 czerwca 2017, dodał: niissley90

Pesto kiedyś uważane było za danie spożywane wyłącznie przez biedaków, jednak obecnie z powodzeniem podbija stoły europejskich stolic.

 

Pesto to w dużym skrócie zielony sos przygotowywany najczęściej na bazie bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, jednak ten przepyszny dodatek do potraw można również przygotować z innych składników. Aby przygotować pesto, potrzebne są oczywiście konkretne produkty spożywcze, jednak bardzo ważną rolę odgrywa odpowiedni moździerz (lub blender).

pesto2

 

Najlepiej w tym celu korzystać z tego tradycyjnego, ponieważ moździerze metalowe zmieniają smak przygotowywanego sosu, a jak wiadomo, smak jest w tym wszystkim najważniejszy. Do czego można wykorzystać pesto? Tak naprawdę do wszystkiego – począwszy od makaronów, poprzez smakowite bruschetty a skończywszy jako dodatek do dań rybnych czy też sosów sałatkowych.

Poniżej można zapoznać się z kilkoma bardzo ciekawymi przepisami na przepyszne pesto:

 

Pesto z rukoli

pesto-z-rukoli

Składniki:

garść liści rukoli
kilka sztuk orzechów nerkowca lub migdałów (ilość powinna być dobrana według własnych upodobań, zamiast nerkowców lub migdałów można skorzystać z innych orzechów)
4-6 łyżek oliwy z oliwek (można korzystać również z tej smakowej)
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie można użyć sera (ok. 50 – 100 gram), np. parmezanu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy umieścić w moździerzu lub blenderze i zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji, która nie powinna być zbyt rzadka.

 

Pesto z pieczonej papryki i bazylii

pesto-z-pieczonej-papryki

Składniki:

2 czerwone papryki
pół doniczki bazylii
60 g orzechów włoskich
35 g twardego sera
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz, tabasco (opcjonalnie), ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Papryki należy umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem (aby papryki się nie przypiekły do dna). Naczynie należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30 minut. Po tym czasie papryki należy wyjąć z piekarnika, odczekać aż wystygną, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Bazylię należy opłukać i osuszyć a orzechy uprażyć przez chwilę na suchej patelni. Następnie do blendera należy wrzucić paprykę, bazylię, orzechy, posiekany czosnek, starty ser oraz około 2 łyżki oliwy z oliwek i wszystko zmiksować na gładką pastę. Do tak przygotowanego pesto należy dodać do smaku odrobinę soli, pieprzu, octu balsamicznego i ewentualnie tabasco.

Pesto z bazylii

pesto-z-bazylii

Składniki:

25 g liści bazylii (jedna doniczka)
1/2 małego ząbka czosnku
25 g orzeszków pinii (uprażonych na suchej patelni)
10 g parmezanu (startego na tarce o małych oczkach)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy utrzeć w moździerzu lub zmiksować w blenderze, tak aby powstała gęsta papka, do której należy dodać na końcu odrobinę soli oraz pieprzu do smaku.

Pesto z pieczonych buraków

pesto-z-burakow

Składniki:

3 małe buraki
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki orzeszków pinii uprażonych na suchej patelni (można skorzystać również z innych orzechów, jednak smak będzie nieco inny)
3 łyżki parmezanu (tartego lub pokrojonego w małą kostkę)
1 ząbek czosnku
sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Buraki należy umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, wyłożyć na blaszce i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 1 godzinę. Po tym czasie należy je wyjąć z pieca, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Buraki wraz z orzeszkami, oliwą, parmezanem oraz czosnkiem należy umieścić w blenderze i zmiksować. Tak przygotowane pesto należy doprawić do smaku odrobiną soli oraz pieprzu.

Pesto z oliwek i suszonych pomidorów

pesto-z-oliwek-i-suszonych-pomidorow

Składniki:

1 szklanka drylowanych oliwek
około 8 kawałków suszonych pomidorów
garść orzechów nerkowca (można również wybrać inne orzechy według własnego uznania)
5 łyżek oliwy z oliwek
pieprz do smaku
opcjonalnie można dodać ząbek czosnku oraz starty ser np. parmezan

Przygotowanie:

Oliwki oraz pomidory należy odsączyć z zalewy, a następnie wrzucić do blendera wraz z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby pesto można doprawić odrobiną pieprzu.

 

Pesto z natki pietruszki z pestkami dyni

pesto-z-pietruszki

Składniki:

pęczek natki pietruszki
4 łyżki pestek z dyni (najlepiej, aby były uprażone)
15 g twardego sera np. parmezanu
6 łyżek oliwy z oliwek
ząbek czosnku
łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze lub moździerzu i zblendować/utrzeć na gładką masę pamiętając o tym, aby pesto nie było zbyt rzadkie.

Pesto imbirowe z pietruszką i kolendrą

Składniki:

ok. 2-cm kawałek imbiru
2 strąki chili
pęczek natki pietruszki
pęczek kolendry
2 łyżki soku z cytryny
kilkanaście sztuk orzechów pinii
łyżka startego parmezanu
ok. 150 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Imbir należy obrać i bardzo drobno pokroić, pietruszkę oraz kolendrę umyć i osuszyć, z chili usunąć nasiona i również pokroić. Wszystkie składniki należy umieścić w moździerzu lub blenderze, zmiksować i ewentualnie doprawić odrobiną soli oraz pieprzu.

Pesto z cukinii

pesto-z-cukinii

Składniki:

1 średniej wielkości cukinia (umyta, sparzona, pokrojona w grube plastry i uduszona na oliwie, na małym ogniu, do miękkości)
2 łyżki sezamu lub orzechów nerkowców (uprażonych na suchej patelni)
sól, pieprz
1 mały ząbek czosnku
ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
garść świeżych liści bazylii
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię należy umyć, obrać ze skórki (w przypadku młodej cukinii skórkę należy pozostawić), pokroić w plastry i udusić do miękkości na odrobinie oliwy. Tak przygotowaną cukinię należy umieścić w blenderze wraz z pozostałymi składnikami i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane pesto należy przyprawić odrobiną soli oraz pieprzu do smaku.

 

zobacz również:

 

Dania z makaronem – różne przepisy i pomysły

Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy

Jak upiec kaczkę: różne przepisy i dania z kaczki

Smaczne potrawy z soczewicy: co zawiera?

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Sandały Japanese Beige
Hit tego lata - wymieniaj wstążki i ciesz się co dzień innym kolorem!
Cena:
79,90
Gorset mocno wyszczuplający talię, brzuch
Kkształtuje talię, górne i dolne partie brzucha
Cena:
31 zł
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Wygodny biustonosz na lato
Biustonosz miękki wykonany z ażurowej czarnej koronki o kwiatowym wzorze
Cena:
59 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
Piżama chłopięca marki KANZ
Bawełniana, miła w dotyku piżama dla chłopca na wiosenne i letnie noce
Cena:
39,90 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Jakieś badania przed braniem tablet…
Niestety taka prawda. Ja pare razy dalam sie zlapac na tym, ze bez pomyslenia...
Skuteczność metod antykoncepcji
No dokladnie.. Balabym sie chyba wierzac tylko w moc gumki.. Ja stosuje Belare...
Pamietacie o braniu tabletek antyko…
Ja niestety tez ciagle w tej gonitwie zapominam, bo wczesniej stosowalam plastry :D...
Soczewki kontaktowe - pytanie
Ja stosuje soczewki jednodniowe, najlepiej mi służą. Nie używam ich codziennie, tylko...
facebook