Ciasto z masą budyniową 3 Bit – krok po kroku
Składniki:
8 paczek herbatników
1 puszka masy kajmakowej
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
2 szklanki mleka
4 łyzki cukru
3/4 kostki masła
1/2 litra śmietanki 30%
2 śmietan fixy
2 łyżki sypkiej kawy cappucino
1 czekolada mleczna
1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej ilości mleka rozrobić proszek budyniowy. Powoli wlać do gotującego mleka. Chwilę gotować do powstania gęstego budyniu. Na gorący rozłożyć folię spożywczą (tak by dotykała do warstwy budyniu – w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha). Wystudzić.
Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodawać stopniowo zimny budyń aż do powstania gładkiej masy.
Blaszkę 25×36 cm wyłożyć folią aluminiową. Spód wyłożyć herbatnikami. Rozsmarować masę kajmakową, wyłożyć kolejną warstwę herbatników a na nią masę budyniową i kolejną warstwę herbatników. Śmietankę 30% ubić na sztywno ze śmietan fixem, pod koniec ubijania dodać kawę cappucino. Masę wyłożyć na herbatniki. Na wierch zetrzeć czekoladę mleczną.