Rozbudź swój apetyt na kulinarne szaleństwo i zacznij swoją roślinną przygodę. Katarzyna Gubała udowadnia, że bycie wege jest łatwe, proste i naprawdę pyszne. To książka, którą warto mieć pod ręką, gdy zabraknie ci pomysłów na zdrowe, całkowicie roślinne menu. Jest idealną bazą kulinarnych inspiracji dla koneserów dobrego jedzenia.
Nigdy dotąd na polskim rynku nie pojawiła się taka pozycja. Aż 127 prostych autorskich przepisów pełnych smaków i zapachów sezonowej kuchni slow, stworzonej nie tylko z myślą o wegetarianach i weganach, ale przede wszystkim o tych, którzy szukają zielonych inspiracji w swojej codziennej diecie. Warzywa górą! to także porady dietetyczne, inspiracje zdrowotne, zbilansowane menu i pyszne zdjęcia.
Znajdziesz tutaj przepisy bazowe na szybkie roślinne mleka, twarożki, hummusy i pasty. Nauczysz się piec chleb, wegański biszkopt i naleśniki bez jajek. A może ziołowy makaron czy buraczane burgery? Rozsmakuj się w warzywnych pasztetach, muffinach czy słodyczach. Szybko, łatwo i niezwykle zdrowo.
Wegańska kuchnia w inspirującym wydaniu! Podział na pory roku, dostępność składników oraz przepisy bazowe jest ogromnym ułatwieniem dla czytelnika. „Warzywa górą!” to także kulinarna uczta dla osób nietolerujących laktozy i raj dla zwolenników bezglutenowej diety. Oznaczenia energetyczne przydadzą się osobom dbającym o linię, a prostota składników i łatwe wykonanie sprawi, że nawet najwięksi amatorzy kuchni odnajdą radość w roślinnym świecie.
Katarzyna Gubała – culinary content director w wydawnictwie Burda i redaktor naczelna magazynów „Slowly Veggie” oraz „Wege przewodnik”. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Gotuje zarówno w domu, jak i podczas kulinarnych warsztatów. Prywatnie mama, żona i joginka, pozytywnie zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia, ekologii, medytacji i uważności. Z niezwykłą energią urzeczywistnia marzenia o tym, by wege menu gościło w polskich domach i restauracjach.
REKOMENDACJE:
„Kasia już przy pierwszym kontakcie budzi wyjątkową sympatię. Wszystko przez ten uśmiech! Od wielu lat jest pasjonatką gotowania oraz wszelkich wegańskich nowości kulinarnych. Największą satysfakcję sprawia jej jednak samodzielne przygotowywanie rozmaitych roślinnych zamienników tradycyjnych potraw. Chcecie spróbować jak smakują burgery z batatów, wegański ser, roślinne mleko,jogurt, majonez lub jajecznica bez jajek? Proszę bardzo, w tej książce znajdziecie całe mnóstwo zaskakujących przepisów. A ja na pewno w końcu przygotuję dzięki Kasi zakwas buraczany.”
Monika Mrozowska – aktorka, wegetarianka, propagatorka zdrowego odżywiania
„Prawdziwe cuda z roślin. Polecam!”
Dobrosława Gogłoza – prezeska Stowarzyszenia Otwarte Klatki
„To książka, którą warto mieć, niezależnie od tego czy jesteś pasjonatem gotowania czy amatorem, który wchodzi do kuchni dopiero, kiedy głód nie pozwala dłużej siedzieć przy komputerze ;-)”
Cezary Wyszyński, prezes Fundacji Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt – Viva!