Dietetyczne słodkości – 5 przepisów na pyszne desery

15 marca 2017, dodał: Milena
Artykuł zewnętrzny

Kiedy staramy się zrzucić zbędne kilogramy, pierwszym co eliminujemy z naszej diety są desery. Fakt przyklejenie się do pudełka ciasteczek czy tabliczki czekolady po ciężkim dniu pracy nie jest dobrym pomysłem, ale jeśli słodki posiłek byłby zdrowy i niskokaloryczny to, czemu nie skorzystać z takiej formy poprawy nastroju. I tu pojawia się odwieczne pytanie czy coś może być pyszne, zdrowe i do tego słodkie? Oczywiście, że tak!

 

Oto przepisy na 5 smacznych i niskokalorycznych deserów, po które spokojnie można sięgnąć bez poczucia winy

Mus cytrynowy z truskawkami 

Czas: 15 minut przygotowania + 5 minut gotowania + 180 minut chłodzenia

Składniki:

2 szklanki truskawek

7g żelatyny

¾ szklanki cukru

2 łyżeczki startej skórki cytryny

½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1 łyżka oliwy extra virgin

1 duże jajko

1 i 1/3 szklanki jogurtu 0%

 

Sposób wykonania:

1.Truskawki obierz z liści, umyj i pokrój na grube kawałki.

2.Rozrób żelatynę w ¼ szklanki zimnej wody. Pozostaw na 5 minut.

3.Do małego garnka dodaj ¼ szklanki wody, cukier, skórkę z cytryny, sok z cytryny, oliwę i jajko i jogurt. Wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając aż do nagrzania (około 5 minut).

4.Dodaj żelatynę i mieszaj całość do momentu, gdy żelatyna się całkowicie rozpuści (około 1 minutę).

5.Zdejmij garnek z ognia, a jego zawartość wlej do średniej wielkości miski i ochłodź do temperatury pokojowej, co jakiś czas mieszając.

6.Ułóż w 8 pucharkach na przemian truskawki i mus cytrynowy. Odstaw pucharki do zastygnięcia (około 3 godziny).

 

Pieczone brzoskwinie faszerowane orzechami

Czas: 30 minut przygotowania + 35 minut pieczenia

Składniki:

5 dużych brzoskwiń, dojrzałych ale twardych

10 połówek suszonych moreli

2 łyżeczki esencji migdałowej

1 łyżka brandy

1 duże jajko (białko)

1/3 szklanki pokrojonych i ublanszowanych orzechów

¼  szklanki brązowego cukru

 

Sposób wykonania:

1.Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C

2.Napełnij wodą do połowy duży garnek wody, a następnie doprowadź wodę do wrzenia.

3.Przekrój na pół 4 brzoskwinie i usuń z nich pestki (nie obieraj skórki)

4.Umieść połówki brzoskwiń w gorącej wodzie i gotuj je do momentu aż zaczną mięknąć (około 2 minuty).

5.Używając łyżki durszlakowej przenieś brzoskwinie na papierowe ręczniczki by się osuszyły.

6.Umieść połówki brzoskwiń w płytkim naczyniu do pieczenia, wyciętą stroną ku górze.

7.By przygotować nadzienie obierz, wypestkuj i pokrój w kawałeczki pozostałą brzoskwinię, a następnie umieść je w średniej wielkości misce.

8.Dodaj do miski suszone morele, esencję migdałową, brandy i białko z jajka. Wymieszaj wszystko.

9.Rozgrzej mały rondelek na dużym ogniu (około 1 minuty), dodaj do niego orzechy. Mieszaj i podrzucaj orzechami aż staną się złociste i lekko przypieczone.

10.Dodaj orzechy do miseczki i wszystko wymieszaj.

11.Nałóż czubato nadzienie do każdej połówki brzoskwini w miejsce, w którym wcześniej znajdowała się pestka. Posyp brązowym cukrem i przykryj naczynie folią.

12.Piecz brzoskwinie do momentu aż będą miękkie (około 25 minut). Po czym usuń folię i zwiększ temperaturę w piekarniku do 200°C. Piecz jeszcze 5 minut aż górna warstwa się zarumieni.

 

Szarlotka jaglano-owsiana

Czas: 15 minut przygotowania + 35-45 minut pieczenia

Składniki:

1 szklanka płatków jaglanych

1 szklanka płatków owsianych

250g jabłek

1 jajko

1 łyżeczka oleju kokosowego

1 łyżeczka słodzidła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

oliwa z oliwek

 

Sposób wykonania:

1.Wsyp do miski płatki jaglane i owsiane.

2.Dodaj jajko, proszek do pieczenia, olej kokosowy i wszystko wymieszaj przy pomocy widelca.

3.Dodaj 1 łyżeczkę słodziła i ponownie wymieszaj.

4.Jabłka obierz i zetrzyj na tarce.

5.Przełóż składniki z miski do garnka lub większej miski. Dodaj jabłka i ponownie dokładnie wymieszaj przy pomocy widelca.

6.Naczynie w którym będzie pieczona szarlotka, wysmaruj oliwą z oliwek. Do tak przygotowanego naczynka przełóż przygotowaną masę.

7.Piecz 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C i włączonym termoobiegu.

 

Ciasto czekoladowe z fasoli

Czas: 15 minut przygotowania + 45 minut pieczenia

 

Składniki:

320 g czerwonej fasoli

20g kakao

2 białka jaj

2 całe jajka

garść daktyli

łyżka sody oczyszczonej

szczypta soli

¼ szklanki wody

 

Sposób wykonania:

1.Wsyp wszystkie składniki do miski i dokładnie je zmiksuj przy pomocy blendera.

2.Przełóż przygotowaną masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

3.Piecz 45 minut w temperaturze 180°C.

Te przepisy z pewnością warto dodać do swojej książki kucharskiej.Smacznego!

 

zobacz również:

  1. Dietetyczne obiady – pomysłowe przepisy na dania obiadowe i kolacje
  2. Dietetyczne potrawy – różne, smaczne przepisy
  3. Dietetyczne koktajle – przepisy
  4. Dietetyczne desery – różne przepisy na lekkie słodkości