Makaron ryżowy na groszkowo
Artykuł zewnętrzny
Makaron ryżowy doskonale komponuje się ze wszelkimi smakami i kolorami .
Czas : 20 minut
Składniki :
- 1/2 paczki makaronu ryżowego Tagliatelle ( wstążki )
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz mielony
- 1/2 Bulionetki drobiowej Knorra ( lub kostki drobiowej albo w wersji wegetariańskiej warzywnej )
- sok z cytryny
- cukier do smaku
Zagotować osoloną wodę . Wrzucić makaron i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Odcedzić .
W garnku rozgrzać masło . Wrzucić na nie odsączony z zalewy groszek ( część odłożyć do dekoracji ).Do garnka dodać Bulionetkę i poczekać aż się rozpuści . Zmiksować na kremowe puree . Doprawić mielonym pieprzem , sokiem z cytryny i cukrem .
Wrzucić makaron i ogrzewać mieszając aż groszkowe puree oblepi makaron .
Podawać posypany pozostałym groszkiem i dla kontrastu kolorystycznego kawałkiem pokrojonej w drobną kosteczkę ugotowanej marchewki.