Dieta zgodna z grupą krwi AB

29 stycznia 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grupa krwi AB jest najmłodszą z grup, istniejącą najwyżej od 1500 lat. Jest ona wynikiem połączenia genetycznego grupy A i B. Ta genetyczna dwoistość sprawia, że nie da się jednoznacznie określić jej cech i skłonności dlatego też dr D’Adamo określił ją jako enigmatyczną. Czasami złożone antygeny tej grupy AB charakteryzują się właściwościami typu A, w innym przypadku wykazują cechy przypisane grupie B. Najczęściej jednak są kombinacją ich największych sił i słabości.
Osoby z grupą AB nie powinny jeść zbyt wiele mięsa. Większość żywności, która jest polecana lub niewskazana w grupach A i B, jest na ogół również wskazana względnie zła dla grupy AB. Wyjątek stanowią np. pomidory, których osoby z grupą A i B nie powinny spożywać, a osoby z grupą AB mogą spożywać bez żadnych dostrzegalnych skutków ubocznych.
Współcześni ludzie z grupą AB, by chronić swoje zdrowie wymagają stałego wzmacniania układu odpornościowego ponieważ zbyt często nie potrafi on rozpoznać wroga, co zwiększa ryzyko infekcji i nowotworów. Układ immunologiczny ludzie z grupą AB odziedziczyli po przodkach grupy A. Reaguje negatywnie na wszystko to, na co reagują grupy krwi A i B. Niekorzystna reakcja na stres połączona z predyspozycjami do większości chorób cywilizacyjnych sprawia, że w grupie AB stwierdza się choroby układu sercowo-naczyniowego, astmę oraz cukrzycę. Bardzo ważny problem zdrowotny w tej grupie to zmniejszone wydzielanie soków żołądkowych, zapalenie woreczka żółciowego, a także zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego i skłonność do nowotworów jak w grupie A. Słabym punktem Enigmy jest zwiększona podatność na infekcje wirusowe, choroby autoimmunologiczne, zaburzenia centralnego układu nerwowego oraz takie choroby układu krążenia jak zawały, wylewy i udary.
Grupa krwi AB jest lepiej przystosowana do trawienia białek zwierzęcych. Podczas trawienia mięsa i drobiu grupa krwi AB zapożycza charakterystyczne cechy z grup A i B. Podobnie jak grupa krwi A nie wytwarza dostatecznej ilości kwasu żołądkowego do skutecznego trawienia zwierzęcego białka. Grupa krwi AB potrzebuje szczególnie tych protein mięsnych, które wskazane są dla osób z grupą krwi B, i zawarte są w mięsie, jagniąt, baraninie, królikach oraz indykach, ale nie w wołowinie. Lektyny, które powodują zaburzenia krwi i przewodu pokarmowego grupy krwi B, oddziałują w ten sposób na grupy AB. Należy więc odstawić całkowicie kurczaki. Unikać należy także mięs wędzonych i z konserwantami. Ta żywność może spowodować raka żołądka u ludzi z niskim poziomem kwasu żołądkowego, a te cechę dzieli wspólnie z grupą krwi A. Ryby i owoce morza to pierwsze źródło białka dla osób z grupą krwi AB. Białko powoduje zwiększa masę tkanek aktywnych, dostarcza białek niezbędnego do optymalnego działania cytotoksycznych krwinek białych. Istniej szeroka gama ryb i owoców morza wskazanych dla grupy krwi AB i będących doskonałym źródłem białka. Podobnie jak grupa krwi A, grupa AB ma trudności z przyswajaniem lektyn zawartych w takich rybach jak flądra czy sola. Ślimak winniczek zawiera potężne lektyny, które w sposób szczególny aglutynują dwie najbardziej pospolite formy zmutowanych komórek A – podobnych do  raka piersi. Jest to pozytywny rodzaj zlepiania, ponieważ lektyny ślimaka oczyszczają organizm z chorych komórek. Nabiał dla osób z grupą krwi AB jest równie wskazany jak dla grupy B. Szczególnie polecane są skwaśniałe produkty takie jak jogurt, kefir i nisko tłuszczowa kwaśna śmietanka. Jednak istnieje problem z nadmierną produkcją śluzu. Jeżeli pojawią się takie dolegliwości należy odstawić produkty mleczne. Jaja są bardzo dobrym źródłem protein. Chociaż zawierają bardzo dużo cholesterolu, a osoby z grupą krwi AB (podobnie jak A) są podatne na choroby serca, to jednak badania wykazały, że ten największy „oskarżony” to nie cholesterol zawarty w żywności, ale raczej nasycone tłuszcze. Spożywając jaja można zwiększyć ilość protein, ale też obniżać poziom cholesterolu, jeśli będzie się spożywać na każde żółtko dwa białka.

Produkty wskazane:

1) Mięsa i drób: baranina, indyk, jagnię, królik.
2) Owoce morza: albacore (tuńczyk), aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk.
3) Jaja i nabiał: jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
4) Oleje i tłuszcze: olej z oliwek.
5) Orzechy i pestki: kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych.
6) Fasole i inne rośliny strączkowe: fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona.
7) Zboża: orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany.
8) Chleb i grzanki: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe.
9) Ziarna i makarony: dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy.
10) Warzywa: botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu.
11) Owoce: ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malino-jeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina.
12) Soki i napoje: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej.
13) Przyprawy: curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka.
14) Herbatki ziołowe: echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeńszeń.
15) Używki: kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofeiną).
16) Inne przyprawy: Z powodu podatności grupy AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych.

Produkty niewskazane:

1) Mięsa i drób: bekon, cielęcina, dziczyzna, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaki, mięso bawołu, przepiórki, serca, szynka, wieprzowina, wołowina, wołowina mielona.
2) Owoce morza: barakuda, bieługa, flądra, halibut, homar, krab, krewetki, łosoś wędzony, małże, okoń, ostrygi, ośmiornice, raki, sardela, skrzydelnik, szara sola, śledzie (marynowane), węgorz, żółw, żaby.
3) Jaja i nabiał: lody, masło, maślanka, pełne mleko, ser amerykański, ser blue, ser brie, ser camembert, ser parmesan.
4) Oleje i tłuszcze: olej bawełniany, olej z kukurydzy, olej krokoszowy, olej słonecznikowy, olej sezamowy.
5) Orzechy i pestki: masło sezamowe, orzechy laskowe, masło słonecznikowe, mak, pestki dyni, siemię sezamu, pestki słonecznika.
6) Fasole i inne rośliny strączkowe: fasola aduke, azuki, czarna, garbanzo, fava, lima, nerkowata, groszek „czarne oczko”.
7) Zboża: gryka, kamut, kasha, mąka kukurydziana, płatki kukurydziane.
8) Chleb i grzanki: bułki kukurydziane.
9) Ziarna i makarony: makaron z karczocha, makaron soba, kasza gryczana.
10) Warzywa: awokado, fasola limejska, grzyby shitake, grzyby abalone, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, kukurydza biała, kukurydza żółta, oliwki czarne, papryka: czerwona, zielona, żółta, jalapeno, rzodkiewki.
11) Owoce: banany, mango, gruszki, granaty, guawa, karambola, orzechy kokosowe, pomarańcze, rabarbar.
12) Soki i napoje: sok pomarańczowy.
13) Przyprawy: allspice, anyżek, esencja migdałowa, kapary, ocet balsamiczny, ocet biały, ocet z jabłek, ocet winny czerwony, pieprz biały, pieprz czarny mielony, pieprz czerwony, skrobia kukurydziana, słód jęczmienny, tapioka, żelatyna.
14) Herbatki ziołowe: aloes, chmiel, czerwona koniczyna, dziewanna, goryczka, kozieradka, lipa, rabarbar, senes, tasznik pospolity, znamiona kukurydzy.
15) Używki: coca-cola, czarna herbata bezkofeinowa, czarna herbata regularna, likiery destylowane, napoje gazowane.
16) Inne przyprawy: ketchup, kwaśne marynaty, marynaty z koprem, marynaty koszerne, marynaty słodkie, relish, sos Worcestershire.
Należy jadać od 3 do 5 posiłków dziennie, skomponowanych z produktów przypisanych osobom z grupą krwi AB. Tę dietę może stosować każdy, bo zapewnia ona niezbędne składniki odżywcze, jak również zaleca aktywność fizyczną. Tyciu sprzyja: czerwone mięso, fasola, kukurydza, gryka, pszenica, zaś chudnięciu: ryby i owoce morza, produkty mleczne, zielone warzywa, tofu, ananas. Zalecane dania są niskokaloryczne i zbilansowane. Osoba stosująca się do zaleceń będzie mogła utrzymać ciężar ciała bez najmniejszego problemu, a nawet stracić trochę kilogramów. Wybór alternatywnego pożywienia jest zalecany wówczas, gdy preferuje się lekkostrawne jedzenie lub ograniczenie spożywanych kalorii. Zdarza się, spotkać składnik w przepisach, który znajduje się na liście produktów niewskazanych. Są to małe ilości (na przykład szczypta pieprzu) i mogą być przez organizm tolerowane, zwłaszcza jeśli przestrzega się diety.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie:
1) Woda z cytryną (po wstaniu), 200 ml soku grejpfrutowego, 2 kromki chleba Ezekiela,
ser jogurtowo-ziołowy, kawa.
2) Woda z cytryną (po wstaniu), świeży sok z grejpfruta, granola klonowo-orzechowa, mleko sojowe, kawa.
3) Woda z cytryną (po wstaniu), świeży sok z grejpfruta, 1 jajko w koszulce, 2 kromki chleba esseńskiego z masłem migdałowym, kawa.
4) Pudding z dzikiego ryżu, winogrona, kawa.
5) Omlet z jednego jajka z serem mozarella i gotowanymi na parze  brokułami, kawa.
6) Naleśniki z mąki orkiszowej ze smażonymi jabłkami, sok z papai, 1/2 grejpfruta, kawa.
7) Serek wiejski ze świeżym ananasem i kiwi, kromka chleba sojowego z konfiturami  z wiśni, kawa.
8) Płatki owsiane z suszoną żurawiną, syrop klonowy i mleko kozie, sok ananasowy, kawa.
9) Omlet z jednego jajka z serem feta, pomidorem i bazylią, kromka chleba migdałowo-ryżowego z konfiturami z moreli, 1/2 grejpfruta, kawa.
10) Proso z rodzynkami i mlekiem sojowym, 1/2 grejpfruta, kawa.
Obiad:
1) 20 dag plasterek z piersi indyka, 2 kromki chleba żytniego, sałata Cezara, śliwki, herbata ziołowa.
2) Tabbouleh, kiść winogron lub jabłko, mrożona ziołowa herbata.
3) Tofu sardynkowe lub lasagna Tofu- Pesto, sałatka z zielonych warzyw, śliwki, herbata ziołowa.
4) Masło z orzeszków ziemnych, rodzynki i miód na chlebie Ezekiela, sok żurawinowy.
5) Zupa cebulowa z chlebem francuskim i gruyere, mieszana  sałatka.
6) Zupa z soczewicy, mieszana sałatka, woda mineralna z cytryną.
7) Zupa z indyka, chleb żytni z plasterkami koziego sera.
8) Sałatka z tuńczyka z majonezem i kiełkami lucerny na chlebie żytnim, paluszki marchewkowe i selerowe, woda mineralna z cytryną.
9) Chili z fasolą pinto, brązowy ryż, mieszana sałatka.
10) Sałatka z fasoli z czerwoną cebulą, serem kozim i cytrynowym, sosem vinaigrette, woda mineralna.
Podwieczorek:
1) Ciasteczka z tofu i sera, mrożona herbata ziołowa.
2) Ciastka z wiórkami z wiórkami z chleba świętojańskiego, kawa lub herbata ziołowa.
3) Sok owocowy z jogurtem.
4) Orkiszowa bułeczka z ananasem, zielona herbata.
5) Chleb cytrynowy, wiśnie, kawa.
6) Chleb Wasa z serem kozim, wiśnie, zielona herbata.
7) Kefir, śliwki.
8) Bułeczka orkiszowa z borówką, jabłko, zielona herbata.
9) Kromka chleba ananasowego, wiśnie, herbata imbirowa.
10) Baklava, kawa.
Kolacja:
1) Omlet z tofu, duszone warzywa, sałatka owocowa, kawa bezkofeinowa
2) Pieczony królik, sałata z fasolki szparagowej, ryż basmati, mrożony jogurt, kawa bezkofeinowa, ewentualnie czerwone wino.
3) Gotowany łosoś ze świeżym koperkiem i cytryną, szafran z brązowym ryżem, sałatka ze szpinaku, kawa bezkofeinowa, (ewentualnie czerwone wino).
4) Smażony anioł morski z makaronem i pietruszką, gotowane na parze brokuły z cytryną, plasterki pomidora, czerwona cebula i cytrynowy sos vinaigrette.
5) Pieczony na grillu udziec jagnięcy z curry, ryż basmati, duszone warzywa zielone, sałatka ogórkowa, zielona herbata.
6) Łosoś z czosnkiem, imbirem i kolendrą, brązowy ryż, duszony seler, szklanka białego wina.
7) Pieczony na grillu pstrąg tęczowy, ubite słodkie ziemniaki, pieczony na grillu bakłażan i cukinia, szklanka białego wina, winogrona.
8) Wątróbka z grzybami i cebulą, pieczone ziemniaki z ziołami, duszone liście mniszka lekarskiego z czosnkiem, szklanka wina.
9) Gotowany red snapper, makaron szpinakowy z kalafiorem i czosnkiem, pokrojone na plasterki pomidory, ogórki i czerwona cebula z sosem vinegrette.
10) Gulasz z królika z marchwią, ziemniakami, selerem i pasternakiem, duszony szpinak z czosnkiem, francuski chleb, sałatka z owoców tropikalnych.

Przykładowe przepisy:

Ciasteczka z tofu i sera (pieczone) (przepis Yvonne Chapman)
Składniki: 700 g sprasowanego tofu, 2/3 szklanki mleka sojowego, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny starta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii. Ciasto na placek: 3/4 szklanki zalecanej mąki (np. żytniej), 1/2 szklanki mąki z owsa, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki oleju, 2 łyżki stołowe zimnej wody.
Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto: Wymieszać suche składniki, dodać olej, później wodę i mieszać aż całość uzyska stałą konsystencję. Rozwałkować i pociąć na 20 cm kawałki. Zrobić wgłębienia w cieście widelcem po obu stronach. Wypełnić środek miksturą z tofu, piec w temperaturze 160°C przez 30 do 45 min. Porcja na 8 osób.
Omlet tofu
Składniki: 450 g tofu, osuszone i utarte na papkę 5-6 grzybów portobello, posiekanych, 200 g utartej szalotki 1 łyżeczka japońskiej mirin lub sherry, 1 łyżeczka sosu sojowego tamari, 1 łyżeczka stołowa świeżej pietruszki, 1 łyżeczka mąki z brązowego ryżu, 4 jajka, lekko ubite 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra-virgin.
Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wlać połowę otrzymanej mikstury i przykryć pokrywką patelnię. Dusić na małym ogniu przez około 15 min., aż jajka będą ugotowane. Następnie danie wyjąć z patelni i przyrządzić drugą część. Podawać ciepłe. Porcja na 3 do 4 osób.
Ciastka z wiórkami z chleba świętojańskiego
Składniki: 1/2 szklanki oleju canola, 1 i 1/2 szklanki syropu klonowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki owsianej lub z brązowego ryżu, 1 łyżeczka sody do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki wiórków z chleba świętojańskiego (niesłodzone).
Przygotowanie: Nasmarować olejem dwie brytfanny i rozgrzać piekarnik do temperatury 190oC. W średniej wielkości misce połączyć olej, syrop klonowy i wanilię. Roztrzepać jajko i dodać je do mieszanki. Stopniowo dodawać mąkę i sodę do pieczenia, aż do momentu osiągnięcia gęstej konsystencji. Zagnieść w cieście wiórki z chleba świętojańskiego i nakładać łyżką na wysmarowaną blachę. Wstawić do piekarnika na 10 do 15 min., dopóki ciasteczka nie zrobią się lekko brązowe. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Porcja na 3 lub 4 osoby.
Tabbouleh
Składniki: 1 szklanka gotowanego prosa, 1 pęczek siekanej zielonej cebuli, 4 pęczki siekanej pietruszki, 1 pęczek siekanej mięty lub 2 łyżki stołowe suszonej mięty, 1 duży ogórek, obrany i posiekany, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, sok z 3 cytryn, 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie: Wsypać proso do dużego naczynia. Dodać posiekane warzywa i dobrze wymieszać. Dodać oliwę, sok z cytryn i sól. Podawać na świeżych liściach zielonej sałaty. Całość tworzy smaczną przekąskę lub sałatkę piknikową. Porcja na 4 osoby.
Tofu sardynkowe
Składniki: 1 puszka sardynek bez ości, 2 plasterki (po 2,5 cm) średniego lub twardego tofu, 1/4 łyżeczki startego chrzanu, szczypta octu jabłkowego, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Ugnieść sardynki widelcem i połączyć z tofu. Dodać chrzan i ocet. Wymieszać dokładnie składniki. Formować nieduże kotleciki. Gotować je w oliwie w ciężkim rondlu aż do zbrązowienia po obu stronach. Można je również opiekać w ruszcie. Podawać z sałatą. Porcja na 2 osoby.
Lasagna tofu-pesto
Składniki: 450 g tofu zmieszango z 2 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek, 1 szklanka pokruszonego sera mozzarella lub ricotta, 1 jajko (do wyboru), 2 paczki mrożonego lub świeżego szpinaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano, 9 szklanek ryżu lub lasagna z makaronu orkiszowego, gotowane, 4 szklanki sosu pesto (może być mniej), 1 szklanka wody.
Przygotowanie: Wymieszać tofu z jajkiem, szpinakiem i przyprawami. Warstwę jednej szklanki sosu umieść w brytfannie 24 × 38 cm. Następnie ułożyć warstwę makaronu, dodać ser, a następnie sos. Powtarzać te czynności aż do zakończenia makaronem i sosem na wierzchu. Piec w temperaturze 180°C od 30 do 40 min. Porcja na 4 do 6 osób.
Zupa z soczewicy
Składniki: 2 kostki bulionu warzywnego, 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, curry, papryka słodka, sól, pieprz.
Przygotowanie: Do 1,5 litra gotującej się wody wrzucić 2 kostki warzywne. Do gotowego wywaru z warzyw wrzucić szklankę czerwonej soczewicy. Przyprawić curry (ok. 2 łyżek), papryką słodką, solą i pieprzem. W międzyczasie pokroić cebulę na małe części i razem ze zmiażdżonym czosnkiem smażyć na patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodać ją do gotującej się zupy curry z soczewicą. Zupę curry z soczewicy gotować na małym ogniu i pod przykryciem jeszcze ok. 20-25 min. Podawać ciepłą.
Zupa cebulowa
Składniki: 2 duże cebule, 1 marchewka, 4 łyżki białego wina, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju (dzięki temu masło się nie przypali), pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy – 1/2 łyżeczki, sól, pieczywo francuskie, ser gruyere (lub ew. inny miękki).
Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oleju. Dodać cebulę i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż będzie złoto brązowa. Cebulę zalać 3/4 litra wrzącej wody, dodać obraną, przekrojoną na pół marchewkę, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego oraz pieprz czarny i sól do smaku. Gotować 20 min. Pod koniec gotowania dodać wino. Pieczywo na grzanki zrumienić w piekarniku lub tosterze. Ser zetrzeć na tarce. Zupę podawać gorącą, z grzanką, posypaną serem.
Zainteresowanych tematem i szczegółową charakterystyką diet opartych na grupie krwi odsyłam do książek źródłowych autora diety oraz pozycji powstałych w oparciu o jego zalecenia dostępnych na polskim rynku.
Dodała: Marta