Grillowana sałatka

27 kwietnia 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sałatka z grillowanych warzyw

Składniki:
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra-virgin
1 mała cebula, przekrojona na połowę i w plasterki
1 łyżka (1 łyżeczka suszonego) drobno posiekanego świeżego oregano
1/2 szklanki białego wina lub bulionu z kurczaka
30 dag fasolki szparagowej
1 średnia cukinia, pokrojona w duże kawałki
30 dag pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie
Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i oregano i gotować, mieszając około 2 min. Dodać wino (lub bulion) i doprowadzić do wrzenia. Ugotować fasolkę i cukinię na półtwardo. Odsączyć, osuszyć i położyć na grilla na 2-3 min. Grillować jednocześnie pomidory. Zdjąć z grilla i gorące włożyć do cebuli. Wymieszać. Na końcu dodać pomidory i zagotować wszystko, delikatnie mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową i piec na grillu 2-3 min. Podawać posypane parmezanem.



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....