Dania i potrawy z żołądków – różne przepisy
Jedzenie podrobów niesłusznie cieszy się coraz mniejszą popularnością. Można doszukiwać się wielu powodów takiego stanu rzeczy. Należy jednak pamiętać, że podroby łatwiej zdobędą grono entuzjastów, jeżeli zostaną w odpowiedni sposób przyrządzone i podane.
Żołądki po warszawsku
Składniki:
– 1 kg żołądków kurzych
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– sól, pieprz
– 1 cebula – ja jeszcze dodaję 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki masła
– 3 łyżki mąki
Przygotowanie:
Żołądki myjemy i czyścimy, a następnie zalewamy wodą – płuczemy i znów zalewamy wodę, solimy i gotujemy około 3 godzin. Ugotowane żołądki odcedzamy, zalewamy świeżą wodą (2 szklanki), dodajemy przyprawy, posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę (i czosnek) – gotujemy do miękkości. Z masła i mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją wywarem, dodajemy do żołądków, doprawiamy solą i pieprzem.
Żołądki z imbirem
Składniki:
– 1 kg żołądki drobiowe
– 3 cebule
– olej
– ziele angielskie
– korzeń imbir
– liść laurowy
– sól, pieprz, vegeta
– szczypta papryka w proszku czerwona
Przygotowanie:
Żołądki opłucz, wyczyść i gotuj ok 2 godziny. Na patelnię wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i smaż do zrumienienia, dodaj miękkie żołądki, podsmaż, wrzuć starty imbir, liść laurowy, ziele i przyprawy wg uznania. Zalej wodą do przykrycia żołądków. Duś około 20-30 minut. Sos powinien się zagęścić od cebulki, jeśli nie należy zrobić zaprawę z mąki i wody.
Żołądki z pieczarkami
Składniki:
– 0,5 kg żołądków drobiowych
– 2 liście laurowe
– 3 ziela angielskie
– 5 ziarenek pieprzu
– 2 cebule
– 250 g pieczarek
– olej
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Żołądki oczyszczam z ewentualnych błonek, chrząstek i tłuszczu. Myję je pod bieżącą wodą. Następnie zalewam je zimną wodą i obgotowuję kilkanaście minut, potem odcedzam i ponownie myję. Wkładam je do garnka, zalewam zimną wodą, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gotuję na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Może to potrwać około godziny lub nawet dłużej. W tym czasie cebulę kroję w dosyć drobną kostkę. Przesmażam ją na oleju w osobnym garnku. Pieczarki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do cebuli i duszę całość do momentu, aż odparuje woda. Ugotowane żołądki odcedzam, ale nie wylewam wody z ich gotowania, będzie mi później potrzebna. Kroję je na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli i pieczarek, wlewam wodę, w której się gotowały, taką ilość aby były przykryte. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką, mieszam i gotuję jeszcze przez kilka minut pod przykryciem. Do miseczki wsypuję mąkę, dolewam zimną wodę, dokładnie mieszam i wlewam do garnka. Gulasz z żołądków drobiowych gotuję jeszcze przez kilka minut. Podaję go z kaszą albo kopytkami.
Żołądki drobiowe z pieczarkami
Autor: Henia
Składniki:
– 1 kg żołądków drobiowych
– 2 duże cebule
– 1 ząbek czosnku
– 0,5 kg pieczarek
– 1 szklanka śmietany 18%
– 1 bulionetka
– liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
– mąka
– sól, pieprz mielony i maggi
Przygotowanie:
Żołądki oczyścić, umyć i przekroić każdy na 2 – 3 części. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć żołądki, przełożyć do garnka. Na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę z czosnkiem. Dołożyć do żołądków. Podlać 2 szklankami bulionu, dodać listek, pieprz i ziele. Dusić do miękkości. Śmietanę podbić mąką. Wlać do gulaszu. Doprawić wg uznania podanymi przyprawami.
Żołądki drobiowe w paprykowej cebulce
Autor: Henia
Składniki:
– 1 kg żołądków drobiowych
– 3 spore cebule
przyprawy:
– ziele angielskie
– pieprz ziarnisty
– liść laurowy
– sproszkowana słodka papryka
– czosnek granulowany
– vegeta
– olej
Przygotowanie:
Żołądki włożyć do wrzącej, osolonej wody z listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem i gotować do miękkości. Żołądki wyjąć, lekko przestudzić i pokroić każdy na 3 części.Wywar zachować! Na oleju usmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Posypać papryką. Dołożyć żołądki, podlać ok 1/2 szklankami wywaru i dusić ok.10min. Doprawić vegetą i czosnkiem granulowanym. Najlepsze ze świeżym pieczywkiem.
Żołądki kurze w sosie czosnkowym
Autor: Pyza
Składniki:
– 1 kg żołądków z kurczaka
– 1 duża główka czosnku
– 2 liście laurowe
– 3 ziarna ziela angielskiego
– ok. 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
– ok. 1/2 łyżeczki soli
– 2 czubate łyżeczki masła
– 3 łyżeczki mąki pszennej
Przygotowanie:
Żołądki dokładnie oczyścić, wypłukać. Można pokroić w paski, ale niekoniecznie. Przełożyć do rondla, zalać dwiema szklankami wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, na niedużym ogniu, ok. 40 min, aż będą prawie miękkie. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do żołądków razem z solą i pieprzem, dusić kolejne 15min. Miękkie masło utrzeć z mąką na jednolitą pastę i przełożyć do rondla, zagotować mieszając, dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. Ilość czosnku może niektórych zniechęcać, ale uwierzcie, że wcale nie jest go zbyt dużo.
Flaczki z żołądków
Składniki:
– 700 gr żołądków drobiowych
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 1 udko kurze
– przyprawa do flaków
– majeranek
– sól
– pieprz
– ziele angielskie
– owoce jałowca
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki masła
– łyżeczka kucharka
Przygotowanie:
Udko oczyścić, dodać cebulę i marchewkę oraz kucharek i i sól, ugotować rosół. Wyjąć udko i marchewkę. Cebulę można wyrzucić albo przed ugotowaniem pokroić drobno. Żołądki drobiowe oczyścić i ugotować z dodatkiem soli i ziela angielskiego i jałowca. Wyjąć, przestudzić i pokroić w paseczki, wrzucić do rosołu razem z pokrojoną marchewką i mięsem z udka. Zagotować, dodać przyprawę do flaków i majeranek, przyprawić solą i pieprzem.. Z masła i mąki zrobić zasmażkę i połączyć z flaczkami. posypać natką pietruszki.
Żołądki drobiowe na orientalną nutę
Autor: Babciagramolka
Składniki:
– 30 dag żołądków drobiowych
– 1 cebula
– 1 marchewka
– ½ szklanki pokrojonego w drobną kostkę ananasa (świeżego lub z syropu)
– ½ szklanki mleka kokosowego
– chetney z mango – 2 łyżeczki lub konfitura z mango lub ½ świeżego mango drobno pokrojonego
– ½ łyżeczki curry
– ½ łyżeczki kurkumy
– pieprz mielony
– kawałek suszonego tamaryndowca (wielkości 1 cm)
– ½ łyżeczki przyprawy Chat masala (lub innej indyjskiej)
– sól
– 3 szklanki wody
– 2 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie:
Żołądki umyć i ugotować w wodzie. Wyjąć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki. Obsmażyć na patelni na oleju. Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę, ananasa, marchew obraną i usiekaną w cienkie słupki. Smażyć 10 minut. Przełożyć do wywaru. Tamaryndowiec zalać ¼ szklanki wrzątku, po 10 minutach odcedzić (wodę zostawić, a tamaryndowiec rozdrobnić – usunąć stwardniałe kawałki). Dodać chetney z mango, mleko kokosowe, roztarty tamaryndowiec, curry, Chat masala, kurkumę. Doprawić wodą z moczenia tamaryndowca, pieprzem.
Podawać z makaronem sojowym lub ryżem.
Żołądki z warzywami
Składniki:
– 1/2 kg żołądków drobiowych
– sól morska
– pieprz
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– liść laurowy
– ziele angielskie
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– por (1 szt)
– masło (1 łyżeczka)
– olej (1 łyżeczka)
– śmietana 30 % (ok 3 łyżki)
– cebula
Przygotowanie:
Żołądki myjemy zalewamy wodą . Dajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 20 min. Po tym czasie odcedzamy żołądki. Jak troszkę ostygną kroimy je na paseczki. Na patelni na masełku z odrobiną oleju podsmażamy żołądki. Dodajemy posiekaną cebulę. Mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy – mieszamy. Dodajemy pokrojone w paseczki warzywa. Zalewamy wywarem z gotowania żołądków. Dusimy aż warzywa zmiękną. Jeżeli trzeba dolewamy przegotowanej wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę 30% i zagotowujemy.
Żołądki z koperkiem
Składniki:
– 1 kg żołądków
– 1 duża marchew
– 1 duża cebula
– pęczek koperku
– łyżka masła
– łyżka mąki
– płaska łyżka soli
– 0,5 l. bulionu (może być z kostki)
– 5 łyżek kwaśnej śmietany
– sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Umyte żołądki myjemy i kroimy na mniejsze części. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Po 10 minutach gotowania odcedzamy. Płuczemy i jeszcze raz zalewamy wodą. Gotujemy do czasu aż podroby zmiękną (ok. 1,30 h). Marchew ścieramy na grubych oczkach. Wraz z posiekana cebulą podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy mąkę i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy bulion. Dolewamy śmietanę i dokładamy drobno posiekany koperek. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy cukrem. Podroby mieszamy z sosem.
Ryż z żołądkami
Składniki:
– 90 dag żołądków drobiowych
– 4 szklanki ryżu
– woda
– 5 łyżek oleju
– 4 łyżki pasty pomidorowej
– 1/4 szklanki posiekanej zielonej papryki
– szczypta oregano
– 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
– szczypta czarnego pieprzu
– 1/8 szklanki posiekanych oliwek
– 1/4 szklanki posiekanego selera
– 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżeczka posiekanej kolendry
– pół łyżeczki listków tymianku
– sól
Przygotowanie:
Ugotować żołądki w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu oraz oregano. Rozgrzać 3 łyżki oleju. Ugotowane i osuszone żołądki obsmażyć. Dodać paprykę, oregano, czosnek, pieprz, oliwki, seler, natkę, kolendrę i tymianek. Gdy warzywa będą podsmażone dodać pastę pomidorową. Wymieszać i zalać 7 szklankami wody. Posolić. Dodać ryż. Gotować aż ryż będzie miękki, a płyn zostanie wchłonięty. Na koniec wmieszać pozostały olej.
Żołądki curry
Składniki:
– 600 g żołądków drobiowych
– 1 łyżeczka soli
– 2 listki laurowe
– 4 duże kulki ziela angielskiego
– 1 papryka czerwona
– 1 większa cebula
– 5-6 dużych pieczarek
– 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
– garść posiekanej natki pietruszki
– przyprawy wg. uznania
– sól morska, pieprz czarny, curry, suszone płatki chili, czosnek granulowany
Przygotowanie:
Żołądki oczyszczamy i myjemy, wkładamy do garnka dodajemy łyżeczkę soli, listki, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Gotowe odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa oczyszczamy myjemy i kroimy. Cebulę w piórka, paprykę w kostkę, pieczarki na grubsze części a pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub ósemki. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia się. Następnie dodajemy paprykę, pieczarki i pomidora, doprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości papryki. Jak papryka jest dostatecznie miękka dodajemy żołądki, doprawiamy sobie jeszcze, mieszamy i chwilkę wszystko razem jeszcze dusimy. Na koniec posypujemy natką pietruszki znowu mieszamy i możemy podawać np. z ulubionymi dodatkami.
Żołądki w sosie cebulowym
Autor: iKa
Składniki:
– żołądki z kurczaka (800 g)
– cebula (2 szt)
– masło (1 łyżka)
– olej roślinny (1 łyżka)
– sos sojowy jasny (2 łyżki)
– ziele angielskie3 szt
– liść laurowy (2 szt)
– przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr (3 szt)
– bulionetka wołowa Knorr (1 szt)
Przygotowanie:
Żołądki oczyść i dokładnie wypłucz, osącz. Cebule obierz i posiekaj. Rozgrzej patelnię z masłem i olejem, wrzuć żołądki i smaż kilka minut mieszając. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, wlej 3/4 szkl. gorącej wody z rozpuszczoną bulionetką i duś ok. 30 min. Dorzuć cebulę, sos sojowy i kostki mini, duś aż żołądki będą miękkie. Cebula powinna się rozpaść i naturalnie zagęścić sos. Podaj z kaszą albo ziemniakami i ulubioną surówką.
Gulasz z żołądków z ziemniakami
Składniki:
-1 kg żołądków drobiowych
-1 kg ziemniaków
-3-4 szt cebuli
-1 marchew
-150 g śmietany
-1 łyżka mąki grochowej
– zielona pietruszka, czosnek, adżika
– olej lub masło
– sól,pieprz
– 30 dkg pieczarek
Podgotowane:
Żołądki zalać wodą i gotować. Na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać startą marchew, na końcu dodać adżikę i mąkę – podgrzać i zalać wszystko śmietaną. Oddzielnie podsmażyć pokrojone pieczarki i wrzucić do garnka. Do gotujących się żołądków dodać grubo pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości. Do garnka z żołądkami przelać sos śmietanowy, przecisnąć przez praskę czosnek(2 ząbki), doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać zieloną natką i parę minut podgrzewać.
Gulasz z żołądków z marchewką
Autor: migotka28
Składniki:
– 600 g żołądków, u mnie z kurczaka
– 1 duża cebula
– 3/4 l wody
– 2 marchewki
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– sól,pieprz
– ostra papryka
– garść posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę przełożyć do garnka. Wlać wodę, dodać liski laurowe i zagotować. Następnie wrzucić pokrojone żołądki. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż żołądki zmiękną ok 1 godzinki. Następnie obrać marchewkę i pokroić w plasterki lub jak duża to w półplasterki. Dodać do żołądków i dusić jeszcze ok 30minut aż marchewka i żołądki będą mięciutkie. Gdyby płyn podczas duszenia za bardzo odparował należy dolać wody. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku, jeśli jeszcze potrzeba i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Gulasz z żołądków z pomidorami i papryką
Składniki:
– ok. 900 g żołądków z kurczaka
– 1 duża cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 duża marchewka
– 2 liście laurowe
– 3 kulki ziela angielskiego
– 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
– 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
– 1 słoik 0,33 l pomidorów siekanych z czosnkiem – mogą być pomidory z puszki
– 1 czubata łyżka masła
– 1 czubata łyżka mąki pszennej
– do smaku – sól
Przygotowanie:
Żołądki dobrze oczyściłam i wypłukałam, podzieliłam na połówki a większe na ćwiartki. Wrzuciłam do garnka i zalałam gorącą wodą tak żeby je tylko przykryła. Gotowałam ok. godziny aż nieco zmiękły. Warzywa oczyściłam. Cebulę i czosnek drobno posiekałam a marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Podsmażyłam je na maśle. Kiedy nieco zmiękły dosypałam mąkę i wymieszałam dokładnie, chwilę jeszcze smażyłam razem. Zalałam wywarem spod żołądków, zagotowałam i całą zawartość patelni przelałam do garnka z żołądkami. Dodałam wszystkie przyprawy i dusiłam na malutkim ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie wlałam pomidory z czosnkiem, ze słoika – takie moje domowe, ale można użyć po prostu pomidorów z puszki, całych bądź krojonych i dorzucić dodatkowo posiekane 2 ząbki czosnku. Wszystko dusiłam jeszcze ok. 30 minut aż żołądki były całkiem miękkie. Podałam czas przygotowania jaki był w tym wypadku, ale zdarza się, że żołądki trzeba czasami dusić dłużej uważając żeby sos się nie przypalił. Podałam z kluseczkami, natką pietruszki i świeżymi pomidorkami.
Żołądki w pomidorach
Składniki:
– 300 g – 400 g żołądków drobiowych
– 1 marchew
– 1 pietruszka korzeń
– 1 listek laurowy
– 1 cebula – drobno posiekana
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 3 łyżki ketchupu łagodnego
– 8 dużych pieczarek-pokrojonych w grubsze plasterki
– 1 garść posiekanej natki pietruszki
– 3 łyżki oleju
przyprawy:
– sól morska,pieprz świeżo mielone,przyprawa w płynie maggi wg.uznania
Przygotowanie:
Żołądki czyścimy, myjemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, listek laurowy. Solimy ok 1 łyżeczkę soli i zalewamy zimna wodą. Gotujemy do miękkości żołądków. Gdy żołądki są miękkie odcedzamy, studzimy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę wraz pieczarkami i odrobinką soli do odparowania płynu. Gdy płyn odparuje dodajemy żołądki, chwilkę smażymy. Dodajemy pomidory z puszki, ketchup – mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu wrzucamy natkę pietruszki, doprawiamy solą pieprzem i maggi. Całość ponownie mieszamy i możemy podawać np. z ulubionymi dodatkami.
Żołądki w sosie
Składniki:
– żołądki kurze (1 kg)
– 1 marchewka
– koperek (1/2 pęczka)
– 1 cebulka
– bulion z kurczaka (100 ml)
– śmietana (50 ml)
– mąka (1 łyżka)
– masło (1 łyżka)
– sól i pieprz
– szczypta cukru
Przygotowanie:
Żołądki oczyścić z błonek, tłuszczu. Zalać wodę i gotować 10 minut, wodę wylać, wlać świeżą lekko osoloną wodę, i gotować 1,5 godziny. Na maśle przesmażyć obraną i startą na drobnej tarce marchewkę oraz obraną i posiekaną cebulkę, oprószyć mąką, cały czas mieszając wlewać bulion , po 15 minutach dodać opłukany i posiekany koperek, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Ugotowane żołądki odlać, przełożyć do sos koperkowego.
Żołądki pikantne
Składniki:
– 1/2 kg ugotowanych żołądków indyczych
– 4 zielone papryki peperoni
– 2 czerwone papryki peperoni
– 3 papryczki chili
– 3 łodygi selera naciowego
– olej rzepakowy do smażenia
– 6 ząbków czosnku
– łodygi kolendry
– szklanka bulionu warzywnego
– 5 łyżek sosu sojowego
– 3 łyżki octu winnego
– łyżka cukru pudru
– łyżka mąki ziemniaczanej
– chałka
Przygotowanie:
Warzywa pokrój w cienkie plastry. Żołądki oczyść z twardych błon i pokrój je w cienkie plastry. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zaromatyzuj go ząbkami czosnku. Na patelni przesmaż żołądki i je wyciągnij. Ponownie rozgrzej olej i przesmaż na nim paprykę i seler naciowy. Dodaj do warzyw pokrojone korzonki kolendry. Do usmażonych warzyw dodaj żołądki. Dolej bulion, sos sojowy, ocet winny i cukier puder. Sos zagęść mąką ziemniaczaną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Chałkę pokrój na kromki i grilluj je na patelni. Na każdej kromce ułóż żołądki z warzywami.
Żołądki po myśliwsku
Składniki:
– 1 kg żołądków drobiowych
– 1 duża czerwona papryka
– 1 duża cebula
– ok. 10 szt. średnich pieczarek
– 3 ogórki kiszone
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 liść laurowy
– 1 kopiasta łyżka słodkiej papryki
– ostra papryka w proszku do smaku
– 1 łyżeczka majeranku
– vegeta (najlepiej domowa)
– pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Żołądki drobiowe pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą i zagotować. Odcedzić, przepłukać, jeszcze raz zalać wodą (gdzieś do 3/4 wysokości żołądków), dodać trochę vegety, liść laurowy i sól i zagotować. Gotować pod przykryciem, aż żołądki zmiękną (warto tutaj skorzystać z szybkowaru, jeśli go posiadacie i wstawić żołądki na ok. 30 minut). Następnie dodać pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę, pieczarkarki pokrojone w plastry i koncentrat pomidorowy. Dosolić jeśli to konieczne, dodać pozostałe przyprawy (ostrej papryki tyle, ile lubimy). Pogotować jeszcze kilka minut, aż warzywa zmiękną, po czym na sam koniec dodać pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego i wspólnie pogotować jeszcze 3-5 minut.
Krupniczek na żołądkach
Autor: Pyza
Składniki:
– żołądki z kurczaka
– marchewka
– pietruszka, korzeń
– seler korzeniowy
– por
– ziemniaki
– kasza jęczmienna
– liście laurowe, pieprz mielony
– sól, ziele angielskie
– lubczyk suszony
– masło
Przygotowanie: 1 kg żołądków z kurczaka dokładnie oczyściłam i wypłukałam. Zalałam w garnku zimną wodą tak aby były całkiem przykryte i gotowałam aż były prawie miękkie – na początku zebrałam starannie szumowiny i dodałam 2 laurowe liście oraz 3 ziarenka ziela angielskiego. 1 marchewkę i po kawałku korzeni selera oraz pietruszki obrałam i starłam na tarce jarzynowej – razem było warzyw ok. 1,5 szkl. Do tego dołożyłam kawałek posiekanego drobno pora. Obrałam też i pokroiłam w kostkę 5 ziemniaków. 5 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej drobnej wypłukałam dokładnie. Gdy żołądki zmiękły dorzuciłam ziemniaki, kaszę, dosypała 1 łyżeczkę lubczyku suszonego i gotowałam razem 5 min. W tym czasie na patelni rozpuściłam czubatą łyżkę masła i podsmażyłam warzywa, przełożyłam do zupy – dolałam też trochę wody. Gotowałam zupę jeszcze ok. 10 min. – doprawiłam solą i mielonym pieprzem a następnie odstawiłam na ok. 20 min. pod przykryciem żeby zupa odpoczęła.
zobacz również:
- Smaczne Inspiracje
- Fasola – różne dania i potrawy z fasoli na ciepło
- Dania z grochu – różne przepisy
- Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek