Ciasta z brzoskwiniami – różne przepisy

2 września 2015, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Brzoskwinie są co prawda dostępne w sklepach przez cały rok, jednak te w naszych ogrodach dopiero zaczynają dojrzewać. Te pyszne owoce z omszałą skórką mają w sobie wiele cennych składników, takich jak witaminy z grupy B, C i PP, błonnik, beta-karoten, magnez, wapń i żelazo. Warto je jeść, bo wspomagają trawienie i działają moczopędnie, co działa korzystnie na nerki. Są szczególnie polecane osobom z nadciśnieniem oraz wysokim cholesterolem, ponieważ nie zawierają sodu ani szkodliwych tłuszczów.
Oto kilka pomysłów na wykorzystanie brzoskwiń:

cccc

Ciasto z brzoskwiniami i nutką amaretto

Składniki: brzoskw z amaretto
-200 g zimnego masła
-300 g mąki
-180 g mielonego cukru trzcinowego
-100 g bułki tartej
-60 g jogurtu greckiego albo śmietany
-2 łyżki kakao
-1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-szczypta soli
-5 brzoskwiń
-80 g ciasteczek amaretti
-około 80 ml likieru amaretti
-Tortownica 24 cm

Wykonanie
Na stolnicę wysyp mąkę, bułkę, kakao, cukier, kawę i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj całość palcami. Dołóż jogurt i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku tak jak na kruszonkę. ¾ ciasta wyłóż na dno foremki i delikatnie dociśnij. Na cieście ułóż obrane i pokrojone brzoskwinie. Ciasteczka zamocz w likierze i ułóż na brzoskwiniach. Na wierzchu posyp resztą ciasta. Piecz 35 minut w 180*C.

Biszkoptowe ciasto z owocami

Składniki:biszk z owocami
-tortownica o średnicy 23 cm
-4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
-3/4 szklanki cukru
-125 ml oleju rzepakowego, lub roztopionego masła
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, może być aromat
-500 – 600 g dowolnych owoców, u mnie brzoskwinie i jeżyny
-cukier puder do oprószenia

Wykonanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo, łyżka po łyżce cukier – cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodawać kolejno żółtka i zmiksować do połączenia. Do miksowanej masy strużką wlewać olej, nie przerywając miksowania. Dodać ekstrakt waniliowy i ubić. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta. Do piany dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu rozsypać owoce, delikatnie wciskając je w masę. Piec w temperaturze 175ºC przez około 1 godzinę – do suchego patyczka (piekłam kilka minut dłużej). Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto z budyniem i brzoskwiniami

CIACHO1
Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2 łyżki cukru
  • 1 l mleka
  • 6 świeżych brzoskwiń
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • Tortownica o średnicy 28 cm
  • Tłuszcz do wysmarowania tortownicy
  • Bułka tarta do wysypania tortownicy

 

Do miski wbiłam jajka, wsypałam cukier i ubiłam robotem na „kogel-mogel”.
Następnie wsypałam przesianą mąkę z proszkiem i wymieszałam szpatułką.
Dno tortownicy wysmarowałam tłuszczem i wysypałam tartą bułką.
Do tortownicy wylałam połowę ciasta i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
W międzyczasie ugotowałam budyń według przepisu, tylko dodałam 2 łyżki cukru.
Gdy ciasto się podpiekło, wyjęłam i wyłożyłam ugotowany budyń (gorący), a na budyniu ułożyłam przepołowione i wypestkowane brzoskwinie.
Na brzoskwinie wylałam drugą połowę ciasta i wstawiłam ponownie do pieczenia na około 25-30 minut ( czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika).
Gdy ciasto się upiekło, zrobiłam lukier.
Do miseczki wsypałam 1/2 szklanki cukru pudru i łyżkę gorącej wody (dokładnie utarłam) i polukrowałam śladowo ciasto.
Ciasto odłożyłam w chłodne miejsce, do całkowitego wystygnięcia.

autor: przepisyjoli.com

Muffinki z brzoskwiniami i zsiadłym mlekiem

Składniki na 24 sztuki: muffinki z brz
-290 g mąki
-50 g zmielonych orzechów (włoskich, pekan, migdałów)
-1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40g)
-190 g cukru trzcinowego
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli

Mokre składniki:
-3 jajka
-110 ml oleju
-250 ml zsiadłego mleka
– 2 brzoskwinie pokrojone w kostkę

Wykonanie
W jednej misce mieszamy suche składniki a w drugiej mokre. Następnie łączymy ze sobą, dodajemy pokrojone owoce i napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut w 180*C.

Ucieraniec z brzoskwiniami na oleju

Składniki:Ucierane z brzoskwiniami!
-4 jajka,
-2 szklanki mąki pszennej,
-czubata szklanka cukru,
-3/4 szklanki oleju rzepakowego,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-łyżeczka sody oczyszczonej,
-łyżeczka cynamonu,
-10 małych brzoskwiń.

Wykonanie
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wsypać cynamon, wymieszać. Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Na cieście rozłożyć połówki brzoskwiń. Piec około 50 minut w temp. 180st. Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem.

 

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami

ciacho2
Składniki:
Ciasto

  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa

  • 1 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo

  • 1 puszka brzoskwiń
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną margarynę, cukier puder, cukry waniliowe, jajka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić ¾ ciasta i wylepić nim dno prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 22×32 cm (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą).
Budynie i łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Na gotujące mleko wlać mleko z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Ciepły budyń wyłożyć na kruchy spód.
Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Pokrojone brzoskwinie wyłożyć na masie budyniowej. Na wierzch ciasta pokruszyć lub zetrzeć na tarce pozostałe ciasto.
Ciasto piec 45 minut w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

autor: przepisyjoli.com

 

Owsianka z brzoskwiniami

Składniki na dwie porcje:owsianka z brz.
-2 brzoskwinie świeże
-150 ml jogurtu naturalnego
-3 łyżki płatków owsianych górskich
-1 łyżeczka miodu
-3-4 sztuki ciastek kakaowych ( dietetycznych)

Wykonanie
Jogurt mieszamy z miodem i płatkami, odstawiamy. Do kokilek wkładamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy jogurtem i pokruszonymi ciasteczkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C 5 minut.

Lody owocowe

Składniki: lody owocowe
-3 dojrzałe brzoskwinie
-250 ml soku pomarańczowego
-50 g borówek
-1 czubata łyżka cukru trzcinowego

Wykonanie
Brzoskwinie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do naczynia albo kubka. Wlewamy sok, cukier i przy pomocy blendera albo innego urządzenia miksujemy. Do pojemników na lody wrzucamy po kilka sztuk całych borówek, zalewamy sokiem i wkładamy do zamrażarki. Po kilku godzinach mrożenia możemy bez wyrzutów sumienia oddać się słodkiemu lenistwu i pochłonąć loda/ lody.

Sorbet brzoskwiniowy

Składniki:sorbet brz.
– 5-6 dojrzałych, słodkich brzoskwiń
– 50 ml likieru morelowego
– 200 ml wina musującego
– ok. 150 g cukru (do smaku)
– 1 łyżka cukru pudru
– sok z 1 cytryny

Wykonanie:
Brzoskwinie sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić na połowy, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do miski, dodać sok z cytryny, likier i całość zmiksować. Ze szklanki wody i cukru ugotować syrop, wystudzić. Syrop i wino musujące wlać do masy, następnie dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do metalowego pojemnika i odstawić na 3 godziny do zamrażalnika. Co 30 minut należy zamarzającą masę dokładnie zmiksować. Na 10 minut przed podaniem, spulchnić mikserem.

Brzoskwinie w syropie

Składniki:Brzoskwinie w syropie!
-3 kg brzoskwiń,
-cukier,
-woda.

Wykonanie
Brzoskwinie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Ułożyć w wyparzonych słoikach o pojemności 0,5litra. Do każdego słoika wsypać 2 czubate łyżki cukru i zalać zimną wodą. Szczelnie zakręcić. Słoiki pasteryzować około 10minut. Pozostawić słoiki do góry dnem i zostawić do ostygnięcia na całą noc.

Dżem z pieczonych owoców

Składniki na 3 średnie słoiczki: dżem z piecz. owoców
-1 kg brzoskwiń
-500 g wydrylowanych wiśni (mogą być maliny)
-2-3 jabłka (około 650g)
-1 łyżka cukru waniliowego
-2 łyżki płynnego miodu (np. wielokwiatowy, lipa)
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki kardamonu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-jeśli lubisz bardzo gęste dżemy to 2 łyżeczki agaru
-ew. cukier do smaku

Wykonanie
Brzoskwinie sparz wrzątkiem, obierz skórkę i pozbądź się pestki. Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój podobnie jak brzoskwinie. Wszystkie owoce włóż do dużej foremki, posyp cukrem waniliowym, polej miodem i posyp przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. W trakcie pieczenia 2 albo 3 razy przemieszaj wszystko. Owoce przełóż do garnka i zblenduj. Według własnych gustów i smaków dodaj cukier albo nie. Jeśli lubisz bardzo gęste dżemy dodaj agar, pektynę albo jeśli używasz to cukier żelujący. Dżem przełóż do wyparzonych, gorących słoików, dokładnie zakręć i postaw do góry dnem (ja, jeszcze zawijam w ręcznik- sposób babci)

Koktajl owocowy z miętową pianką

Składniki na 5 porcji:koktajl z mięt pianką
-1 kg truskawek – odszypułkowanych i umytych
-3 dojrzałe brzoskwinie
-1 jogurt naturalny – prosto z lodówki
-100 g jagód

Dodatkowo:
-1 jogurt naturalny
-garść listków mięty
-kropelki miętowe – opcjonalnie, ja dodałam by smak i aromat był bardziej wyczuwalny
-mięta do dekoracji

Wykonanie
Brzoskwinie obrać, pokroić na kawałki. Wszystkie owoce i jogurt zmiksować. Schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować piankę. Miętę, jogurt i kilka kropli miętowych umieścić w blenderze, zmiksować, do momentu aż u góry pojawi się pianka. Owoce rozlać do szklanek. Na nie nałożyć łyżką miętową piankę. Udekorować listkami mięty. Podawać.

Owocowe smoothie

Składniki:Smoothie owocowe!
-2 banany,
-3 brzoskwinie,
-szklanka mrożonych truskawek,
-szklanka mrożonych malin,
-1/2 szklanki mrożonych czarnych porzeczek,
-250ml soku pomarańczowego,
-3 łyżki cukru pudru.

Wykonanie
Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić na cząstki. Dodać lekko rozmrożone owoce, przełożyć do blendera. Dodać cukier puder. Zmiksować. Dodać sok, wymieszać. Od razu podawać. Można też dodać po kostce lodu na szklankę.

Sałatka z brzoskwiniami i kozim serem

Składniki:Sałatka z kozim serem!
-po garści rukoli, szpinaku i roszponki,
-3 brzoskwinie,
-2 dymki,
-2 gałązki lawendy,
-4 gałązki tymianku,
-kilka listków bazylii,
-100 g koziego sera,
-2 duże pomidory,
-olej w saszetce z pomidorami, czosnkiem i bazylią Kujawski.

Wykonanie
Rukolę, szpinak, bazylię i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Pomidory pokroić w dużą kostkę, rozłożyć na liściach. Dymki oczyścić i drobno posiekać. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wymieszać. Listki lawendy i tymianku zdjąć z gałązek, dodać do sałatki. Skropić sosem. Kozi ser zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut w temp. 200st. Ułożyć na sałatce. Od razu podawać.

Surówka warzywno – owocowa

Składniki: Surówka warz-owoc.
-1/3 kapusty pekińskiej,
– 2 marchewki,
-kawałek pora,
-3 brzoskwinie,
-1/2 pomarańczy,
-3 łyżki jogurtu naturalnego,
-1/2 łyżeczki curry,
-1/2 łyżeczki soli,
-1/2 łyżeczki cukru.

Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować, pora dokładnie umyć, pokroić w półplasterki. Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić w małe cząstki. Wymieszać z warzywami. Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z jogurtem naturalnym, cukrem, solą i curry. Sosem polać sałatkę. Odstawić na 15minut.

Pieczony łosoś z brzoskwiniami

Składniki:pieczony łosoś!
-4 filety z łososia,
-2 brzoskwinie,
-4 plastry sera,
-3 ząbki czosnku,
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
-2 łyżki soku z cytryny,
-sól, pieprz,
-2 łyżki masła.

Wykonanie
Czosnek drobniutko posiekać, zmieszać z natką oraz sokiem z cytryny. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, natrzeć pastą czosnkową. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 30minut do lodówki. Natłuścić naczynie żaroodporne i ułożyć filety. Polać łyżką stopionego masła. Piec ok. 20 min w temp. 190st. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Obłożyć nimi rybę, przykryć plastrem sera, na koniec posypać orzechami oraz wiórkami masła. Piec jeszcze ok. 10min.

Źródła:
http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/, http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/,
http://olainthekitchen.blogspot.com/, przepisyjoli.com

Zobacz również:

Desery ze śliwek: ciasta,powidła, knedle

Ciasta z owocami – przepisy czytelniczek

Dania z grilla – różne przepisy

Owocowe sorbety na lato – różne przepisy