Menu bez glutenu nie tylko w domu

6 marca 2015, dodał: Informacja Prasowa
Artykuł zewnętrzny

file1425651555

W ubiegłym roku za sprawą książki „Dieta bez pszenicy” dr Davisa nastąpił istny boom na dietę bezglutenową, a pszenicę okrzyknięto wrogiem publicznym numer jeden. W związku z tym oprócz osób chorujących na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, wiele zdrowych osób świadomie zrezygnowało z posiłków zawierających pszenicę i jej pochodne. Na ten trend odpowiadają już powoli restauracje, które tworzą specjalne wersje dań gluten-free.

Szacuje się, że na celiakię choruje ok. 1% populacji na świecie, a w Polsce jest to około 400 tysięcy osób. Jednak wiele osób zaczęło wybierać tę dietę jako metodę walki z nadwagą
i oczyszczeniem swojego organizmu. Choć wiąże się to z żywieniowymi wyrzeczeniami
i ciągłym sprawdzaniem składu produktów, wiele osób podejmuje ten wysiłek.

Podstępny gluten

Gluten to mieszanina białek roślinnych (gluteniny i gliadyny), które występują w zbożach (m.in. pszenica, jęczmień, żyto czy owies) znany ze swoich kleistych właściwości. Składnik ten jest więc również stosowany do nadania innym produktom odpowiedniej konsystencji. Gluten mogą zatem zawierać wędliny, ryby w puszkach, napoje, jogurty, czy nawet mrożone owoce
i warzywa. Dieta bezglutenowa stanowi więc ogromne wyzwanie dla osób cierpiących na celiakię. Jednak całkowita eliminacja produktów zawierających pszenicę i jej pochodne nie jest wskazana dla wszystkich.

– Aby uniknąć zagrożenia związanego z dietą bezglutenową, zwłaszcza w przypadku jej nieumiejętnego planowania i suplementowania, należy zwrócić się do specjalisty, który ułoży racjonalną dietę dostarczającą wszelkich niezbędnych składników odżywczych – wyjaśnia Aneta Strelau, dietetyk kliniczny z Polskiego Towarzystwa Dietetyki. – Rezygnacja ze spożywania całej grupy produktów spożywczych za każdym razem stwarza ryzyko niedoborów pokarmowych – ostrzega przed tym wydany już w 2005 roku raport Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego, z którego wynika, że bezglutenowe produkty posiadają niską wartość odżywczą, są ubogie między innymi w witaminy z grupy B, wapń, żelazo, cynk, magnez i błonnik pokarmowy.

Jak w przypadku każdej diety, ma ona swoje plusy i minusy. Kluczowym jest zachowanie umiaru i dostosowanie diety do potrzeb organizmu. Umiar jest tu najważniejszy, ponieważ właśnie zawartość glutenu w produktach, w których byśmy się go nie spodziewali, może narażać nas na jego nadmiar w codziennej diecie. Jedzenie poza domem jest dla osób rezygnujących z glutenu szczególnym wyzwaniem. Według publikacji Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej pt. „Celiakia i dieta bezglutenowa
– praktyczny poradnik” żywienie poza domem to jedna z bardziej problematycznych kwestii w diecie bezglutenowej[1].

Menu gluten-free

Restauratorzy coraz dokładniej śledzą i analizują trendy żywieniowe Polaków i dostosowują menu do potrzeb swoich klientów. – Osoby na diecie bezglutenowej często rezygnują z ofert restauracji, sądząc, że karta dań nie uwzględni ich potrzeb. Takie podejście zniechęca również do zamawiania jedzenia z dostawą. – komentuje Lech Kaniuk, dyrektor zarządzający PizzaPortal.pl. – Tymczasem wiele restauracji dostępnych w naszym serwisie dba również o swoich „bezglutenowych klientów”, oferując im dania specjalnie oznakowane jako gluten-free. ­

Przeglądając menu różnych restauracji dostępnych w serwisie PizzaPortal.pl możemy zdecydować się na kuchnię przygotowywaną ze świeżych składników, bez konserwantów
i glutenu, jak np. bezglutenowy makaron ryżowy lub naleśniki z restauracji Ryż ot to, burgera z bułką gluten-free z lokalu Bobby Burger, a nawet pizzę czy penne bez glutenu z Trattoria
w Trakcie
.


[1] http://www.celiakia.pl/wp-content/uploads/2009/11/poradnik_wyd_X_04.pdf



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie w bloku czy domek?
Jeżeli pracuje się w centrum, zamieszkanie w bloku to najczęstszy wybór. Jeśli szuka...
Jaki kolor auta dla kobiety?
Jeśli zaś chodzi o kolor samochodu dla kobiety, wielką popularnością cieszą się cieplejsze barwy:...
Bardzo się pocę - macie sprawdzone …
Wśród nich wymienić można: odpowiednią higienę, stosowanie antyperspirantów i blokerów, laseroterapię, iniekcje z toksyny...
A jakie wam się podobają sukienki n…
Kluczem do udanej stylizacji zimą jest warstwowanie. Wybierz gładką sukienkę o prostym kroju...