Barszcz biały z kwasem ogórkowym

13 marca 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Jest to trochę inna odmiana tradycyjnego barszczu dla osób nie lubiących gęstych zup:

Składniki

6 kawałków białej kiełbasy
1 barszcz winiary
przyprawa jarzynka lub inna ulubiona
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarnach
1/5 szklanki kwasu z ogórków kiszonych własnej roboty
chrzan  w occie 1 łyżka(ze słoiczka)
3 grzybki suszone
śmietana18% do zup 200 gram
jajka na twardo
natka z pietruszki
woda 2,5 lit wody
czosnek 2 ząbki

Kiełbasę białą umyć,zalać 2,5 litra wody,dodać listek laurowy,5 ziaren pieprzu,3 ziarna ziela,czubatą łyżkę przyprawy,czosnek,umyte grzybki suszone,gotować wszystko 15 min na małym ogniu.
Po tym czasie dodać chrzan,kwas z kiszonych ogórków,ewentualnie trochę majeranku(ja nie dawałam, w barszczu winiary jest go wystarczająco)
Gotować wszystko jeszcze 10 min.
Kiełbasę wyjąć pokroić wrzucić do garnka,dodać pokrojone i ugotowane jajka ,śmietanę rozrobić z gorącym barszczem,dokładnie wymieszać i wlać do garnka.
Natkę posiekać,wsypać do barszczu.
Podawać z ziemniakami na sucho lub chlebem.
Smacznego.

file1268509928



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....